PROTEST: NBA-stjerna Enes Kanter hadde et tydelig budskap til både Kina og Nike under mandagens NBA-oppgjør. Foto: Jacob Kupferman/AP Photo
PROTEST: NBA-stjerna Enes Kanter hadde et tydelig budskap til både Kina og Nike under mandagens NBA-oppgjør. Foto: Jacob Kupferman/AP Photo

Stjernespiller raser mot Nike – stilte til kamp med blodige sko

NBA-stjernen Enes Kanter retter en bredside mot Kina og Nike, og anklager sportsgiganten for å tjene på slavearbeid.

Forrige uke uke ble sendingen av oppgjøret Boston Celtics-New York Knicks fjernet av kinesiske kringkastere, etter at Enes Kanter kritiserte landets behandling av Tibet. Utspillet falt i svært dårlig jord blant kineserne, og mange tok til orde for en boikott av både Kanter og Boston Celtics.

Celtics-profilen lar seg tydeligvis ikke skremme, og mandag rettet Kanter på ny skyts mot Kina og deres behandling av minoriteter.

Enes Kanter i aksjon mot Toronto Rapids. Foto: Michael Dwyer/AP Photo
Enes Kanter i aksjon mot Toronto Rapids. Foto: Michael Dwyer/AP Photo

Knallhardt oppgjør

I oppgjøret mot Charlotte Hornets dukket han opp i spesiallagde sko med påskriften «Moderne slaveri», «Laget av slavearbeid» og «Ingen flere unnskyldninger», skriver CNN. Han påpeker at sportsgiganten Nike har en rekke fabrikker i Kina, og krever nå at selskapet gjør mer for å sørge beskytte landets minoriteter.

I en video publisert i sosiale medier, langer han ut mot Nike og deres manglende engasjement i saken.

Enes Kanter anklager Nike for hykleri. Foto: Jacob Kupferman/AP Photo
Enes Kanter anklager Nike for hykleri. Foto: Jacob Kupferman/AP Photo

– Nike fortsetter å kjempe mot urettferdighet her i USA, men når det kommer til Kina, velger de å tie, sier Kanter, og merket innlegget med emneknaggen #HypocriteNike.

– Dere snakker ikke om politivold i Kina, dere snakker ikke om diskriminering mot LHBT-personer, dere sier ikke et ord om undertrykkelsen av minoriteter i Kina, dere er redde for å si noe, raser basketstjerna.

Millioner i arbeidsleire

Kanters kritikk retter seg særlig mot hvordan uighurer behandles i landet. Det amerikanske utenriksdepartementet anslår at så mange som to millioner uighurer og andre etniske minoriteter har blitt tvunget inn i såkalte arbeidsleire i provinsen Xinjiang de siste fire årene.

Flere avhoppere og flyktninger har tidligere fortalt brutale historier om hvordan Kina systematisk etterfølger, pågriper og torturerer uighurer. Kina nekter for alle anklagene, og sier arbeidsleirene er et nødvendig tiltak for å hindre religiøs ekstremisme og terrorisme.

– Hvem produserer skoene deres i Kina? Er dere i det hele tatt klar over det?, spør Kanter med henvisning til Nike, og sier at skobransjen er «sterkt preget» av tvangsarbeid.

– Det er så mange tvangsfabrikker i Kina. For eksempel, uighurer tvinges til å arbeide, noe som er moderne slaveri, og det pågår i Kina akkurat nå, sier Kanter.

Nike nekter

Profilen anklager Nike for å sette profitt og billig arbeidskraft fremfor menneskerettigheter, og krever nå at selskapet tar ansvar.

– Ikke glem at hver gang du tar på deg de skoene eller den t-skjorta, ligger det så mye tårer, så mye undertrykkelse og så mye blod bak, sier Kanter.

Nike verken kommentert Kanters sko eller video, men har tidligere avvist at de produserer varer i Xinjiang-regionen.

– Nike er forpliktet til etisk og ansvarlig produksjon og vi følger internasjonale arbeidslover, skrev selskapet i en uttalelse tidligere i år.

Inviterer på tur

Lovnadene er tydeligvis ikke nok til å overbevise Kanter, som inviterer Nike-grunnlegger Phil Knight og deres tilhørende profiler LeBron James og Michael Jordan med seg til Kina.

– Så kan vi se med våre egne øyne hvor skoene produseres. Nike liker å si «Just do it». Vel, hva skal dere gjøre med slavearbeidet som produserer skoene deres? Slavearbeidet som gjør dere rike, legger Kanter til.

Celtics-stjerna, som er oppvokst i Tyrkia, har tidligere uttalt seg om en rekke politiske spørsmål, og har blant annet kritisert Tyrkias president Recep Erdogan. Kritikken førte til dødstrusler mot Kanter, samtidig som faren hans ble stilt for retten hjemme i Tyrkia.

Relatert