Xavi er Barcelonas nye Barcelona trener Foto: Karim Jaafar
Xavi er Barcelonas nye Barcelona trener Foto: Karim Jaafar

Xavi har signert for Barcelona

Xavi (41) er klar som Barcelonas nye trener.

Lørdag kl. 16.10: Se Celta-Barcelona på TV 2 Play.

Xavis treneransettelse i Barcelona ble omsider gjort offisiell natt til lørdag. Klubblegenden har inngått en kontrakt ut 2023/24-sesongen.

Xavi kommer inn som permanent erstatter for sparkede Ronald Koeman. Barcelona opplyser at 41-åringen blir presentert for publikum på Camp Nou mandag.

Allerede i 12-tiden fredag gikk Al Sadd ut med en pressemelding om at klubben hadde blitt enig med Barcelona om en kompensasjon for å fristille Xavi fra kontrakten. Spanjolen har vært i det qatarske laget de siste seks årene – først som spiller og deretter trener.

En bekreftelse fra Barcelona lot imidlertid vente på seg. Kilder i den spanske storklubben fortalte flere medier at en avtale med Al Sadd ikke var i boks slik det ble framstilt i Qatar. Først klokken 1.45 lørdag var Xavi-ansettelsen offisiell.

Xavis nåværende klubb Al Sadd meldte i 12-tiden fredag at klubbene var enige om en kompensasjonsavtale for Xavi. Samtidig ønsket de ham lykke til i sin nye trenerjobb.

– Xavi informerte oss for noen dager siden at han vil dra til Barcelona. På grunn av den kritiske situasjonen hjemklubben hans går igjennom, forstår vi valget og vil ikke stå i veien, sier Al Sadd-direktør Turki Al-Ali.

Forvirring rundt overgangen

Kilder i Barcelona-leiren fortalte derimot Marca og andre spanske medier at en avtale ikke var i boks. Xavi har en utkjøpsklausul på 5 millioner euro (nesten 50 millioner kroner), og den skal ikke økonomisk vanskeligstilte Barcelona være villig til å innfri.

Det kan forklare hvorfor den endelige bekreftelsen lar vente på seg. Barcelona skal være forbannet over Al Sadds pressemelding. På Camp Nou ser man på det som et taktisk spill ment for å presse dem til å betale ut Xavi.

Overgangsguruen Fabrizio Romano hevder derimot å vite at det ikke er noe problem eller tvil, og at Barcelona forbereder presentasjonen av spilleren.

Han skriver at katalanerne vil betale deler av klausulen.

Senere fredag har det kommet bilder av Xavi som tar et rørende farvell med spillerne sine:

TOK FARVELL: Xavi takket en rekke spillere for samarbeidet. Foto: Photo by Qatar's Al-Sadd Club Website / AFP
TOK FARVELL: Xavi takket en rekke spillere for samarbeidet. Foto: Photo by Qatar's Al-Sadd Club Website / AFP

Xavi ble flasket opp i Barcelona-systemet og spilte over 500 kamper for klubben fra 1998 til 2015.

Tobias Dahle er skribent for nettstedet Blaugrana. Han er optimistisk på klubbens vegne når klubbhelten Xavi nå – trolig – vender tilbake som trener.

– Jeg mener det er en av de beste ansettelsene man kunne gjøre. Han kjenner klubben inn og ut. Han er inspirert av de to store mentorene Pep Guardiola og Johan Cruyff, sier han, og fortsetter:

– Det er neppe noen ansettelse siden Cruyff i 1988 som har skapt større begeistring hos Barcelona-supporterne. Det er noen paralleller mellom Guardiola, Cruyff og Xavi i status og måten de tenker på. Standingen Xavi har i kraft av å være den han er, vil gi ham respekt i gruppen. Spillerne kommer nok til å yte noen prosent mer enn under Koeman.

Dahle peker på at Xavi har et vrient utgangspunkt når han nå overtar ansvaret for en av verdens største klubber.

– Med tabellsituasjonen til Barcelona, kan det fort skape stort press om man ikke når målet om topp fire i ligaen. Barcelona har kanskje sin svakeste stall dette århundret, og konkurrentene er mer stabile enn de foregående sesongene, sier Dahle, og viser til Real Betis, Sevilla og Real Sociedad, som konkurrenter om Champions League-plassne, i tillegg til de to store Madrid-klubbene.

– Laporta er en knallhard mann, og kommer ikke til å bukke under for presset. Likevel kan det skape mye uønsket støy for Xavis prosjekt dersom resultatene uteblir i starten, sier Dahle, som mener den nye Barcelona-treneren nå starter et prosjekt med langt tidsperspektiv.

– Vanligvis får en fersk Barcelona-trener midler til å styrke stallen. Det gjør ikke Xavi. Derfor er dette et prosjekt som trolig vil ta flere år å bygge. Det vet Laporta.

Relatert