Simen Hegstad Krüger tok OL-bronse

Johannes Høsflot Klæbo brøt lørdagens forkortede femmil.

Simen Hegstad Krüger ble koronasmittet på landslagets høydesamling i italienske Seiser Alm kort tid før OL-ilden ble tent i Beijing.

Lørdag tok han OL-bronse på den forkortede femmila.

– Dette er et av de tøffeste skirennene jeg har gått, men også ett av de jeg er mest fornøyd med. Det var en seier å bare stille til start. At jeg i tillegg drar i land en medalje, er utrolig stort, sier Krüger til TV 2.

– Det har vært en lang vei hit, og jeg var usikker på om jeg i det hele tatt skulle klare å komme meg hit. At jeg har klart det, er det mange som skal ha en stor takk for. Det er ingen selvfølge, sier han.

Bronsevinnerens trener, Eirik Myhr Nossum, sier det var verdt en medalje bare å få Krüger til start.

– Det var emosjonelt! Det har vært en Berg-og-dal-bane. At han tar en medalje med den oppladningen, er fantastisk stort, sier landslagstrener, Eirik Myhr Nossum.

Aleksandr Bolsjunov vant gull, etter en mektig sluttspurt.

– Gratulerer som OL-konge til Bolsjunov, sa TV 2s langrennekspert, Petter Nothug.

Han gratulerte også Krüger med bronsen. Den tok han etter å ha byttet ski, som en av få løpere.

– Det er veldig bra av Simen. Jeg skal ikke si at han gjorde noe feil, men jeg er nysgjerrig på det skibyttet hans. Han skled opp i tet med det paret han hadde først, sier Northug.

Krüger sier skibyttet var planlagt før start.

– Jeg hadde fått beskjed av smørerne om at skiene taper seg litt etter hvert. Jeg valgte å holde meg til planen, fordi jeg hadde mitt beste par liggende i båsen, som jeg hadde lyst å ha mot slutten, forklarer Krüger til Discovery.

Northug beskriver også Sjur Røthes renn som «fantastisk». Vossingen hang med teten gjennom 28 svært harde kilometre, og ble nest beste nordmann på 5. plass.

– Det var et ganske spesielt renn. Det var en god opplevelse totalt sett, selv om det er kjedelig å ikke være helt med inn i medaljekampen. Da er det kult at Simen er der og drar inn en norsk medalje, sier Røthe til TV 2

Klæbo-sprekk

Lørdagens tradisjonsrike OL-femmil, var ingen femmil. På grunn av kulde og kraftig vind ble den nemlig redusert til 28.4 kilometer.

– I mine tanker er det en korrekt avgjørelse. Det er kalt og rufsete der ute. Jeg synes juryen gjør en kjempeavgjørelse, sier Røthe. Krüger sier til Dis

Når løpet startet - en time forsinket, skjedde det med høyt tempo og tidlig strekk i feltet.

En av de største norske medaljehåpene, Johannes Høsflot Klæbo, fikk det tøft. Etter om lag ti kilometer måtte den norske stjernen slippe tetens hardkjør.

Etter halvveis løp, brøt Klæbo. Northug mener det var det var like greit.

– Han vet det kommer løp senere i vinter som han kan vinne, sier Northug.

Til Discovery forklarte Klæbo at han hadde magetrøbbel og hadde slitt med søvnen natt til lørdag.

– Det var egentlig bestemt at jeg ikke skulle gå femmila. Da den ble forkortet, valgte jeg likevel å stille til start, sier Klæbo.

Norsk-russisk sluttduell

Dermed var det Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe som gjenstod av nordmenn i i medaljekampen, etter at også Hans Christer Holund måtte gi etter for det intense kjøret i frontgruppen.

Den bestod eter hvert av de to nordmennene og fire russere.

Dermed var det duket for en svært intens norsk-russisk sluttkamp de siste fem kilometerne. Der var Aleksandr Bolsjunov til slutt sterkest, foran landsmann Ivan Jakimusjkin og norske Krüger.

Hans Christer Holund endte på 12. plass.

– Det var et litt vemodig resultat. Jeg hadde ikke dagen i dag, og taklet ikke forholdene. Jeg ble kald, svimmel og vimsete. Jeg var ikke meg selv, sier Holund.

Han sier at Biejing-OL var hans siste, men at han ikke gir opp langrennssatsingen ennå.

Relatert