Vant etter lang tidsbruk: – Det var litt «sketchy»

Magnus Carlsen inntok delt turneringsledelse etter fredagens seier.

Magnus Carlsen deler ledelsen i den prestisjetunge sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee. Han slo ungarske Richárd Rapport i den sjette runden fredag.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var absolutt en seier jeg trengte slik turneringen har vært, sier Carlsen.

Seieren gir han fire poeng etter de første seks rundene, og den var hans første triumf på de siste fire forsøkene. Fredagens parti ble avgjort av en tabbe av Rapport. I tillegg brukte han svært mye tid. Ungareren ga seg etter 31 trekk. Da hadde begge spillerne brukt mye tid.

Carlsen erkjenner at tidsbruken bekymret ham litt.

– Det var veldig mye å tenke på. Jeg følte at det alltid var en mulighet til å safe litt med hvit. Jeg følte aldri at det kom til å bli veldig kritisk med tidsbruken, sier Carlsen.

– Det var litt sketchy, siden jeg endte opp med å spille et trekk jeg uansett ville gjort. Uansett lærte jeg forhåpentligvis litt ved å tenke så lenge, sier han.

Carlsen deler turneringsledelsen med Shakhriyar Mamedyarov og Santosh Gujrathi Vidit. Carlsen har ikke møtt dem ennå.

Fredagens parti startet jevnt, og sjakkcomputeren kunne ikke skille mellom duellantene etter de første åtte trekkene. De hadde også lik tidsbruk fram til det punktet. I det påfølgende trekket brukte imidlertid Rapport 26 minutter, noe som kostet ham dyrebar tid til tidskontrollen på 40 trekk. Begge hadde brukt mye tid og var på rundt 40 minutter til å utføre snaue 30 trekk.

I Rapports 21. trekk gjorde sjakkcomputerne utslag. De viste da en solid fordel til Carlsen. Rapport hadde veldig lite tid mot slutten, og det utnyttet nordmannen med de hvite brikkene til det fulle og vant.

Lørdag skal Carlsen møte indiske Rameshbabu Praggnanandhaa med svarte brikker.

(©NTB/TV 2)