Drømmestart for Carlsen i hurtigsjakk-VM

Magnus Carlsen har fått en kjempeåpning på VM i hurtigsjakk. Fire seirer og en remis ble fasiten på første dag i Warszawa etter intense partier.

 Foto: Carina Johansen
Foto: Carina Johansen

Fire og et halvt poeng på de fem første partiene gjør naturlig nok at Carlsen ligger helt i tetsjiktet etter den første av tre VM-dager med hurtigsjakk.

I søndagens siste parti nedkjempet verdensmesteren fra Lommedalen Aleksej Sjirov etter at latvieren tidlig i partiet hadde et voldsomt overtak i stillingen etter en svakt Carlsen-trekk.

Sjirov klarte ikke å ta vare på overtaket han hadde fått, men måtte i stedet se den regjerende verdensmesteren i hurtigsjakk utjevne stillingen. Til slutt tapte latvieren på tid.

Dermed var remisen i andre parti mot Samvel Ter Sahakjan eneste poengtap for Carlsen på åpningsdagen i Polen.

– Poengsummen er grei, og så legger jeg ikke så veldig mye i første dagen når det kommer til spillet. Så lenge jeg får med meg poeng, så går det bra, sa Carlsen til NRK etter tre av fem partier.

Åpnet med seier

I åpningspartiet i Warszawa vant Carlsen mot langt lavere rangerte Merab Gagunasjvili, men seieren satt langt inne etter et tidsdrama mot slutten.

Gagunasjvili bet godt fra seg tross Carlsens favorittstempel. Med få brikker igjen på brettet hadde ikke nordmannen noen stor fordel. Til slutt ble det likevel stort tidspress som ble avgjørende, og da Gagunasjvili tabbet seg ut, utnyttet Carlsen det og vant.

I andre parti mot Ter Sahakjan, også han med langt lavere rangering enn nordmannen, ble det nok et tidsdrama. Stillingen var jevn, men Carlsen hadde en klar fordel på tiden. Armeneren holdt likevel unna og fikk ryddet vekk alle brikkene på brettet bortsett fra kongene. Dermed ble det remis.

I tredje parti stilte Carlsen med hvite brikker og spilte seg tidlig til en fordel. Det så ut til at nordmannen hadde russiske Aleksej Drejev i kne etter 14 trekk, men som i de tidligere partiene ble det jevnt igjen.

Men Carlsen tok tilbake føringen i partiet, og med langt mer tid igjen på klokka kunne han kontrollere inn til seier mot 52 år gamle Drejev.

Indiske Harsha Bharathakoti sto overraskende med tre strake seire før det fjerde partiet mot Carlsen, men mot den regjerende verdensmesteren ble det for tøft. Carlsen dro nytte av en blemme fra Bharathakoti, da inderens 15. trekk viste seg å være en tabbe.

Favoritt

Magnus Carlsen gikk inn i hurtigsjakk-turneringen som storfavoritt til å forsvare VM-tittelen fra 2019. Konkurransen avsluttes mandag og tirsdag. Begge dager skal det spilles fire partier.

Deretter skal Carlsen forsøke å forsvare VM-tittelen i lynsjakk onsdag og torsdag, også det i Warszawa.

Nordmannen har tre VM-titler i hurtigsjakk, og stiller som regjerende mester etter triumfen i 2019. I 2020 ble mesterskapet avlyst på grunn av koronapandemien.

(©NTB)