SPENNENDE DAGER: De norske herreløperne venter på testsvar. Mandag kom det frem at landslagstrener Arild Monsen hadde testet positivt for koronaviruset. Foto: Ernst A. Lersveen
SPENNENDE DAGER: De norske herreløperne venter på testsvar. Mandag kom det frem at landslagstrener Arild Monsen hadde testet positivt for koronaviruset. Foto: Ernst A. Lersveen

Mister OL-flyet: – Situasjonen er uoversiktelig

Det første flyet til Beijing går uten norske herreløpere. Langrennssjef Espen Bjervig innrømmer at situasjonen er uoversiktelig.

Dagens pressetreff med langrennsherrene er avlyst. De åtte langrennsherrene som er i Seiser Alm er definert som nærkontakter av koronasmittede Arild Monsen. De får ikke være med det første flyet som går til Beijing-OL 27. januar.

– Situasjonen er uoversiktelig, og vi håper at vi i løpet av dagen kan få litt mer svar, innrømmer langrennssjef Espen Bjervig overfor TV 2.

– Nå venter vi på svar på PCR-tester. Når vi har fått det, så får vi en avklaring. Alle utøverne sitter nå isolert, men går på ski og spiser, poengterer han.

– Får den utsatte avreisen til OL noen sportslige konsekvenser?

– Nei, det gjør ikke det. Vi blir liggende i høyden for å trene, men vi må eventuelt snu døgnet tidligere. Det vil si at vi må snu døgnet i Europa før avreise. Utover det, så mener jeg ikke dette er noen stor sportslig risiko, sier han.

I en pressemelding skriver Skiforbundet følgende om utviklingen det siste døgnet etter sprinttrener Arild Monsens positive koronatest:

«Bakgrunnen er at vi har behov for en tydeligere oversikt over smittesituasjonen. Vi kommer tilbake med ny tid for digitalt medietreff, og hvem som deltar på dette, senere i dag. Alle løperne i Seiser Alm (kvinner og menn samt støtteapparat) avventer svar på gårdagens PCR-test som er ventet i løpet av ettermiddagen/kvelden i dag. I forlengelse av gårdagens situasjon, hvor trener Arild Monsen testet positivt for covid ved hjemreise fra Seiser Alm til Norge, er det nå klart at alle OL-uttatte menn i langrennstroppen er definert som nærkontakter. Det betyr at avreise til Beijing for de åtte, mannlige OL-uttatte langrennsløperne utsettes i fire dager fra 27. til 31. januar 2022» skriver Skiforbundet i en pressemelding.

«Løperne reiser da fra Oslo med det andre oppsatte charterflyet for den norske OL-troppen. Løperne blir boende i høyden til dagen før avreise Kina. Det er foreløpig ikke avklart om de kvinnelige, uttatte OL-løperne utsetter sin avreise fra 27. januar til 31. januar 2022. Vi vil informere om dette så snart dette er avklart» heter det videre.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som bodde på rom med trenerkollega Arild Monsen, melder at han er i god form. Før det ble bekreftet at Kina-turen ble utsatt, sa Nossum dette om hva det vil bety i praksis:

– I praksis betyr det ikke så mye. Det blir noe mindre tid til tidsakklimatisering. Vi ender opp på samme antall dager som i Korea. Men der var det 1 time mer å snu. Fordelen er at skuldrene kan senke seg litt. Jeg tror de er relativt høye akkurat nå, sier Nossum.

– Dommedag

Alle de norske tok PCR-test i går kveld. Svar på testene kommer i dag.

– De tenker på en ting: Om testen er positiv eller om noen andre er positive. I dag blir det dommedag for løperne, sier TV 2-ekspert Petter Northug.

Han tror det er fare for at det er smitte i troppen. Det kan få konsekvenser for flere.

– Det er flere nasjoner som bor på samme hotell som Norge, blant andre Russland og Finland. Det kan bli et stort frafall til OL om det blir et utbrudd på hotellet, sier Northug.

Northug: – Det kan bli et stort frafall til OL

Olympiatoppen vinteridrettssjef Helge Bartnes vil verken bekrefte eller avkrefte hvem som får plass på det første flyet til Beijing.

– Akkurat nå er det ekstremt krevende. Situasjonen er uklar. Vi har en opprinnelig plan, men vi må vurdere de neste dagene for å ta de riktige beslutningene, sier Bartnes.

– Smitten har vi ikke helt kontroll på, og da må vi være veldig forsiktig slik at det ikke spres på det flyet. Vi skal samle den informasjonen vi har og ta de beste valgene slik at vi får flest mulig utøvere på start, fortsetter Bartnes.

Neppe nødlandslag

Fotballandslaget stilte med et nødlandslag mot Østerrike i Nations League. Det er foreløpig ikke et sannsynlig alternativ, forteller Bartnes.

– Det er reserver som har startet registrering, men foreløpig har vi ikke gjort noe annet enn at de har gjort det som kreves for å kunne bli en del av troppen. Jeg ser ikke for meg at vi får et type nødlandslag som vi fikk i fotballen. Dette er på andre siden av jorden og i høyden. Det er masse forberedelser som skal til, så det er lite sannsynlig, sier han.

Kvinnenes landslagstrener Ole Morten Iversen reiste hjem sammen med Monsen. Tirsdag ble det bekreftet at han har testet negativt på PCR-test. TV 2-ekspert Petter Northug sier det er mye uro i gruppen som lader opp i Seiser Alm.

Heidi Weng er blant dem som er mest forsiktig. På vei inn på hotellet mandag bruke hun albuen for å åpne inngangsdøren.

– Det er en vanlig rutine jeg har hatt siden korona kom. Det er om å gjøre å ikke bruke hanskene, for når man går hardøkter er det fort gjort å ta seg i ansiktet, forteller Weng.

NØYE: Heidi Weng prøver å ta på minst mulig ting. Foto: Ernst A. Lersveen
NØYE: Heidi Weng prøver å ta på minst mulig ting. Foto: Ernst A. Lersveen

Hun er spesielt forsiktig på reise.

– Det er mye antibac. Jeg tar på meg engangshansker når jeg går på do på flyplasser, og jeg bruker visir og dobbeltmunnbind på fly, sier Weng.

Relatert