KNUSENDE: Magnus Carlsen hadde full kontroll i dagens partier Foto: Lennart Ootes
KNUSENDE: Magnus Carlsen hadde full kontroll i dagens partier Foto: Lennart Ootes

Knuste motstanderens risikospill: – Kontrollert

Magnus Carlsen er klar for semifinale i Champions Chess Tour: Charity Cup.

Du kan se semifinalen i Champions Chess Tour: Charity Cup på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play torsdag fra klokken 17:30.

Magnus Carlsen styrte seg kontrollert inn til semifinalen av Champions Chess Tour: Charity Cup. Der vil han møte erkerivalen Ding Liren.

Carlsen mener selv det ikke var noen stor tapsfare i noen av partiene.

– Jeg følte jeg gjorde en del bra i dag, en del kanskje litt mindre bra i dag også. Så jeg føler kanskje jeg må opp enda et hakk for å vinne matchen i morgen, oppsummerte Carlsen til Fin Gnatt i TV 2s sjakkstudio.

Verdensmesteren ser fram til morgendagens parti.

– Det blir spennende, det er det ingen tvil om.

Møtte ung amerikaner

Nordmannen møtte 18-årige Hans Niemann i turneringens femte dag. Den unge amerikaneren imponerte i gruppespillet og kvalifiserte seg til tross for å være forhåndsrangert som nummer tolv.

Den norske verdensmesteren var storfavoritt på papiret, men Niemann spilte med stor selvtillit. 18-åringen ofret brikker i de to første partiene.

IMPONERER: 18-årige Hans Niemann hadde en god prestasjon i gruppespillet. Foto: Lennart Ootes
IMPONERER: 18-årige Hans Niemann hadde en god prestasjon i gruppespillet. Foto: Lennart Ootes

Risikovillig fra start

Magnus Carlsen startet med hvite brikker. Det første partiet havnet raskt i ukjent territorium, og Jon Ludvig Hammer var umiddelbart skeptisk til Niemanns åpning.

I en tilsynelatende rolig stilling gikk prosentene sakte men sikkert i nordmannens favør.

– Magnus har ikke gjort noe spesielt i det hele tatt, og likevel er datamaskinen superbegeistret på hvits vegne, kommenterte Hammer i TV 2s sjakkstudio.

Niemann så seg nødt til å ta en drastisk avgjørelse og endte med å ofre en løper i bytte for to bønder. Den praktiske avgjørelsen viste seg å være effektiv, og Carlsen ble tydelig presset på klokken i en vanskelig stilling.

Tidsnøden gjorde at Carlsen måtte ta til takke med remis, selv med en springer mer enn motstanderen.

Straffet aggressivt spill

Niemann var ikke ferdig med sitt risikable spill i parti to. Nok en gang ofret amerikaneren en brikke mot verdensmesteren. Denne gangen fant Carlsen imidlertid et godt forsvar mot offerspillet og stabiliserte raskt stillingen.

Det feilslåtte angrepet fikk amerikaneren i tenkeboksen, og han fikk etter hvert problemer både på brettet og klokken. Carlsen styrte deretter partiet inn en komfortabel seier der han aldri var i trøbbel.

Ofret tilbake

I tredje parti var det Carlsens tur til å ofre brikker. Verdensmesteren tok en utsatt løper på midten av brettet, men ga til gjengjeld bort tårnet sitt. Denne gangen var datamaskinen enig med angrepsspillet, og Carlsen styrte partiet til seier. Nordmannen kvalifiserte seg dermed til semifinalen.

Se Jon Ludvig Hammers oppsummering av dagen i videoen under.

Semifinalen starter torsdag kl. 17:30. Få med deg toppoppgjøret på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play.

Relatert