FAR OG DATTER: Mikaela Shiffrin og faren Jeff gliser for verdenscupseier i Aspen tilbake i 2015. Foto: Nathan Bilow
FAR OG DATTER: Mikaela Shiffrin og faren Jeff gliser for verdenscupseier i Aspen tilbake i 2015. Foto: Nathan Bilow

Superalpinisten åpner opp: – Det er flere gode enn vonde dager nå

Alpinstjerna Mikaela Shiffrin (26) trodde aldri hun ville stå på ski igjen etter farens bortgang i februar 2020.

Mikaela Shiffrin tok sin 70. verdenscupseier forrige helg da 26-åringen vant verdenscupåpningen i storslalåm i Sölden.

Men at Shifrrin, som forrige sesong vant VM-gull i Italia, fortsatt er i verdenstoppen er ingen selvfølge.

3. februar i 2020 døde Mikaelas far Jeff brått etter en ulykke i hjemmet sitt i Colorado. Nå forteller Shiffrin at hun har slitt mye med motivasjonen etter farens bortgang.

– Det er noe av det vanskeligste jeg har vært gjennom.

– Jeg lurte på om det virkelig var verdt det. Det var veldig lenge jeg egentlig ikke følte at det var verdt det å bry meg om noe, så det virket som om jeg ikke kom til å delta på et eneste skirenn igjen, sier Shiffrin til Today.

Seiersmaskin

Etter farens bortgang tok det det 300 dager før Shiffrin konkurrerte igjen.

– Det mest grunnleggende med en idrettsutøver er at du bryr deg om sporten din. Du må bry deg om å gjøre det bra i sporten din, og det gjorde jeg bare ikke, sier seiersmaskinen fra Colorado.

Shiffrin har i alder av bare 26 år tatt to gull og ett sølv i OL. I verdenscupen står hun med tre sammenlagtseirer og 70 enkeltseiere totalt.

Men etter at hun mistet en av sine største støttespillere i faren, ville hun legge skiene på hylla.

– Jeg trodde at jeg egentlig ikke brydde meg om noe i livet. Det har vært en lang prosess å få den motivasjonen og faktiske følelsen av å bry seg tilbake. Det er mange flere gode enn vondere dager nå, men det er fortsatt vanskelig, sier Shiffrin.

– Viktig å snakke om

Jeff Shiffrin og konen Eileen er tidligere beskrevet som de største støttespillerne i kometkarrièren til alpintfenomenet. Moren sluttet i jobben for å trene datteren, mens faren jobbet som anestesilege frem til sin død. Han var også en ivrig alpinist.

– Det er greit å snakke om det nå. I løpet av det siste året har det vært viktig å snakke om, og mange mennesker ser faktisk ut til å være i stand til å forholde seg til det på en eller annen måte.

– Alle har noe vanskelig de må gjennom eller takle på daglig og ukentlig basis. Det er mye tap, sorg og tristhet der ute, men det er også mye styrke og håp. Jeg tror det er viktig for oss alle å kunne koble oss på den mer positive siden av det, konstaterer Shiffrin.

Amerikanerens neste, store mål er OL i Beijing til vinteren. Det blir hennes tredje OL. Hun har en ambisjon om å delta i samtlige seks disipliner i lekene i Kina.

Relatert