Løsning på konflikten mellom Bråthen og Skiforbundet

Partene møtte pressen i dag.

Siste kapittel i konflikten mellom Norges Skiforbund og hoppsjef Clas Brede Bråthen er foreløpig skrevet. På en pressekonferanse torsdag opplyste partene om at de er enige om at Bråthen får fortsette i en ny rolle som landslagssjef i hopp, fritatt for administrative oppgaver. Det vil bli ansett en egen sportssjef som tar over disse, og denne stillingen vil bli lyst ut.

Til gjengjeld dropper Bråthen sitt varslede søksmål mot Skiforbundet, og godtar en ny midlertidig avtale på fire år.

Grepet gjør at Bråthen ikke lenger skal rapportere til Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

 Foto: Javad Parsa
Foto: Javad Parsa

– En belastning

Den nye rollefordelingen ble foreslått allerede i slutten av september. Bråthen og hoppkomiteen godtok forslaget, men skistyret ga tommel ned. Ledelsen kunne ikke gå med på det de mente var å la Bråthen få velge sin egen leder.

Ideen var å la Ståle Villumstad rykke opp og bli administrativ sjef. Villumstad har de siste årene vært arrangementssjef under Bråthens ledelse.

– Jeg er fornøyd, sier skipresident Erik Røste.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, sier han.

Skiforbundet dekker halvparten av Bråthens saksomkostninger.

– Saken har vært en belastning for alle involverte, sier Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Norges Skiforbund.

– Nå ser vi fremover

– Jeg er sikker på at denne avtalen kan ta hoppsporten og Skiforbundet videre. Vi gleder oss til å ta fatt på den delen av jobben som er viktig, ut mot aktiviteten. Jeg kan bruke mine gode egenskaper i den nye stillingen. Jeg finner stor glede av å være i hoppbakker, enten det er 10-metersbakker eller i Garmisch-Partenkirchen, sier Clas Brede Bråthen.

– Jeg tror vi kan snu dette til å bli en ny vår for hoppsporten, legger han til.

– Det har vært en krevende og belastende prosess. Jeg er ikke et unntak, sier Bråthen til TV 2.

– Jeg er veldig glad for at hoppsporten har fått den løsningen vi ville ha. For meg personlig er det hyggelig at jeg får jobbe med det jeg ønsker å jobbe med, sier han.

– Har du tillit til generalsekretæren og presidenten?

– Jeg jobber videre med det fokuset jeg har.

– Men har du tillit?

– Jeg må bare ha tillit til den organisasjonen jeg er en del av. Jeg har selv takket ja til den løsningen. Så ja, hvis ikke hadde jeg ikke takket ja til en slik løsning, svarer han.

Bråthen til TV 2: – Først og fremst har hoppsporten vunnet

Mange i skimiljøet har vært kritisk til skiforbundets håndtering av saken. Skipresident Erik Røste vil nå jobbe for å bygge bro.

– Vi har en jobb å gjøre for å gjenreise tilliten. Det bygger man over tid gjennom det daglige arbeidet. Det gjøres mye bra arbeid i norsk skisport. Det må vi fortsette, så tror jeg tilliten kan gjenreises, sier Røste.

– Vi har en jobb å gjøre for å gjenreise tilliten

Lange forhandlinger onsdag

Forhandlingene startet allerede onsdag klokka 13. Og i nesten ti timer satt Clas Brede Bråthen i møter med representanter fra forbundet. Først rundt klokka 23 i går kveld satte hoppsjefen seg i bilen på vei hjem til Mjøndalen etter å ha sneket seg ut bakveien.

– Vi ble veldig raskt enige om en ramme. Det tar litt tid når man skal få det juridiske med. Vi er veldig glade for at vi kan presentere en løsning. Det har vært en god tone i diskusjonene, sier Røste.

Dette er Clas Brede Bråthen-saken

Tidslinje om Clas Brede Bråthen og konflikten med Norges Skiforbund:

* 17. august: TV 2 avslører Norges skiforbunds beslutning om å avslutte Clas Brede Bråthens kontrakt som hoppsjef. I et brev krever trener Alexander Stöckl, utøverne og resten av hoppavdelingen at forbundet beholder Bråthen.

* Et brev VG publiserer viser at Bråthen allerede i desember 2020 ble truet med sparken etter at han i et Dagbladet-intervju blant annet kom med kraftig kritikk av manglende likestillingsfokus i eget forbund og at dette var årsaken til utsettelsen av verdenscuprennet for kvinner på Lillehammer.

* 20. august: Bråthen varsler at han vil saksøke skiforbundet og kreve fast ansettelse.

* 21. august: Hoppkomiteen i Norges Skiforbund sier at samarbeidsproblemer er årsaken til at Bråthen ikke får fornyet kontrakt.

* Fem dager senere går styret i skiforbundet ut og støtter hoppkomiteens avgjørelse om ikke å forlenge kontrakten til Bråthen.

* 3. september: Sponsorene for hopplandslaget truer med å avslutte sine økonomiske avtaler med skiforbundet. Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg svarer med at «vi kan ikke sette penger over arbeidsmiljøet».

* September: Generalsekretær Berg beklager at Bråthen har avvist tilbudene om to ulike faste stillinger. I forslagene var «administrativt arbeid og lederoppgaver» ikke medregnet.

28. september: Bråthen leverer stevning til Oslo tingrett der han blant annet krever fast ansettelse. Det kommer også fram at han har godtatt et kompromissforslag som hoppkomiteen stiller seg bak. Dette skal diskuteres med Norges Skiforbund.

30. september: Skiforbundet avviser det nevnte kompromissforslaget og forklarer det med at de ikke kan godta Bråthens krav om å få velge sin egen leder. NSF åpner for å starte en oppsigelsesprosess.

1. oktober: Hoppernes hovedsponsor, LO, stanser midlertidig pengestøtten til Norges Skiforbund.

4. oktober: Skiforbundet mottar stevningen i søksmålet fra Bråthen. Tilsvarsfristen er 20. oktober.

5. oktober: Bråthen blir kalt inn til drøftelsesmøte med skiforbundet. Det er obligatorisk i en oppsigelsesprosess.

9. oktober: Per Bergerud trekker seg fra hoppkomiteen i protest.

14. oktober: Skiforbundet og Bråthen møtes til drøftelsesmøte.

21. oktober: Bråthen møter opp i skiforbundets lokaler etter å ha vært i lange forhandlinger det siste døgnet. Partene presenterer en løsning på konflikten.

Relatert