MØTTE TV 2 RETT FØR DEBATTEN: Fotballpresident Lise Klaveness møtte TV 2 rett før hun skulle på debatten om arbeidsmigranter. Rett etter kom kontrabeskjeden. Foto: Bent Skjærstad / TV 2
MØTTE TV 2 RETT FØR DEBATTEN: Fotballpresident Lise Klaveness møtte TV 2 rett før hun skulle på debatten om arbeidsmigranter. Rett etter kom kontrabeskjeden. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Klaveness nektet å stille på debatt i Qatar da pressen ble utestengt

Fotballpresident Lise Klaveness skulle stilt opp i en debatt om migrantarbeidernes situasjon i Qatar i dag. Da pressen ikke fikk komme inn, droppet Klaveness å stille.

Fotballpresident Lise Klaveness er i Qatar denne uken i forbindelse med FIFA-kongressen.

Tirsdag skulle hun delta i en debatt om migrantarbeiderne sin situasjon.

Da pressen plutselig ikke fikk adgang til konferansen med blant andre FIFA, Building & Woodworkers International (BWI), sponsorer og Amnesty, bestemte fotballpresidenten seg for å avlyse.

– BWI er en organisasjon som gjør viktig arbeid for migrantarbeiderne i Qatar. Vi stiller med glede opp for å støtte dette arbeidet. Men vi kan ikke delta på et arrangement som på kort varsel stenges for presse fordi enkelte deltakere kort tid i forveien ba om stengte dører, sier Klaveness til TV 2.

Det var på forhånd avklart at pressen skulle være tilstede - før BWI altså gjorde en helomvending.

– Pinlig

Flere aktører reagerer på hendelsen:

– Fra de nordiske fagforbundene sitt ståsted så forstår vi ikke hvorfor pressen ble nektet tilgang. Ikke sikker på hvorfor, men det skal vi finne ut, sier Vegard Grøslie Wennesland, faglig-politisk rådgiver i Fellesforbundet, til TV 2 i Qatar.

– Hvorfor er pressetilgangen så viktig?

– Uten at historiene blir fortalt tror vi ikke det blir en bedring i vilkårene for migrantarbeidere. Derfor er vi helt avhengig av at pressen dekker dette, fortsetter Wennesland.

REAGERER: Vegard Grøslie Wennesland fra Fellesforbundet liker ikke at pressen ble nektet tilgang. Foto: TV 2
REAGERER: Vegard Grøslie Wennesland fra Fellesforbundet liker ikke at pressen ble nektet tilgang. Foto: TV 2

Gunde Odgaard fra danske BAT Kartellet, organisator av en rekke danske fagforeningsgrupper i byggebransjen, er sjokkert over onsdagens hendelse.

– Jeg synes det er pinlig. At den norske fotballpresidenten blir nødt til å forlate, fordi vi nekter pressen adgang vil jeg gjerne unnskylde for. Det er ikke demokratisk, sier han.

Hvem som tok beslutningen om å stenge ut pressen vet hverken Wennesland eller Odgaard enda.

Viktig med fri presse

Fotballpresidenten understreker at fri presse er en del av hele saken med fotball-VM i Qatar.

– Selv om vi mener BWI har gjort en feilvurdering her vil vi fortsatt støtte deres viktige arbeid med migrantarbeidere. Men vi ønsker at det skal foregå i full åpenhet, fortsetter Klaveness.

Hun påpeker at en så sen omvending blir umulig å gå med på.

– BWI sitter på en god oversikt. Jeg fikk vondt av dem, samtidig er det feil avgjørelse. Det kommer så sent, det skulle vært et åpent arrangement, så kommer de rett før og lukker døren til pressen. Det går ikke for oss. Vi må respektere at kulturer er ulike, men det blir umulig for oss.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til at pressen plutselig ble ekskludert, men det ryktes om flere grunner, som sponsorpress og bevissthet rundt migrantarbeiderne i landet.

– Hva sier dette om situasjonen i Qatar?

– Det sier at den er spent. Jeg fikk tydelig beskjed om at det var stakeholdere som syns at det er lettere å snakke om disse tingene fritt når pressen ikke er til stede. Det sier jo selvfølgelig at dette er noe som veldig fort blir overskrifter av, og samtalen blir rigid. Men der er vi – det er et så kontroversielt mesterskap.

VM-sjef møtte ikke opp

Konferansen om arbeidsmigranter startet mandag, og sjefen for VM-komiteen, Hassan Al Thawadi, var invitert på åpningsdagen.

I siste øyeblikk meldte han avbud, med beskjed om at han isteden måtte i et hastemøte med FIFA-president Gianni Infantino.

Det er i tillegg store diskusjoner omkring at FIFA har krevet at alle offentlige byggeprosjekter i Doha skal stoppes fra 1. september til 1. januar.

Man ønsker ikke å se migrantarbeidere i gatebildet.

– Hva skal skje med de tusenvis av arbeiderne som skal sendes hjem. Får de lønn i den perioden? Får de kontrakt på at de har et arbeid? Og har de en garanti for å kunne komme tilbake, har svenske Gunde Odgaard uttalt til Ekstrabladet.

GLANSBILDET: Klokken tikker ned mot mesterskapet i Qatar. Foto: Bent Skjærstad / TV 2
GLANSBILDET: Klokken tikker ned mot mesterskapet i Qatar. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Han er i Qatar med en rekke kollegaer fra nettopp BWI, og skulle delta på den samme konferansen som Klaveness.

– Jeg tok til ordet for at denne tildelingen var råtten, før jeg begynte i NFF. Da jeg jobbet som fotballkommentator i NRK tok jeg et standpunkt om at jeg ikke kom til å kommentere og være involvert i mesterskapet. Dette vil etterlate mørke flekker på fotballen og mesterskapets ettermæle. Så vi er nødt for å gjøre alt vi kan i tiden mot for å ha fokus på dem det rammer, sier fotballpresidenten til TV 2.

ENGASJERT: Fotballpresident Lise Klaveness er på plass i Qatar. Foto: Bent Skjærstad / TV 2
ENGASJERT: Fotballpresident Lise Klaveness er på plass i Qatar. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Onsdag skal hun rette kritikk mot FIFA fra talerstolen på kongressen, etter bestillingen som kom fra det ekstraordinære fotballtinget.

Relatert