Carlsen vant finalen: Knuste Duda i omspill

Jan-Krzysztof Duda nær mirakuløst comeback i andre finaledag.

Magnus Carlsen vant ved omspill i Charity Cup. 31-åringen har dermed vunnet begge Champions Chess Tour-turneringene i år.

Han var lettet over å ha dratt seieren i land.

– Alt som du sa kunne gå galt i går, gikk galt. Da er det enda morsommere når det går til slutt, sa en fornøyd Carlsen i intervju med Fin Gnatt i TV 2s sjakkstudio.

– Det er noe av sjarmen med disse matchene. Plutselig kan de snu, og du får en helt annen dramaturgi enn du hadde sett for deg, fortsatte han.

Verdensmesteren hadde allerede vunnet første halvdel av finalen mot 23-årige Jan-Krzysztof Duda, og trengte bare to poeng av fire mulige for å vinne turneringen.

Etter Carlsen-seier i dagens første parti, slo Duda mirakuløst tilbake. To seire og én remis i de tre siste partiene sikret polakken omspill.

Gjorde comeback

Det så lenge ut som Carlsen kom til å slå rekord for raskeste avgjørelse i en Champions Chess Tour-finale.

Han kom svært godt ut av åpningen i andre parti, og endte i en dominerende stilling med dobbelt så mye tid som motstanderen på klokken.

Verdensmesteren greide imidlertid ikke å holde stillingen under kontroll og tapte et kaotisk tidsdrama med store tabber fra begge sider.

Seieren så ut til å gi polakken ny kampvilje. I det neste partiet opparbeidet Duda seg en livsfarlig angrepsstilling. Han ofret deretter hesten sin for å få et knusende angrep.

– Det er helt mirakuløst hvilken annen mann vi ser nå, kommenterte sjakkekspert Jon Ludvig Hammer om Dudas snuoperasjon.

Carlsen trengte seier i fjerde parti for å avgjøre turneringen. Det greide han ikke, og Duda var dermed klar for omspill.

Se Jon Ludvig Hammers oppsummering av dagen i videoen under.

Relatert