AVLYST: Christian Berge og Norge får ikke spilt den viktige oppkjøringskampen i kveld mot Danmark. Foto: Annika Byrde
AVLYST: Christian Berge og Norge får ikke spilt den viktige oppkjøringskampen i kveld mot Danmark. Foto: Annika Byrde

Kveldens landskamp mot Danmark er avlyst: – Det er langt fra optimalt

Den danske leiren reagerer kraftig på at Norge ikke vil spille kveldens oppkjøringskamp til EM.

Landskampen i håndball mellom Danmark og Norge er utsatt på grunn av usikkerheten rundt koronasmitten i det danske laget. Det bekrefter Håndballforbundet.

– Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av hvilke konsekvenser det vil få dersom kampen bidrar til spredning av smitte, sier kommersiell sjef Jan-Erik Aalbu i Norges Håndballforbund i en pressemelding.

Oppgjøret skulle vært en oppkjøringskamp til EM, og skulle blitt spilt i Hillerød i nærheten av København. Det er foreløpig bare den danske målvakten Jannick Green som er smittet.

– Det er langt fra optimalt. Dette blir jo gjort for redsel av smitte, ettersom danskene har et positivt tilfelle. Det blir et sikkerhetshensyn, men sportslig er det ikke bra, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Norges EM-tropp

Målvakter

Kristian Sæverås, Sander Drange Heieren, Torbjørn Sittrup Bergerud

Bakspillere

Vetle Eck Aga, Sander Sagosen, Sander A. Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft, Kent Robin Tønnesen, Christian O`Sullivan, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind, Christoffer Rambo,

Kantspillere

Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen, Kevin Maagerø Gulliksen, Alexander C. Blonz,

Linjespillere

Petter Øverby, Magnus Gullerud, Thomas Alfred Solstad

Om ikke koronaviruset setter en stopper skal Danmark og Norge møtes i en siste gjennomkjøring før avreise til EM. Den går lørdag på TV 2 Sport 2 fra klokken 15.45.

– Målet er fortsatt å spille den kampen. Før den tid har vi noen ekstra dager med forhåpentlig negative tester av begge lags spillere, sier Aalbu.

Danskene reagerer

Det er Norge som har avlyst kampen. Den avgjørelsen er ikke danskene fornøyde med, som mener nordmennene overreagerer.

– Vi har hatt et smittetilfelle, og Norge er bekymret for at det kan være andre, sier sportssjef i det danske håndballforbundet Morten Henriksen til danske TV 2.

Avlysningen har skapt irritasjon i den danske leiren, som går glipp av en vitkig oppkjøringskamp.

– Jeg erger meg helt vilt over tidspunktet beslutningen kom på. Jeg mottok melding klokken 22.50 onsdag, sier Henriksen.

– Vi har gjort alt vi kunne for å skape sikre rammer ved å skjerpe sikkerhet og testingen. Det er alltid en risiko, og den har Norge følt var for stor, legger han til.

Norges landslagssjef Christian Berge sier de vurderte risikoen høyere enn gevinsten.

– Vi var veldig lystne på å spille også torsdag, for det ville gitt oss god og viktig matching. Likevel vurderer vi konsekvensene til å være for store dersom det oppstår smittetilfeller, sier Berge.

13. januar starter EM som arrangeres i Slovakia og Ungarn. Norge starter mot Slovakia, og møter også Russland og Litauen i gruppespillet. I EM på hjemmebane for to år siden tok håndballgutta bronse.

Usikkerhet blant EM-lagene

Norge skulle egentlig å ha spilt Golden League i Frankrike med Frankrike, Danmark og Egypt. Det ble avlyst på grunn av de franske koronareglene. Frankrikes erstatningsmøter med Egypt ble også avlyst.

I tillegg er en rekke andre kamper avlyst. De fleste lagene har fått påvirket oppkjøringsopplegget.

– Sportslig er det likt for begge lag, og man taper ikke så mye ettersom de fleste andre har blitt påvirket, sier Svele.

Det har imidlertid oppstått full forvirring om hva koronareglene er. Det ryktes om en spiller først får komme inn i EM 14 dager etter påvist smitte.

– Det er uvisst rundt dette. Svenske har påstått at de har fått beskjed om at dette er reglene, sier Svele.

Sen avgjørelse

Så sent som onsdag så det ut til at kampen skulle bli spilt. 3.januar ble det kjent at den danske målvakten Jannick Green fikk påvist korona og ble isolert fra den danske troppen. Danskene tar PCR-tester hver dag og alle hadde inntil onsdag testet negativt, ifølge TV 2s opplysninger.

– VI har hatt en samtale om faren ved å spille treningskamp. De har testa i etterkant og er negative. Så får vi ta opp den samtalen i kveld og så får vi se, opplyste Christian Berge til TV 2.

– Det er en løpende vurdering?

– Man må jo det når det er sånne tilfeller. Sånn som det er nå planlegger vi å gjennomføre kampen i morgen (torsdag), sa landslagssjefen.

SMITTET: Den danske målvakten Jannick Green fikk påvist koronaviruset 3. januar. Foto: PATRIK STOLLARZ
SMITTET: Den danske målvakten Jannick Green fikk påvist koronaviruset 3. januar. Foto: PATRIK STOLLARZ

Mange avlysninger

Med kun en drøy uke igjen til håndball-EM braker løs for herrene, har det haglet inn koronatilfeller blant flere av lagene.

Det har blitt påvist smitte hos spillere i troppen til blant annet Sverige, Danmark, og Frankrike. Hele elleve av lagene skal ha hatt smitte i troppene.

Det har hørt til en rekke avlysninger på grunn av koronaviruset. Yellow Cup i Sveits med Sveits Montenegro Portugal og Ukraina, samt Serbia-Tyskland, Slovenia-Italia, Island-Litauen, Nord-Makedonia-Israel og Kroatia-Bosnia har alle måtte bli kansellert.

Relatert