FORKJEMPER MOT RASISME: Lewis Hamilton har lenge kjempet en kamp mot rasisme. Nå er det han selv som er blitt utsatt for det. Foto: Bryn Lennon
FORKJEMPER MOT RASISME: Lewis Hamilton har lenge kjempet en kamp mot rasisme. Nå er det han selv som er blitt utsatt for det. Foto: Bryn Lennon

Fordømmer verdensmesterens rasistiske ordbruk

Nelson Piquet, trippel verdensmester i Formel 1, fordømmes over ordbruk om Lewis Hamilton.

Formel 1-løpet i Silverstone går av stabelen til helgen. I lys av det har en uttalelse fra fjorårets løp i England kommet fram.

Etter at Lewis Hamilton krasjet med Max Verstappen, i en hendelse som sendte nederlenderen ut av løpet, skal tidligere verdensmester Nelson Piquet ha kommet med upassende uttalelser om briten.

Verdensmesteren fra 1981, 1983 og 1987 skal ha brukt et rasistisk skjellsord for å omtale Hamilton ved to anledninger i etterkant av hendelsen.

FORDØMMES: Det er ikke første gang Nelson Piquet kommer med uttalelser som får folk til å reagere. Foto: MIGUEL MEDINA
FORDØMMES: Det er ikke første gang Nelson Piquet kommer med uttalelser som får folk til å reagere. Foto: MIGUEL MEDINA

Max Verstappen, som Hamilton sendte til legevakten da uttalelsen forekom, er kjæresten til Piquets datter, Kelly Piquet.

– Tid for endring

Tirsdag formiddag tok Lewis Hamilton til Twitter for å omtale uttalelsene til 69-åringen.

– La oss fokusere på å endre tankesett, skrev briten først på portugisisk (Piquets morsmål), før han publiserte nok en tweet.

– Dette handler om mer en språk. Dette er et gammeldags tanksett vi må endre, og som ikke har noen plass i sporten vår. Jeg har vært omringet av disse holdningene, med folk ute etter meg, hele livet. Det er fortsatt mye tid å lære på. Det er tid for endring, avslutter Hamilton.

– Ingen plass i samfunnet vårt

Flere parter i Formel 1 har også kommet med uttalelser for å fordømme ordbruket fra den tidligere verdenseneren.

«Diskriminerende og rasistisk språkbruk er uakseptabelt på alle måter, og har ingen plass i samfunnet vårt. Lewis Hamilton er en fantastisk ambassadør for sporten vår, og fortjener respekt», publiserte Formel 1 på Twitter.

Mercedes, laget til Lewis Hamilton, har kommet ut med en lignende melding.

«Vi fordømmer all rasistisk og diskriminerende ordbruk. Lewis er en forkjemper i kampen mot rasisme i Formel 1, og kjemper for mangfold både på og av banen», uttrykker Mercedes.

«Sammen deler vi en visjon om en mangfoldig og inkluderende motorsport. Denne hendelsene viser at vi må fortsette å ta den kampen, og se mot en lysere framtid», fortsetter Formel 1-laget.

Flere lag har siden tatt til Twitter for å vise sin støtte til 37-åringen med sju verdensmestertitler.

Kontroversiell figur

Det er ikke første gang Piquet tar i bruk kontroversiell ordbruk. I løpet av hans aktive karriere satt han blant annet spørsmål ved legningen til konkurrenten Ayrton Senna, samt støtende kommentarer mot verdensmesteren, og tidligere lagkamerat, Nigel Mansell.

Det her heller ikke Formel-sirkusets første møte med rasisme. 21. juni ble Formel 2-sjåfør Juri Vips suspendert av Red Bull Racing grunnet hans rasistiske ordbruk.