Italy's captain Giorgio Chiellini, wearing a crown and holding the trophy, and his teammates arrive at a hotel after returning from London, in Rome, Monday, July 12, 2021. Italy defeated England 3-2 in a penalty shootout after a 1-1 draw, to win the Euro 2020 soccer championships in a final played at Wembley stadium in London on July 11. (AP Photo/Riccardo De Luca) Foto: Riccardo De Luca
Portugal's Cristiano Ronaldo celebrates with the trophy on the pitch after Portugal win the UEFA Euro 2016 final.  Foto: Nick Potts
BÆREBJELKER: Giorgio Chiellini og Cristiano Ronaldo har vært nøkkelspillere for Italia og Portugal i en årrekke. Nå går det mot slutten.

EM-vinnerne kjemper om én VM-plass: – Er nok Ronaldos siste mulighet

Totalt er det tre ledige plasser i VM for europeiske nasjoner. To stormakter kjemper om én av dem.

Torsdag fra klokken 20.00 får du all dramatikken på TV 2s kanaler og Play!

Portugal vant EM i 2016, mens Italia tok hjem trofeet i 2021.

Det kommende verdensmesterskapet i Qatar kommer til å foregå uten én av dem. De to fotballstormaktene kjemper nemlig om én ledig plass.

Totalt er det tre plasser igjen til europeiske nasjoner, men Portugal og Italia kjemper om den samme.

Solbakken mener Ronaldo-kritikken er urettferdig

– Vi kommer til å miste en av de store kanonene i verdensfotballen. Vi ble alle forelsket i Italia under EM, så er det jo slik at Cristiano Ronaldo fortsatt er aktiv. Dette er nok hans siste VM-mulighet, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Ronaldo vil være 37 år under mesterskapet i Qatar, mens han vil være 41 år når neste verdensmesterskap går av stabelen.

– Man vet jo aldri med Ronaldo.. For alt vi vet, så kan han spille i mange år til, men det er ikke noe tvil om at han ikke er den samme spilleren han en gang var. Han har vunnet EM, men VM-trofeet har han ikke vunnet, sier Mathisen.

TØFT: Portugal har gjort det tøft for seg selv etter at de ikke klarte å vinne kvalikgruppen sin. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA
TØFT: Portugal har gjort det tøft for seg selv etter at de ikke klarte å vinne kvalikgruppen sin. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA

For å i det hele tatt ha muligheten til å nå VM må begge lag først igjennom et hinder før de eventuelt møtes i playoff-finalen. Italia må slå Nord-Makedonia, mens Portugal må slå Tyrkia.

Les også: VM-sluttspillet trekkes med tre ukjente deltakerlag – seedingen kan bli skjev

Slik sikres de tre ledige VM-plassene

Det gjenstår tre ledige VM-plasser til europeiske landslag. Lagene som kjemper om dem er: Italia, Nord-Makedonia, Portugal, Tyrkia, Wales, Østerrike, Sverige, Tsjekkia, Skottland, Ukraina og Polen.

Slik er veien for de ulike lagene:

Vinneren av Sverige-Tsjekkia møter Polen i playoff. Vinneren av denne kampen får VM-plass. Polen gikk direkte til finalen ettersom Russland ble fjernet fra kvaliken grunnet krigen i Ukraina.

– Jeg holder Sverige som ganske greie favoritter mot Tsjekkia, men den potensielle playoff-finalen mot Polen er ganske jevn i mine øyne. Sverige har tidligere vist at de elsker å spille denne type kamper og de har noen veldig spennende unge typer på landslaget.

SPENNENDE: Anthony Elanga, Robin Quaison og Zlatan Ibrahimovic under en av Sveriges treninger denne uken. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
SPENNENDE: Anthony Elanga, Robin Quaison og Zlatan Ibrahimovic under en av Sveriges treninger denne uken. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

– Jeg tror ikke de frykter verken Polen eller Tsjekkia, men alle må frykte Robert Lewandowski. De har en fin mulighet til å ta seg forbi begge to, vil jeg si, mener Jesper Mathisen.

Optimismen i Sverige er stor etter at ungguttene Anthony Elanga, Alexander Isak og Dejan Kulusevski har gitt söta bror håp om et nytt superangrep.

– Sverige har alltid bygget lagene sine solid defensivt. De har hatt angrepsstjerner som Zlatan Ibrahimovic og Henrik Larsson. Nå har de tre spillere som på hver sin måte har fått sitt virkelige store gjennombrudd. De har alle ferdigheter som passer bra sammen. Sverige har et veldig spennende angrep og noen veldig spennende typer. Akkurat som vi i Norge har, det ser lyst ut, sier Jesper Mathisen.

Vinneren av Wales-Østerrike møter vinneren av Skottland-Ukraina, som er utsatt på ubestemt tid, grunnet Russlands invasjon av Ukraina.

Du kan selvsagt se samtlige VM-kvalikkamper på TV 2s kanaler og Play.

1. april trekkes VM-gruppene i Qatar.

Relatert