– Jeg gråter av Home & Away

Gledestårene har ført Joakim Hykkerud fra en tilværelse som helt ukjent til publikumsyndling.

Joakim Hykkerud debuterte på landslaget mot Finland i september 2007.

Over åtte år senere har han såvidt rundet 40 landskamper og gjør sin mesterskapsdebut under EM i Polen.

Fire linjespillere
Notodden-gutten er en av fire linjespillere i troppen, og det var slett ikke sikkert at han ville være blant de 16 som kom med til mesterskapet. Mange trodde at det sto mellom ham og Petter Øverby om den tredje og siste linjespillerplassen. Bjarte Myrhol og Magnus Gullerud var sikre i troppen.

Men landslagssjef Christian Berge fant plass til både Hykkerud og Øverby.

- Jeg har vært med på masse. Jeg var med i mai, ikke i juni, tilbake i november. Det har vært mye frem og tilbake. Men jeg er en tålmodig fyr. Jeg har alltid vært klar på at når jeg får sjansen så skal jeg være klar, sier han til TV 2.

Ny rolle igjen
Og da Myrhol ble skadet i åpningskampen så ble det mer spilletid enn han hadde sett for seg.

- Jeg har hatt den samme rollen de siste samlingene. At jeg kommer inn som overgangsspiller. Den rollen hadde jeg i oppkjøringen også. Jeg har egentlig ikke spilt så mye overtall eller undertall heller. Men så ble Bjarte skadet og da ble rollen en helt annen, forteller Hykkerud.

Da Myrhol var tilbake, så ble det en helt ny rolle. For Hannover-Burgdorf-spilleren har overbevist Berge såpass at han nå bruker Hykkerud når landslagskapteinen skal få seg en pause. I tillegg er han på banen når Norge er i overtall.

Tok til tårene
De norske håndballherrene er ikke vant med mye oppmerksomhet. Og for en kar som Hykkerud er det ikke ofte han ser navnet sitt i norske medier.

Men etter at han tok til tårene etter seieren over Kroatia, har flere og flere fått med seg hvem den sentimentale bamsen er.

- Det har forandret seg. Det er selvfølgelig morsomt at folk nå vet hvem jeg er, hvor jeg spiller og alt sånn. Jeg er egentlig ikke så glad i det rampelyset, selv om folk kjører meg litt nå, ler han.

Stjerne i Tyskland
For Hykkerud er en større idrettsstjerne i Tyskland enn han er i Norge. Han ble kåret til årets spiller her hjemme i 2009/10-sesongen. Etter det er han blitt publikumsfavoritt i Kristianstad og tatt seriesølv med Bjerringbro-Silkeborg i Danmark, før han i 2012 gikk til Hannover-Burgdorf.

Og i Bundesliga har han virkelig fått vist seg frem. Selv om han deler linjespillerplassen med den tyske landslagsspilleren Erik Schmidt, så er det Hykkerud som gang etter gang blir tatt ut på rundens lag i verdens tøffeste håndballiga.

- Jeg spiller for et lag som nå er ett poeng bak Champions League-plass i Bundesliga. Jeg spiller rundt 46 minutter per kamp. Både fremover og bakover. De i håndballmiljøet har nok fått det med seg, og de rundt har kanskje fått litt mer med seg nå. Det er morsomt det, smiler han.

- Jeg er lettrørt
Målet hans har alltid vært å få være med å bidra på landslaget. Å føle seg som noe mer enn en som opptar en plass på benken i kamp etter kamp. I EM føler han at han endelig har fått den posisjonen han har drømt om.

- Det var derfor jeg fikk en liten reaksjon. Det er så mye som ligger bak det. Det er trening, det er personlige grunner. Da får du en reaksjon. Du er stolt over endelig få være med å bidra i kamper som betyr noe, forteller han om da tårene trillet etter Kroatia-kampen.

Der andre spillere setter opp et steinansikt, ligger følelsene tjukt utenpå Hykkerud.

- Det er sånn jeg er. Jeg er lettrørt. Jeg gråter av Home & Away. Sånn er jeg bare. Jeg er en gladfis, ler han.

Og det kan bli flere gledestårer for Hykkerud i EM. I kveld venter Makedonia og onsdag kan Norge sikre seg semifinaleplass mot Frankrike.