Calle Halfvarsson viste glimt av gammel storform under Tour de Ski fredag. Foto: Terje Pedersen
Calle Halfvarsson viste glimt av gammel storform under Tour de Ski fredag. Foto: Terje Pedersen

Svenskene kritiske mot hotell etter smitte under Tour de Ski

– Følte umiddelbart at dette hotellet ikke var koronasikkert, sier den svenske landslagslegen.

En av NRKs medarbeidere under Tour de Ski i Oberstdorf har testet positivt for korona. I tillegg til andre pressefolk, bor den smittede på samme hotell som landslagene til Finland, USA, Russland, Frankrike, Sveits og Sverige.

Fredag ettermiddag bekrefter det svenske landslaget i en pressemelding at de bytter hotell etter smitten.

– Vi velger å flytte hele teamet til ulike hoteller for å minimere risikoen. Ingen av de aktive har vært i kontakt med noen av de smittede og vi mener at risikoen fortsatt er liten og begrenset. Vi velger likevel å stramme inn vår egen tenkning, noe som betyr en svært begrenset nyttårsfeiring for laget men fortsetter å konkurrere dersom situasjonen ikke endrer seg, sier den svenske landslagslegen, Jan Waal.

Han sier til Expressen at restriksjonene ikke ble fulgt på samme måte på hotellet i Oberstdorf, som i sveitsiske Lenzerheide der Touren startet.

– Vi følte umiddelbart da vi sjekket inn at dette hotellet ikke var koronasikkert, sammenlignet med hvordan vi bodde i Sveits. Vi må se om det finnes alternative overnattingssteder for oss, sier Wall.

Calle Halfvarsson, som endte som nummer fem på fredagens 15 kilometer, er også spørrende til smittevernet ved matserveringen på det aktuelle hotellet.

– Det er litt spesielt at vi har en stor buffet, hvor alle spiser samme sted. Det er litt uprofesjonelt når alt annet med Covid skal er så profesjonelt og seriøst, sier han.

– Jeg synes det er veldig rart, sier Halfvarsson.

Frida Karlsson, som endte som nummer to på kvinnenes 10 kilometer fredag, er glad for at svenskene nå bytter hotell.

– Da jeg hørte det tenkte jeg «nå skal vi dra herfra». Og det skal vi. Det er bra, sier Karlsson, før hun spøkefullt legger til:

– Jeg har hørt at det er dere journalister vi skal passe oss for.

Norsk usikkerhet

Den norske langrennssjefen, Espen Bjervig, sier det skaper usikkerhet når noen som jobber så tett på utøverne blir smittet.

– Nå skal vi teste oss, som vi skulle gjort uansett. Så får vi litt trygghet i troppen. Så får vi fortsette som normalt, med avstand og forsiktighet, sier han.

Han sier løperne blir engstelige når man hører om noen tett på som er smittet.

– Selv om de begynner å bli litt vant til det, reagerte man med «Oi, dette trengte vi ikke!».

Relatert