TV 2s fotballekspert om ansettelsen: – Det soleklart beste valget

Hege Riise overtar rollen som landslagssjef etter sommerens skuffende EM.

Hege Riise er bekreftet som Norges nye landslagssjef.

TV 2s fotballekspert, Solveig Gulbransen, er meget fornøyd med ansettelsen.

– Det var som forventet. Det var på tide at Hege fikk muligheten nå. Jeg syns det er et riktig tidspunkt. Jeg har vært litt mer usikker før, på grunn av at hun kun har trent det beste laget, sier Gulbrandsen.

– Nå har hun vært innom å ikke ha det aller beste laget. Dermed har hun den pakken som trengs.

Yaw Ihle Amankwah mener Riise var den åpenbare erstatteren for Martin Sjögren.

– CV-en hennes taler for seg selv. Hun var det soleklart beste valget. NFF viser handlekraft ved å få henne inn så raskt etter fadesen i EM, sier fotballekspert Amankwah.

– Mye kompetanse

Landslagsspiller Tuva Hansen tror Riise blir en god leder.

– Det blir spennende. Jeg har ikke hatt henne tidligere, men har hørt mye bra, også om de andre i teamet. Jeg tror de kommer inn med mye kompetanse, sier hun til TV 2 og utdyper:

– Alle så tiden i Lillestrøm hvor hun fikk fram mange gode spillere. Jeg håper det samme kan skje med oss.

Hun forteller at det kan bli en spennende høst.

– De første tankene er om jeg blir tatt ut, man vet aldri hvordan det blir med ny trener. Så har vi kort tid før det kommer viktige kamper. Men jeg tror dette kan bli veldig bra for oss spillere og alle rundt, sier Hansen til TV 2.

– Gode personlige egenskaper

Gulbrandsen har ingen egen erfaring med 53-åringen som trener. Det har hun derimot med Riise som person.

– Som person kjenner jeg hun veldig godt. Hun er en veldig ærlig og rolig person. Hun er fotballfaglig meget dyktig og har erfart masse.

– Hun har gode personlige egenskaper som gjør at spillerne får respekt for henne, mener Gulbrandsen.

Fotball-ekspert Solveig Gulbrandsen i TV 2 er mener Hege Riise er det perfekte valget som ny landslagssjef. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2
Fotball-ekspert Solveig Gulbrandsen i TV 2 er mener Hege Riise er det perfekte valget som ny landslagssjef. Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

Tidligere har Riise blant annet vært trener for LSK Kvinner og midlertidig England-trener.

Nå tar hun steget opp fra J19-landslaget til A-landslaget.

– Stolt og glad

– Å få lede Norges A-landslag er det største, og jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen, sier Hege Riise i en uttalelse fra NFF.

Riise får en brå start på sin nye trenerjobb. Allerede 2. september får hun debuten på sidelinjen. Da venter Belgia i VM-kvalifiseringen.

– Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Alle skjønner hva de kampene betyr, og vi ser nå alle Belgias kamper fra EM og på hvordan vi skal slå dem.

Hege Riise får en hektisk start som landslagssjef. Foto: Jil Yngland
Hege Riise får en hektisk start som landslagssjef. Foto: Jil Yngland

– Utgangspunktet vårt er bra med gruppeledelse og jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på.

Solbakken: – Bra løsning

Ståle Solbakken, herrenes landslagssjef, mener Norges Fotballforbund har gjort et godt valg ved å ansette Riise.

– Dette tror jeg er en veldig bra løsning. Det virker som om det er satt sammen et supert team, som Hege nå blir en del av, sier Ståle Solbakken.

Han mener Riises erfaring som spiller og trener vil komme godt med i hennes nye jobb.

– Hege er kjent med gangen i Norges Fotballforbund, hun har hatt kjempesuksess med J19-landslaget og har en lang og brei erfaring som både spiller og trener. Jeg synes dette er helt på sin plass, sier han.

– Som norsk fotballtrener er der selvsagt stort å ha trent et norsk landslag, sier Solbakken.

– Enorm vinnermentalitet

TV 2s fotballkommentator, Mina Finstad Berg, mener at Hege Riise er nøyaktig det Norge trenger for å få et etterlengtet løft.

– Hun er en representant for den enorme vinnermentaliteten og vinnerkulturen som norsk kvinnefotball tidligere har vært preget av.

– Det er noe jeg tror landslaget vårt trenger nå, å få inn noen fra den generasjonen, mener Finstad Berg.

Hun tror vi får se endringer allerede mot Belgia.

– Jeg er veldig spent på å se hvilke grep som tas i høst. Det er et par problemer landslaget har som jeg forventer art de tar tak i.

Hun mener at Sjögrens 4-4-2 situasjon ikke fikk ut nok potensiale, og forventer at Riise gjør endringer i strukturen.

– Det store problemet i EM var det defensive og den defensive strukturen. Der hadde man ikke gode nok verktøy når man møtte bedre fotballag. Det å forsvare seg når man dominerer spillet kontra å forsvare seg mot bedre lag er en stor utfordring.

Store endringer

– Vi er nødt til å få på plass en grunnstruktur i laget som er bedre defensivt, gjøre endringer i formasjon og spillestil for å få mer ut av de verdensklasse-spillerne som vi har.

– Hva kommer Riise til å gi landslaget?

– Mye. Jeg tror at vi får inn mer kynisme, som vi trenger. Vi må akseptere at vi ikke lengre er på et like høyt nivå som Tyskland, Frankrike, Spania og Sverige.

– Tror du vi får se merkbare endringer mot Belgia?

– Ja det tror jeg. Så er det sånn at man ikke får en total revolusjon på så kort tid, men jeg tror vi vil se endringer.

– De står ved et vendepunkt nå, arver et landslag med mye potensiale som kommer fra et skuffende mesterskap. De trenger tid til å re-starte, men har ikke all verdens tid til det. Det gjelder å komme seg over målstreken og til VM, sier Finstad Berg.

– Sammensatt team

I trenerteamet får Riise med seg Monica Knudsen, Ingvild Stensland og Jon Knudsen.

– Veldig positiv til at blant annet Ingvild Stensland skal inn i trenerteamet. Det ser ut som et godt sammensatt team rundt Riise.

Finstad Berg håper at det nye trenerappratet får mer ut av stjerner som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.

I tillegg håper hun deres erfaring fra aldersbestemte landslag skal bidra med å hjelpe fram Norges neste stjerner.

– Nå får vi inn Riise fra J19 og Stensland fra U23, som har god oversikt over de som er et lite hakk under førstelaget. Å få fram noen nye unge og spennende spillere hadde vært bra.