FÅR PASSET PÅSKREVET: Lionel Messi er verdens best betalte fotballspiller, men promoterer likevel regimet i Saudi-Arabia. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
FÅR PASSET PÅSKREVET: Lionel Messi er verdens best betalte fotballspiller, men promoterer likevel regimet i Saudi-Arabia. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Messi slaktes for dette: – Veldig skuffende at han lar seg bruke

TV 2s sportskommentator liker ikke trenden blant fotballstjernene.

Mandag reiste PSG-superstjernen Lionel Messi til Jeddah i Saudi-Arabia, der han ble mottatt av landets turistminister Ahmed Al Khateeb som uttrykte at han var «henrykt» over superstjernens visitt.

Selv har Messi lagt ut et bilde på sin Instagram-konto, som han har delt med hashtagen #VisitSaudi. Ifølge franske medier er argentineren blitt reiselivsambassadør for gulfstaten.

– Det er veldig skuffende at Lionel Messi velger å la seg bruke på den måten. Han er et av de aller største navnene i verdensfotballen og har en enormt sterk merkevare. At han bruker den til å bli ambassadør for et land som Saud-Arabia er skuffende, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.

– Er du overrasket?

– Ja og nei. Det føyer seg inn i rekken av fotballprofiler som låner ut navn og stjernestatus til den type regimer. Det er en trend som kommer stadig sterkere. Stater som Saudi-Arabia gjør det fordi det funker. I mine øyne er han tidenes beste fotballspiller, og med han som ambassadør er det er kjempescoop for regimet. Det er kjipt for de av oss som ikke ønsker at fotballen skal være en reklameplakat for slike regimer, sier hun.

– Ikke lenger en unnskyldning

Torsdag slapp Forbes sin liste over pengetoppen i internasjonal idrett. Der troner Lionel Messi øverst, med en årsinntekt på helt vanvittige 1,25 milliarder kroner.

– Det gjør det kanskje enda mer skuffende. Veldig mange av disse spillerne tjener enorme summer allerede. At de likevel velger å selge seg til Saudi-Arabia og den type regimer er skuffende. Det er ikke lenger en unnskyldning å hevde at man ikke vet hva som skjer i land som Saudi-Arabia og Qatar, påpeker Finstad Berg.

– Et av de aller, aller verste regimene

Sportskommentatoren mener Messi lar seg kjøpe av en versting når det gjelder menneskerettigheter og sportsvasking.

– Saudia-Arabia er et av de aller, aller verste regimene når det gjelder menneskerettighetsbrudd, det være seg kvinners rettigheter, homofiles rettigheter eller dødsstraff. Det er et av landene som henretter flest, det er forfølgelse av kritiske stemmer og det er et autoritært regime som scoret lavt på veldig mange parameter, blant annet på ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, sier Finstad Berg, og legger til:

– De gjør det fordi de mener det funker å bruke fotballstjerner. Det er sportsvasking i sin reneste form. Om de assosieres med Messi i stedet for menneskerettighetsbrudd har de lykkes med sin strategi.

– Hva får spillere til å stille opp, er det grådighet?

– Det er vanskelig å si hva det er. Om det er ignoranse, grådighet eller om regimet er så tett sammenvevd med internasjonal fotball at man opplever det som normalt. Man skulle tro debatten som gikk fikk spillere til å tenke seg om to ganger.

Messi spiller for Qatar-eide PSG, og det er en rekke klubber i verdensfotballen som er eid og kontrollert av ulike regimer, men Finstad Berg mener det er enda mer graverende når man personlig inngår en slik avtale.

– En ting er å spille for en klubb som er eid av et regime, her snakker vi om å personlig være representanter for et land. De forvalter eget image og stjernestatus, og det er et valg de har og alene må ta ansvar for. Da er det skuffende at en spiller som Messi velger å bruke stjernestatusen sin til å promotere Saudi-Arabia.

Relatert