I VARMEN: Dennis Johnsen er med i Ståle Solbakkens ferskeste landslagstropp. Foto: Reporter Sportivo / Ipa
I VARMEN: Dennis Johnsen er med i Ståle Solbakkens ferskeste landslagstropp. Foto: Reporter Sportivo / Ipa

Nektet å spille for U21-sjefen. Nå er han tatt ut av Solbakken

Ståle Solbakken tok ut Dennis Johnsen og Veton Berisha i troppen til landskampene mot Tyrkia og Montenegro.

Se Tyrkia-Norge på TV 2 fredag 8. oktober kl. 20

Norge spiller to svært avgjørende kvalikkamper mot Tyrkia og Montenegro henholdsvis 8. oktober og 11. oktober. I dag tok landslagssjef Ståle Solbakken ut troppen til de to kampene.

Solbakken har funnet plass til Vikings Veton Berisha og Venezias Dennis Johnsen (23). Berisha var med da nødlandslaget klarte 1-1 borte mot Østerrike i fjor vinter. Johnsen nektet å spille for U21-landslaget under Leif Gunnar Smerud, men nå er han i a-landslagsvarmen.

På pressekonferansen fikk Solbakken spørsmål om Johnsens feide med Smerud.

– Det har jeg ikke tenkt på, hørt om eller vurdert. Han er blitt mer voksen på banen, så da er han sannsynligvis blitt det utenfor banen også. Jeg har ikke satt meg inn i det, og det er irrelevant for meg nå, sier Solbakken.

– Da jeg fikk denne jobben, lå det ingen svartelister på noen spillere. Det er det jeg forholder meg til, legger han til i et TV 2-intervju.

Leif Gunnar Smerud ble også konfrontert med Johnsen-uttaket.

– Det er to år siden jeg satte foten ned. Det er ikke så mye å si om det fra min side bortsett fra å gratulere Dennis med uttak. Han har helt sikkert levert gode prestasjoner som gjør at han er i a-troppen, sier Smerud.

– Kommer du til å snakke med Solbakken om de erfaringene du har med Johnsen fra før?

– Hvis Ståle ønsker det, kan vi gjøre det. Jeg tror Ståle ser at det er en bra spiller som nå leverer. Jeg regner med Dennis er innstilt på å vise seg fra sin beste side. Da er det ingen vil om at han både er en bra spiller og en bra gutt, sier Smerud.

I FORM: Dennis Johnsen er blitt en viktig spiller for Venezia i Serie A. Foto: Sverre Wedøe Nodland
I FORM: Dennis Johnsen er blitt en viktig spiller for Venezia i Serie A. Foto: Sverre Wedøe Nodland

Johnsen og de daværende landslagskompisene Tobias Heintz og Rafik Zekhnini gikk for to år siden hardt ut mot Smerud i en epost sendt til Lise Klaveness og Truls Dæhli. De var misfornøyde med Smeruds defensive inngang til kampene, treningskvaliteten og hvordan spillere ble brukt i uvante posisjoner.

Smerud svarte slik på kritikken for to år siden:

– Dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere. Vi har strukket oss så langt vi kan for å få de involverte til å forstå hva som forventes uten å lykkes.

– Har noe Solbakken har manglet

Slik forklarer landslagssjefen valget av Johnsen:

– Vi har hatt et lite øye til ham. Vi har fått meldinger fra Italia at det har gått bra. Jeg har sett kampene hans. Han har løftet seg spesielt i det siste, sier Solbakken.

– Han har overrasket oss de siste kampene. Han hadde en rufsete tid i Holland, men han er blitt mye mer disiplinert etter at han kom til Italia.

FÅTT TILLIT: Dennis Johnsen, her i aksjon mot Milan, har startet seks kamper for Venezia i Serie A denne sesongen. Foto: Francesco Scaccianoce / Ipa
FÅTT TILLIT: Dennis Johnsen, her i aksjon mot Milan, har startet seks kamper for Venezia i Serie A denne sesongen. Foto: Francesco Scaccianoce / Ipa

TV 2-ekspert Jesper Mathisen gleder seg til å se Johnsen på landslagssamling.

– Dennis Johnsen har noe Norge og Solbakken har manglet på kanten, og det er fart. Johnsen er god til å utfordre 1:1, har masse selvtillit og er ganske annerledes sammenlignet med mange av de andre som har spilt kant for det norske landslaget de siste årene, sier Mathisen.

– Fullt fortjent

Han mener det var riktig av Solbakken å ta ut Berisha.

– Veton Berisha har vært strålende for Viking denne sesongen, og at han nå blir tatt ut er fullt fortjent, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Han er en angriper som er gode både offensivt og defensivt, og det er nok mye av grunnen til at Solbakken har tatt han med. Den jobben han gjør i presset sitt uten ball er fenomenal, og når han i tillegg bidrar som han har gjort i år med både mål og målgivende pasninger er det lett å forstå at Solbakken tar han med til Tyrkia, legger Mathisen til.

Solbakken forteller at Berisha har egenskaper som gjør ham til et godt alternativ dersom Norge trenger å endre et kampbilde.

– Berisha har, i likhet med Lehne Olsen og Ohi, preget Eliteserien kraftig over lang tid. Jeg synes Berishas lederegenskaper og intensitet... Han er en av de få spillerne jeg kommer til å be løpe litt mindre. Det tror jeg aldri jeg har sagt til noen spillere. Han er nesten for aggressiv og initiativrik, sier Solbakken.

TETT I TOPPEN: Norge kan distansere Tyrkia med seier i Istanbul.
TETT I TOPPEN: Norge kan distansere Tyrkia med seier i Istanbul.

Tror Braut blir klar til Tyrkia-kampen

Landslaget er skadeskutt før de avgjørende kampene. Keeper André Hansen er uaktuell. Det samme er Alexander Sørloth. I tillegg har Kristoffer Ajer og Erling Braut Haaland slitt med smeller. Sander Berge er ikke i troppen.

– Jeg hadde korrespondanse med Erling i går. Det går fremover. Vi har et godt håp om at han er med. Det er lenge til Tyrkia i så måte med den type skade han har, sier Solbakken.

Han forteller at Kristiansunds sisteskanse Sean McDermott var aktuell.

– Vi vurderte å ta ham inn, men han måtte gjennom en voldsom papirmølle. Juristene i NFF sa at vi ikke klarte det før de kampene. Det tar ofte et par måneder, for han har vært innom noen irske tropper, sier Solbakken.

Troppen:

Keepere: Ørjan Nyland, Per Kristian Bråtveit, Sten Grytebust
Forsvar: Kristoffer Ajer, Stefan Strandberg, Birger Meling, Marcus Holmgren Pedersen, Fredrik Bjørkan, Stian Gregersen, Marius Lode, Andreas Hanche-Olsen, Jonas Svensson, Ruben Gabrielsen
Midtbane: Martin Ødegaard, Moi, Jens Petter Hauge, Patrick Berg, Dennis Johnsen, Morten Thorsby, Mathias Normann, Mats Møller Dæhli, Fredrik Aursnes, Fredrik Midtsjø
Angrep: Erling Braut Haaland, Veton Berisha, Kristian Thorstvedt, Joshua King