Carlsen klar for finale – blir VM-reprise

Magnus Carlsen utklasset talentfull russer og er klar for finalen i årets første Champions Chess Tour-turnering. Etterpå kommenterte han invasjonen av Ukraina.

Magnus Carlsen-Vladislav Artemjev 2,5-0,5

31-åringen fikk en meget god start mot åtte år yngre Vladislav Artemjev.

Carlsen skaffet seg tidlig et kjempeovertak med hvite brikker, som ledet til at russeren ga opp partiet etter kun 35 trekk.

Se analysen i vinduet øverst.

Da trengte sjakkverdensmesteren fra Lommedalen bare å unngå tap i de tre neste partiene for å sikre finaleplass. Det hadde han ingen problemer med å gjøre. Han vant også kveldens første svart-parti.

Det ble av det lange slaget, der Artemjev ikke kastet inn håndkleet før 102 trekk var spilt.

Russerne Andrej Jesipenko og Jan Nepomnjasjtsjij spilte i den andre semifinalen.

Begge gikk ut på Twitter og gjorde det klart at de avskyr invasjonen av Ukraina foran torsdagens semifinaler.

Nepomnjasjtsjij vant over tre partier. Det betyr at man får en reprise av finalen i langsjakk-VM i Dubai i desember, der Carlsen vant overlegent.

«Nepo» trist

Nepomnjasjtsjij er preget av krigen.

– Jeg fokuserte ikke på sjakk i det hele tatt. Antagelig var det mer eller mindre en svakhet om man ser på kvaliteten på partiene, sier han til TV 2.

Han kommer ikke til å legge sjelen i helgens finale.

– Jeg kommer ikke til å gjøre meg klar, men siden jeg har kvalifisert meg, kommer jeg til å spille uansett, sier Nepomnjasjtsjij, og legger til at han har spilt på intuisjon stort sett hele turneringen.

Dette sier Carlsen

På spørsmål fra TV 2 om hva de russiske sjakkspillerne har opplevd denne torsdagen, svarer Magnus Carlsen:

– Når du representerer et land som finner på så mye rart som Russland gjør, så får de mange oppturer og nedturer. Både jeg og russiske sjakkspillere er enige om at dette var noe et annet land ikke burde gjøre. Jeg må bare gjøre mitt beste, og jeg er så heldig å leve i land hvor det er fred og ro.

Finalen i Champions Chess Tour 1 spilles fredag og lørdag. Den kan du se på TV 2 Sport 2 eller TV 2 Play fra kl. 17.30 begge dager.

Turneringen spilles over internett.

Relatert