UTESTENGT: Alexandr Gristsjuk har deltatt i Norway Chess flere ganger tidligere. I år får han ikke stille som følge av krigen i Ukraina. Foto: Carina Johansen
UTESTENGT: Alexandr Gristsjuk har deltatt i Norway Chess flere ganger tidligere. I år får han ikke stille som følge av krigen i Ukraina. Foto: Carina Johansen

Russland utestenges fra Norway Chess

Alle russiske spillere nektes deltakelse i årets arrangement.

Russiske sjakkspillere er i hett vær om dagen.

For få dager siden kom det internasjonale sjakkorganet FIDE med en uttalelse der de fordømmer russiske krigshandlinger i Ukraina og nekter internasjonal deltakelse under det russiske flagget.

Tidligere denne uken meldte også Norway Chess til Aftenposten at de kom til å bannlyse VM-utfordrer Sergej Karjakin fra deres arrangementer etter utspill på Twitter.

Nå tar toppturneringen ytterligere grep i solidaritet med Ukraina: i en presseuttalelse skriver de at de ikke vil tillate deltakelse fra russere under årets Norway Chess, verken som deltakere eller medarbeidere.

Gristsjuk får ikke spille

Blant spillerne som skulle deltatt står tidligere hurtigverdensmester og nummer 14 i verden, Alexandr Gristsjuk.

Den 38 år gamle russeren har deltatt i Norway Chess flere ganger tidligere. Ifølge arrangøren skal alle som utelukkes fra årets arrangement ha møtt meldingen med forståelse.

Russiske spillere ut mot krigen

Det har kommet ulike reaksjoner på krigen fra det russiske sjakkmiljøet. Flere meritterte spillere, deriblant den siste VM-utfordreren Jan Nepomnjasjtsji, har gått aktivt ut mot den russiske invasjonen:

«Historien har sett flere sorte torsdager. Men denne er sortere enn de andre», skriver han på Twitter.

Det er ikke bare Nepomnjasjtsji som har markert seg offentlig. Emneknaggen «нетвойне», som betyr «Nei til krig», har blitt brukt av flere russiske profiler, deriblant stormester og sjakkommentator Peter Svidler.

Det 19 år gamle supertalentet Andrej Jesipenko har også uttrykt bekymring for situasjonen.

– Kan ikke være dommer

Aktive protester mot krigen vil likevel ikke påvirke hvorvidt russere får lov til å delta i Norway Chess.

– Det kommer vi ikke til å ta hensyn til. Vi kan ikke være dommer og ta stilling til i hvilken grad noen er mot hendelsene i Ukraina, sier Norway Chess-sjef Kjell Madland til TV 2.

TAR GREP: Norway Chess-sjef Kjell Madland mener tiltakene er nødvendige. Foto: Lennart Ootes
TAR GREP: Norway Chess-sjef Kjell Madland mener tiltakene er nødvendige. Foto: Lennart Ootes

– For våre medarbeidere og spillere kan det også utgjøre en risiko for deres sikkerhet hvis vi skulle tvunget dem til å ta standpunkt i konflikten, utdyper han.

Norway Chess er en av de gjeveste sjakkturneringene i verden og har oppstart 30. mai. Årets deltakerliste vil bli kunngjort senere denne måneden.

Relatert