Konkurrentene rynker på nesen av Shaun White

Men hvorfor? Det kan ikke bare være fordi snowboardsportens største stjerne konkurrerer iført trange bukser og skinnjakke.

En gang var Shaun White (27), som nå skal forsøke å ta sitt tredje OL-gull på rad i halfpipe, en sjarmerende rødhåret og småsjenert unggutt. Han tok snowboardverdenen med storm fra han vant Arctic Challenge i Hemsedal som 15-åring i 2001.

EGEN STIL: Skinnjakke og tettsittende bukser er ikke akkurat det de fleste snowboardere bruker. Foto: Harry How/Getty Images/AFP
EGEN STIL: Skinnjakke og tettsittende bukser er ikke akkurat det de fleste snowboardere bruker. Foto: Harry How/Getty Images/AFP

I dokumentaren «First Descent» fra 2005 (tilgjengelig på Netflix) ser man en 18-åring med en viss ærefrykt overfor Terje Håkonsen, som selv er en legende innen snowboard og som boikotter OL.

Nå, noen år senere, har White en aura av kalkulerende merkevarebygging rundt seg, kombinert med en vinnervilje på Ole Einar Bjørndalen-nivå. Ja, kanskje på enda høyere nivå.

Hvis du ser en annen dokumentar, som også er på Netflix, «The Crash Reel» fra 2013, virker White ærlig talt som det Ylvis-brødrene ville kalt en «douchebag».

Han bygger halfpiper som kun han selv får trene i. White holder seg unna de andre utøverne. I konkurranse stiller han i trange bukser og gjerne en svart skinnjakke. Tettsittende klær?! I snowboard?! De lange, røde lokkene er i tillegg klippet korte. Han spiller gitar i et rockeband med internasjonal platekontrakt. Han bruker ikke ordet «stoked» om alt mulig.

Snowboardsportens bohemaktige og kompisorienterte image er trukket ned i do av dens største stjerne. Hva har egentlig skjedd?

Mer om det litt lengre ned i artikkelen.

OL på TV, få oversikt: Slopestylefinaler menn lørdag kl. 09.45. Halfpipefinaler menn tirsdag kl. 18.30.

Født med hjertefeil

Først litt om bakgrunnen til denne utrolig begavede 27-åringen.

Shaun White ble født i California i 1986 med en hjertefeil og måtte operere to ganger før han kunne feire ettårsdagen. Med oddsene mot seg ble han enda mer innbitt i sin kamp for å bli god i idrett. Han lyktes til gagns og ble proff både i skateboard og snowboard.

White har tatt flere medaljer i X Games enn noen andre og skal i OL kjempe om sitt tredje gull i halfpipe. Han siktet seg inn mot slopestyle også, men trakk seg onsdag fordi han mener løypen er for farlig - og fordi gull i halfpipe er viktigere. Han er USAs største stjerne i OL-troppen. Sannsynligvis bruker han Sotsji-OL til å bli den første til å sette et trippel cork-triks i en halfpipe i konkurranse.

Trente i privat halfpipe

OL er noe av det som har vært med å endre Shaun White mest. Her kommer eks-snowboarder Kevin Pearce (26) inn i bildet.

I januar 2008 vant Pearce overraskende Burton European Open foran Shaun White. Det samme skjedde i 2009.

De to hadde vært kompiser, men nå skar det seg mellom White og den mer folkelige Pearce. For å forberede seg best mulig til Vancouver-OL i 2010 bygget Red Bull en privat halfpipe til Shaun White i Colorado. Den lot han ingen andre få leke seg i. Slikt er helligbrøde i et miljø der man ofte er - og i hvert fall elsker å fremstå - som en sammenvevd kompisgjeng som gir hverandre high five etter hvert run.

Kevin Pearce fikk sin sponsor, Nike, til å bygge en privat halfpipe for ham i Park City, Utah. Der lot han kompisene, blant annet Scotty Lago, få trene. Skillet mellom White og resten av snowboardmiljøet ble pinlig åpenbart.

Scotty Lago gikk hen og tok bronse i OL, mens White tok gull. Pearce falt stygt under trening Park City. Han fikk en hjerneskade som endte karrieren hans. Den rørende historien om tiden etterpå er den som fortelles i «The Crash Reel».

Kevin Pearce fotografert før ulykken som ødela karrieren hans.  (AP Photo/Charles Rex Arbogast)
Kevin Pearce fotografert før ulykken som ødela karrieren hans. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Det er også her Shaun White fremstår som en glatt «douchebag». Men ikke ta alt som sies i filmen om White for god fisk. Han er langt fra enig i flere av uttalelsene fra vennene til Kevin Pearce.

– Vi delte begge samme talent. Det var en sjelden ting, og en spennende tid for oss, sier White i filmen.

Kanskje sa han det for å være diplomatisk, men virkningen er at han fremstår som om han helst vil pynte litt på sannheten.

– Shaun White er en maskinutøver

– Kevin er som en venn. Shaun er maskinutøveren som kun har som mål å vinne, sier snowboarder Mason Aguirre i «The Crash Reel».

Der treffer Aguirre spikeren på hodet. Slik er Shaun White. Og han unnskylder det ikke. Hvorfor skulle han det? Den mentaliteten har gjort ham til verdens beste.

I et ferskt intervju med Snowboardermag forteller White at ja, han har et enormt vinnerinstinkt og et behov for å kontrollere hvordan han selv fremstilles. Derfor har han startet firmaet Shaun White Enterprises, som tar seg av alt som har med merkevaren Shaun White å gjøre. Selv om det kan være vanskelig for utenforstående å se hvor merkevaren stopper og personen starter.

Livredd for å bli utbrent

White gir også svaret på hvorfor han skygger unna snowboardmiljøet utenom konkurransene. Han vil ikke bli utbrent. Tidlig i karrieren ble han skremt da han så andre snowboardstjerner som var nettopp det.

– Derfor begynte jeg å holde snowboard adskilt fra resten, som fra skateboard. Jeg tror det er skateboarding som gjør at jeg kan fortsette. Når jeg står på skateboard, kan jeg glemme alt vi gjør på fjellet, sier White til Snowboardermag.

Eksempel på vinnerviljen, egoet, presset, isoleringen fra miljøet og hvilken superstjernestatus han har kan ses i programmet «Shaun White: Russia Calling», som gikk på NBC to uker før OL. Han er naturligvis selv en av produsentene i “dokumentaren” om sin egen vei til Sotsji-OL.

Som sagt spiller også White i band. Han er gitarist i «Bad Things», som er signert av Warner Brothers (Men ikke le av det. Torstein Horgmo lager dubstep på fritiden). Debutplaten ble tilfeldigvis sluppet i ukene før OL.

Han sier selv at han begynte å spille gitar fordi han ville bli bedre til det enn en annen fyr i gaten han bodde. Nevnte jeg at Shaun White er et konkurransemenneske?

Favoriseres han av dommerne?

Noen har sagt at White er blitt en fyr som stiller opp i konkurranser, vinner, og vet at alle hater ham. Det mumles også om at han får høyere poengsummer enn hva han strengt tatt fortjener.

– Han kunne definitivt representert snowboarding bedre. Bare vært mye kulere. Han er så dust. Han henger ikke ut med andre enn seg selv, sa kanadieren Mark McMorris om White i 2011.

20-åringen McMorris hadde vært en av Whites sterkeste konkurrenter i kampen om historiens aller første slopestyle-gull i OL, om ikke den rødhårete amerikaneren hadde trukket seg.

Mark McMorris. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP.
Mark McMorris. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP.

– Han får nok litt godt betalt noen ganger, og det er selvfølgelig kjedelig for oss andre. Han har ikke vunnet en slopestylekonkurranse på mange år, så jeg håper bare det blir rettferdig i OL, sa McMorris til TV 2 under X Games nylig, der han brakk et ribben i slopestylefinalen.

Nå slipper han å bekymre seg over forskjellsbehandling.

Torstein Horgmo (26), som dessverre brakk kragebeinet under trening i Sotsji mandag, forteller også at det er mange som ikke liker enkelte av de tingene Shaun White gjør, som å bygge en egen private snowboardpark.

Torstein Horgmo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Torstein Horgmo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Men jeg syns det er helt greit, for han har jo ikke muligheten til å gjøre sånn som vi gjør: Dra og kjøre i bakken og ha det artig en vanlig dag. Bli bedre på den måten. Han er jo en A-kjendis i USA, sa Horgmo til TV 2 i desember.

– Hvis jeg hadde hatt min egen park, hadde jeg invitert 15 av vennene mine. Jeg liker ikke å kjøre alene, det er veldig kjedelig. Å kjøre med venner er mye morsommere og viktigere, sier Sage Kotsenburg (20), som skal delta i slopestyle i OL for USA, til TV 2.

Ståle Sandbech, bronsevinner i både Big Air og slopestyle i årets X Games, setter også ord på det som skiller White fra de andre snowboarderne.

Ståle Sandbeche. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ståle Sandbeche. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Han er den eneste som klarer å gjøre sånn. Jeg klarer ikke å kjøre alene og bli bedre. Hvis jeg ikke syns det er gøy, klarer jeg ikke å gjøre bra triks. Det er der han er annerledes. Han kjører for å vinne, mens jeg kjører fordi jeg elsker snowboard, sier Sandbech.

– Føler du at han får ufortjent bra betalt i mange slopestylekonkurranser?

– Helt klart. Han får litt ekstra av dommerne. Det har vi sett i de siste konkurransene, bortsett fra Copper Mountain der jeg og Torstein slo ham. Nå er han kanskje blitt oppdømt så mange ganger at dommerne ikke tør så mye lenger. Så lenge er det fair i OL, og det må det være, ellers er det helt tragisk. Han skal kjøre bra for å slå oss! sa Sandbech før White trakk seg.

– Har aldri vunnet ufortjent i halfpipe

TV 2s snowboardekspert Jonas Greve påpeker at den enorme suksessen til White vil føre med seg både fans og kritikere.

– Shaun er blitt kritisert for at han ikke er hardcore og elsker sporten. Men han hadde aldri klart å nå de nivåene han har gjort uten dedikasjon og kjærlighet til brettsport, sier Greve.

– Han er ikke spesielt opptatt av å være venner med motstanderne sine. Og oppfattes nok som arrogant og full av seg selv. I en idrett som er myntet på kameratskap og god stemning er jo dette kontroversielt, men konkurranseinstinktet til Shaun er nok så stort at det går foran de greiene der.

Men blir Shaun White spesialbehandlet av dommerne?

– Diskusjonen går mer på at poengsummen kanskje er litt vel høy i forhold til prestasjonen, men at han har vunnet ufortjent fordi han er Shaun White er bare tull. Han er best i halfpipe. Punktum!

Savnet som leder

Et annet ankepunkt mot Shaun White er at han ikke har brukt stjernestatusen sin til å bli en leder for sporten. En som taler utøvernes sak overfor FIS og IOC, som er organisasjonene snowboardere elsker å hate.

Det er dette Terje Håkonsen har gjort. Han boikottet Nagano-OL i 1998 og har aldri tilgitt IOC for «å stjele sporten fra oss».

Til Snowboardermag sier White at han i starten ikke brydde seg noe særlig om slikt. Han bare kjørte konkurransene og lot politikk være politikk.

Men det kan endre seg.

White kjøpte nylig rettighetene til å arrangere snowboard-konkurransen Air & Style i USA. Han har vært vert for Air & Style andre steder i verden. Nå vil han bygge det opp i hjemlandet.

– Ja, jeg har en stemme som blir hørt. Tidligere har jeg bare ikke vært sikker på om jeg har visst hvilke saker vi skulle diskutert. Å bli en del av Air & Style har fått meg til å tenke mer på det, sier White.

Har ikke tenkt å gi seg nå

Shaun White altså en som mange mener mye om. Han har bygget seg et forretningsimperium for å kunne gjøre det han elsker utover sin aktive karriere. Og selv om han ikke er en av gutta, virker det ikke som han har mistet seg selv på noen måte. Ja, han har et stort ego, men vis meg den barnestjernen som ikke har utviklet det.

Men meste av alt vil Shaun White vinne. Han gjør det han må for at han skal klare det. Akkurat slik de fleste drømmer om.

Om fire år er det et nytt vinter-OL. Shaun White vil da være 31 år. I snowboard er det omtrent som å spille fotball som 40-åring.

– Jeg og treneren min er ganske tente på å delta, sa White til USA Today i januar.

Bakgrunnsstoff til denne artikkelen er også hentet fra The New York Times, Chicago Tribune, Postbulletin.com, The Globe and Mail.