NORSK JUBEL: Seieren over Polen sikret langt på vei OL-kvalifisering for Norge. Men etter resultatene i den andre gruppen er det ikke lenger tvil. / AFP / ATTILA KISBENEDEK
NORSK JUBEL: Seieren over Polen sikret langt på vei OL-kvalifisering for Norge. Men etter resultatene i den andre gruppen er det ikke lenger tvil. / AFP / ATTILA KISBENEDEK Foto: Attila Kisbenedek

Nå lever Rio-drømmen for håndballherrene

– Det var egentlig det som var det store målet, sier Kristian Bjørnsen.

Etter at Danmark slo Spania og Tyskland tok seg av Russland, kan selv ikke den villeste teori ta fra Norge en plass i vårens OL-kvalifisering.

For etter seieren over Polen er det klart at Norge dårligst kan bli nummer tre i sin mellomspillgruppe, noe som betyr spill om femteplass i plasseringsspillet.

I den andre gruppen er det Russland, Sverige og Ungarn som drømmer om OL-kvalifisering.

Men nå er det kun mulig for et av lagene å blande seg inn blant de tre beste i den gruppen. Trolig må alle se langt etter å spille om femteplassen.

Det betyr at Norge uansett er blant de to beste lagene som ikke allerede har plass i OL-kvalifiseringen.

Så fort EM er over kan altså Christian Berge begynne å forberede seg på motstanderne i OL-kvalifisering i april.

– Det er moro det, sier landslagssjefen til TV 2.

For selv om de norske håndballherrene nå kjemper om en semifinaleplass i EM, så turde de ikke sette seg så store mål før mesterskapet startet. Håpet var å få en sjanse til å spille om en Rio-tur til sommeren.

– Det var egentlig det som var det store målet, innrømmer Kristian Bjørnsen.

Alt tyder på at Norge vil få plassen som tilfaller lag nummer to i EM (Europamester er direkte kvalifisert til selve OL), og havner da i kvalifiseringsgruppe 3.

Der er allerede Bahrain klar. I øyeblikket ligger Danmark og Kroatia der fra VM. Men dersom et av lagene som har OL-kvalifisering blir europamester eller skulle tape for Frankrike i en EM-finale (som er kvalifisert som verdensmester), så blir det forskyvninger.

Skulle Danmark eller Spania ta den plassen, som er kanskje de største favorittene nå, så vil det bli Kroatia og Tyskland som går inn i Norges OL-kvalifiseringsgruppe.

Dersom Russland skulle ta seg til en kamp om femteplassen og slå Norge der. Vil Norge i stedet havne i gruppe 2, hvor i øyeblikket Spania, Tyskland og Iran er motstandere.

Også her kan det bli forskyvninger utfra hvem som vinner EM. Dersom ikke Norge blir europamester, så vil Slovenia overta plassen til Tyskland i denne gruppen.

De to beste lagene i hver kvalifiseringsgruppe er klar for OL i Rio.

Gruppene:
Gruppe 1:
Nr 2 VM, Nr 7 VM, Nr 3 Amerika, Nr 2 Afrika
Gruppe 2: Nr 3 VM, Nr 6 VM, Nr 2 Asia, Nr 3 EM
Gruppe 3: Nr 4 VM, Nr 5 VM, Nr 2 EM, Nr 3 Asia

VM-rangering:

  1. Frankrike - OL-klar som verdensmester
  2. Qatar - OL-klar som asiatisk mester
  3. Polen
  4. Spania
  5. Danmark
  6. Kroatia
  7. Tyskland
  8. Slovenia
  9. Makedonia - kommer inn i kval dersom et av lagene over blir europamester

Klare for kvalifisering:
Asia: Iran og Bahrain
Amerika: Chile
Afrika: Ikke klart ennå