SKJEBNEPARTI: Med seier i dagens armageddonparti leder Carlsen alene før siste runde.
SKJEBNEPARTI: Med seier i dagens armageddonparti leder Carlsen alene før siste runde.

Reddet dagen i armageddon

Kampen om førsteplassen står fortsatt helt åpent.

Du kan se avgjørelsen av Norway Chess fredag kl. 16:30 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.

Åttende runde av Norway Chess var fylt av action og vendinger. Det så lenge ut til at Magnus Carlsen kom til å kollapse i sitt parti mot Maxime Vachier-Lagrave.

Imponerende forsvarsspill i tidsnøden gjorde at verdensmesteren til slutt klarte å styre inn remis mot franskmannen. Seier i armageddonoppgjøret som fulgte gjør at Carlsen beholdt ledelsen i turneringen.

Han bestemmer dermed sin egen skjebne i møte med Veselin Topalov på fredag. Hvis 31-åringen vinner med de sorte brikkene vil det være umulig for motstanderne å ta ham igjen på resultatlisten.

Lyktes i redningsoperasjon

Dagens parti startet med en lang forberedelse, og endte i en stilling der prosentene ga Carlsen en betydelig fordel.

Stillingen var likevel komplisert. I partiets 18. trekk kom en enorm tenkepause fra verdensmesteren.

Den 30 minutter lange vurderingen førte til en avgjørelse som gjorde at Carlsen kom til å slite resten av partiet, både på klokken og brettet. 31-åringen ble utsatt for stort press resten av partiet.

Han lyktes i redningsoperasjonen, og dermed gikk matchen til armageddonoppgjør. Der briljerte Carlsen og kunne ta med seg det viktige ekstra halvpoenget i oppgjøret.

Absurd Anand-tabbe

Rundens største overraskelse kom fra oppgjøret mellom Sjakrijar Mamedjarov og Viswanathan Anand. En sensasjonell tabbe fra Anand gjorde at Mamedjarov kunne sette sjakk matt i to trekk.

– Det er absurd på dette nivået at man gjør noe så idiotisk, kommenterte en matt Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio.

Den indiske sjakklegenden, som lå på andreplass før rundestart, ga opp umiddelbart etter å ha sett tabben. Hoppet dermed til andreplass i turneringen.