EM: Sander Sagosen og de norske håndballgutta spiller sin første EM-kamp 13.januar mot vertsnasjon Slovakia. Foto: Annika Byrde / NTB
EM: Sander Sagosen og de norske håndballgutta spiller sin første EM-kamp 13.januar mot vertsnasjon Slovakia. Foto: Annika Byrde / NTB

EHF snur: Dette skjer hvis en spiller blir smittet før og under EM

Forkorter karantenen med flere dager.

Det har oppstått mye forvirring og spekulering om hva som skjer dersom en spiller blir koronasmittet før og under EM.

Tirsdag fortalte det svenske landslaget til TV 2 at de hadde fått beskjed av EHF, det europeiske håndballforbundet, om at dersom en spiller testet positivt før EM, så måtte vedkommende i isolasjon i 14 dager spilleren kunne spille. Skulle en teste positivt under EM, så måtte spilleren i isolasjon i ti dager og vise til to negative PCR-tester før spill.

Nå er regelen endret. Torsdag bekreftet EHF endringer i reglene og at lengden på isolasjon er kortet ned betraktelig.

Den nye regelen er at dersom en spiller blir smittet før eller under EM, må vedkommende sitte i isolasjon i fem dager og ha to negative PCR-tester på rad for å kunne delta. De to testene må tas med 24 timers mellomrom.

Landslagssjef Christian Berge er positiv til regelendringen før EM, som starter torsdag 13. januar.

– Hvis spillerne er friske og det er ikke noe risiko for smitte, så synes jeg de skal spille. Helt klart. Det der vil være en medisinsk avgjørelse, tenker jeg, om de kan spille eller ikke, sier landslagstrener Christian Berge til TV 2.

– Det som er viktig for oss er å ha fokus på det vi kan gjøre noe med. Det er å spille god håndball og det gleder jeg meg til, la Berge til.

Den nye regelen gjelder både spillere, trenere og støtteapparat.

TRENER: Christian Berge ser frem til å lede Norge i EM. Foto: Annika Byrde
TRENER: Christian Berge ser frem til å lede Norge i EM. Foto: Annika Byrde

Landslagslege Thomas Torgalsen, sier at en spiller som tester positivt sannsynligvis også vil teste positivt etter fem dager i isolasjon.

– Sjansen er i alle fall til stede, og den er ikke uvesentlig, men nå har vi i alle fall en mulighet til å komme ut av isolasjon tidligere enn det vi var forespeilet. Det er jo en lettelse, egentlig, i smitteverntiltakene, sier Torgalsen til TV 2, som støtter regelendringen:

– Vi kunne levd med de reglene som var, men jeg synes i alle fall at det er forsvarlig.

Elleve lag med smitte

Med kun en uke igjen til håndball-EM braker løs for herrene, har det haglet inn koronatilfeller blant flere av lagene.

Det har blitt påvist smitte hos spillere i troppen til blant annet Sverige, Danmark, og Frankrike. Hele elleve av lagene skal ha eller har hatt smitte i troppene.

Det har ført til en rekke avlysninger på grunn av koronaviruset. Yellow Cup i Sveits med Sveits, Montenegro. Portugal og Ukraina, samt Serbia-Tyskland, Slovenia-Italia, Island-Litauen, Nord-Makedonia-Israel og Kroatia-Bosnia har alle måtte bli kansellert.

Golden League med Norge, Danmark, Frankrike og Egypt ble avlyst. Det ble dermed satt opp to erstatningskamper mellom Norge og Danmark, og Frankrike og Egypt, men disse kampene ble også avlyst. Norge møter Danmark førstkommende lørdag og kampen skal foreløpig spilles.

Kampen mellom Norge og Danmark ser du lørdag kl.15.45 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.

Relatert