Graham Hansen tar krigen mot anonyme hetsere: – Hadde ikke sagt det til meg ansikt til ansikt

Barcelona-stjernen deler bevisst lite av privatlivet i sosiale medier, men har bestemt seg for ikke å la anonyme nettroll slippe unna.

For de som følger 27-åringen på mikrobloggtjeneste Twitter, så har man kanskje lagt merke til hennes «kamp».

Til stadighet velger Barcelona-stjernen å svare både anonyme kontoer og andre «nett-troll» hvis de sender stygge og hetsende meldinger i hennes retning.

– Jeg synes det er en primitiv form av det å være menneske. Å sitte bak en skjerm på nettet og melde ting uten at det får konsekvenser for deg er veldig lett, sier Caroline Graham Hansen til TV 2.

I mars i år rant det inn med meldinger som beskyldte henne for å ha filmet til seg et straffespark i den første Champions League-kvartfinalen mot Real Madrid.

Graham Hansen nektet å la hetserne få herje fritt og tok til motmæle med en melding etter kampen:

– Hvis det at man av og til tar tak i dem og sier at «okei, jeg ser deg. Sikker på at du vil gjøre det?» kan føre til at de kanskje ikke gjør det med neste, så tar jeg den, sier 27-åringen om hvorfor hun velger å kjempe mot nett-trollene.

Barcelona-stjernen er langt fra den eneste som opplever anonym hets i sosiale medier.

Hang ut TikTok-hetsere

Også Chelsea-profilen Guro Reiten forteller at det kommer «en del rart» i innboksen hennes både på Twitter og Instagram.

– Det er enkelte ganger jeg har gjort noe med det også, men når folk er så feige at de sender meldinger fra en anonym bruker, så blir jeg mest irritert og tenker at det der hadde du aldri sagt til meg ansikt til ansikt. Jeg prøver egentlig bare å la det gå, forteller Reiten.

Vålerenga- og Norge-keeper Guro Pettersen har også i flere år tatt opp kampen mot de som hetser anonymt, særlig på Twitter.

– Jeg har roet meg litt ned på det, men av og til så får jeg litt noen sånne «rants» hvor jeg bare må svare, sier hun og ler.

– Den videoen du la ut på TikTok for noen år siden...

– DEN tok jeg! Men det var fordi det ble så sykt mye. Det var ikke én eller to kommentarer, sier Pettersen.

Det var i 2020 at den daværende Piteå-keeperen delte en video av seg selv på sin TikTok-profil der hun scoret på et langskudd på trening.

Kort tid senere rant det inn meldinger som «jenter kan ikke spille fotball» og «jenter har ingenting med fotball å gjøre».

Pettersen valgte å dele en rekke av kommentarene på sin Twitter-konto for å vise frem hetsen hun mottok.

– Med den videoen der måtte jeg svare – og mange av de som kommenterte var så unge også, sier Pettersen og mener foreldre, lærere og andre voksne må være oppmerksomme på unge gutter og jenters oppførsel på plattformer som nettopp TikTok.

– Men veldig mange nett-troll vil bare ha en reaksjon og skriver drøye ting for å få en respons. Da er kanskje det beste å ikke gi dem det, sier 31-åringen.

«Rettferdighetsdyret»

For Caroline Graham Hansen har det sjeldent vært et alternativ. Kampviljen mot hets og urettferdighet er for sterk hos henne.

– Rettferdighetsdyret inne i meg gjør at jeg bare ikke klarer å la være. For jeg er veldig, veldig sikker på at den personen hadde ikke sagt de tingene til meg ansikt til ansikt, sier 27-åringen.

– Du er ikke redd for å bruke unødvendig energi på den typen ting?

– Nei, jeg føler jo at da er jeg liksom ferdig med det. Det er ikke sånn at jeg sitter og leser alle meldinger hverken før eller etter. Det er sånn at du sender en melding og så er det sånn «ah, deilig». For da har jeg gjort jobben min litt, sier hun og gliser.

– Det gir meg en ro også med tanke på at man kan bruke sin stemme og sitt navn til noe mer enn å spille fotball.

Relatert