IMPONERTE: Lev Grindberg er fjorten år og spiller golf som om han er mange år eldre. Foto: DIRK WAEM
IMPONERTE: Lev Grindberg er fjorten år og spiller golf som om han er mange år eldre. Foto: DIRK WAEM

Ukrainsk 14-åring vekker oppsikt

Lev Grindberg er født i 2007 - i helga greide han cuten på det nest høyeste golfnivået i verden.

7. november 2007 - dagen før SK Brann spilte uavgjort borte mot den franske Rennes i Europa League - ble Lev Grindberg født i Ukraina. 14 år og seks måneder senere sjokkerte han en hel golfverden.

Det var under Belgia Open i Antwerpen at Lev Grindberg fikk publikum til å måpe. 14-åringen debuterte på europatouren med imponerende golfspill på sin egen hjemmebane.

Ukraineren gikk de to første rundene på tre under par i Belgia, og ble dermed tidenes nest yngste spiller som klarte cuten på europatouren, én måned eldre enn kineseren Guan Tianlang som klarte cuten i Masters i 2013.

Til sammenligning var Viktor Hovland 21 år gammel da han debuterte på europatouren som amatør i Hamburg i 2018.

– Jeg spilte utrolig golf. Det er fantastisk å spille så bra på hjemmebane, sa han i et intervju etter at bragden var et faktum.

Dessverre for den unge amtørspilleren ble det stang ut de to resterende dagene. Lørdag tegnet han seg for fem slag over par, mens det søndag ble tre over par. Det holdt til en delt 64. plass totalt.

Flyttet til Belgia

Grindberg startet golfkarrieren som femåring hjemme i Kiev. Som seksåring vant han sin første golfturnering i Ukraina. Året etter viste han seg fram med golfkøllene på en ferietur i Belgia.

Det er i kongeriket Belgia grunnlaget for kometkarrieren har blitt lagt.

I 2017, som ni år gammel, vant ham sin første internasjonale konkurranse på Kypros.

Siden den gang har det gått én vei for det spreke golftalentet, som ifølge hans egen hjemmeside liker å drive med baseball, triatlon, tennis, bordtennis, squash, padeltennis og snooker - i tillegg til all golfspillingen.

– Jeg spilte veldig bra. Erfaringen fra turneringen er veldig god for meg. Jeg vil takke alle som alle heiet på meg, sa Grindberg på imponerende engelsk etter at han var ferdigspilt søndag.

Ambisjonene er det ingenting å si på til ukraineren.

– Som et minimum ønsker jeg å vinne hver eneste major-turnering, sa han i et intervju med arrangøren.

– Wow, det er store ambisjoner.

– Takk for det.

Noen som måtte se seg slått av 14-åringen fra Ukraina var de norske bidragene Kristian Krogh Johannesen (27) og Espen Kofstad (34). Ingen fra den norske duoen greide å komme seg videre fra de to første spilledagene.

Relatert