Bekreftet: Ralf Rangnick blir ny Manchester United-manager

Ralf Rangnick (63) blir ny Manchester United-manager. Det bekrefter klubben på sine nettsider.

Øverst ser du vår spesialsending fra da det ble kjent at Rangnick var høyaktuell som United-manager

Ralf Rangnick. Foto: Carl Recine
Ralf Rangnick. Foto: Carl Recine

Etter sparkingen av Ole Gunnar Solskjær for åtte dager siden har det vært knyttet usikkerhet til hvem som vil ta over den ledige managerjobben. Navn som Mauricio Pochettino og Zinedine Zidane har vært linket til jobben, men nå er det altså klart at tyske Rangnick blir mannen som tar over.

Rangnick har skrevet under på en kontrakt som strekker seg ut sesongen. Nå venter de bare på arbeidstillatelse for tyskeren. Som meldt av flere medier, vil han fortsette på konsulentbasis for United i to år fra sommeren av.

– Troppen er full av talent, med en fin balanse mellom ungdom og erfaring. Jeg skal gjøre alt jeg kan de neste seks månedene for å hjelpe disse spillerne å nå sitt potensial individuelt og, aller viktigst, som et lag, sier en begeistret Rangnick til klubbens hjemmeside.

– Kan bli en utfordring for Ronaldo

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt mener dette er en klok ansettelse av Manchester United.

– Det er bra at de får inn en ekstern, og de får i hvert fall inn en utrolig god fagmann. Dette er en fyr som har et veldig klokt fotballhode, men Premier League er helt nytt for ham. Så det er en del elementer som taler mot at han sannsynligvis kommer til å bruke litt tid på å finne ut av ting. Men, det er et veldig bra valg og kanskje et litt uventet valg, egentlig. Dette tror jeg er en bra ansettelse, og om det ikke går noe særlig bra har nok United en del på blokken til sommeren. Går det bra, er han absolutt en mann som er med i kampen om jobben på permanent basis, sier Thorstvedt.

Men Thorstvedt ser for seg at Rangnick sin inntreden kan være en utfordring for enkelte spillere.

– Rangnick er kjent for en spillestil som gjerne ikke passer alle spillerne i klubben. Det kan bli en utfordring når det kommer til Ronaldo, for eksempel. Så får vi se om Rangnick viker fra sine prinsipper og tilpasser seg de spillertypene han har, eller om spillerne må tilpasse seg hans stil, sier TV 2s fotballekspert og legger til:

– Ronaldo er kanskje litt spørrende i hva dette betyr for ham. Han kan begynne å jobbe hardere defensivt, men da går det på bekostning av å score mål. Så er spørsmålet hva gir mest? Det er ingen tvil om at Ronaldo har levert etter at han kom tilbake til United, men den fine utviklingen under Solskjær stoppet opp og gikk bakover. For Ronaldo kan dette være en vanskelig ting, fordi Rangnick spiller en høypress-fotball. Spørsmålet er om Ronaldo kan være en del av det i det hele tatt.

– Liker ikke innblanding

– Det er veldig spennende for Manchester United, for han er en trenerlegende. Han har vært med å forme tysk fotball de siste 20 årene, og han har vært foregangsmann når det gjelder «gegenpress», som Jürgen Klopp står for, sa Viaplays Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet til TV 2 før helgen.

Rangnick har trent tyske klubber som Hoffenheim, Schalke og RB Leipzig.

– Han er kjent som en type som vil ha all makt. Han har hatt suksess der han har fått lov til å bestemme alt. Han har bygget opp hele Red Bull-systemet med Leipzig og Salzburg – mye som trener, men veldig mye som sportssjef, sa Sundet.

– Han setter liten pris på innblanding fra andre, og han er ikke særlig interessert i medlemsstyrte klubber, så får han lov til å holde på som han vil og en god pengesekk i United, kan det bli gøy. Vi får se hvordan det blir, sier han.

Lang trenerkarriere

Rangnick har en lang trenerkarriere i Tyskland, som strekker seg tilbake til 1983. Han har trent klubber som Hoffenheim, Schalke, og sist trente han RB Leipzig i 2018-2019 sesongen. Rangnick var også mannen som ledet RB Leipzig opp fra fjerde nivå i Tyskland til Bundesliga.

63-åringen kommer fra jobben som sportssjef i den russiske klubben Lokomotiv Moskva, en stilling han kun har hatt siden juli 2021. Nå forlater han altså Russland for å fortsette managerkarrieren på Old Trafford.

Tyskeren er kjent for å være blant pionerene av såkalt «gegenpress», en spillestil der det er stort fokus på å presse hardt for å vinne ballen tilbake raskt etter et balltap, i motsetning til å falle tilbake og etablere seg i forsvar.

Relatert