LEDER PRESSET: Martin Ødegaard er den første som går i krigen når Arsenal skal forsvare seg. Foto: Ben Stansall
LEDER PRESSET: Martin Ødegaard er den første som går i krigen når Arsenal skal forsvare seg. Foto: Ben Stansall

Ødegaards andre side vekker oppsikt: – Det har overrasket folk

LONDON (TV 2): Martin Ødegaard (22) er best kjent for ferdighetene med ballen, men anerkjennes nå for jobben han gjør i frontlinjen når Arsenal forsvarer seg.

«Ballkunstner», «playmaker» og «trollmann» er blant betegnelsene som har dominert dekningen av drammenseren siden han slo ut i full blomst som sensasjonelt begavet dribler og pasningsspiller for Strømsgodset for seks år siden.

«Løpsmaskin» har blitt brukt sjeldnere.

Men det er nå en del av Ødegaards spill som får økt fokus både blant norske og engelske eksperter.

– Har aldri sett ham løpe så mye

Analyse fra Opta viser at Ødegaard forrige sesong var den Arsenal-spilleren som i snitt presset motstandere oftest: 49,9 ganger per kamp, langt foran nestemann Emile Smith-Rowe med 41,8.

Denne sesongen har han økt frekvensen: Før helgens 3-1-seier over Tottenham snittet nordmannen på 50,2 pressinger av motstandere – kun slått av fem spillere i hele Premier League.

Og under kampen mot Tottenham ga TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen ham et anerkjennende nikk for arbeidskapasiteten.

– Vi ser hvor ekstremt bevegelig han er uten ball, og hvor ekstremt flink Ødegaard er til å sette dette toppresset til Arsenal, kommenterte han fra tribunen på Emirates Stadium.

– Jeg har aldri sett ham løpe så mye, tilføyer Mathisen.

Det er en observasjon Ødegaard selv ikke sier seg helt enig i.

– Jeg har nok løpt mer enn jeg gjorde i dag, i andre kamper. Det er noe jeg alltid har gjort. På tall og sånt har jeg alltid scoret høyt, sier Ødegaard til TV 2.

Han smiler:

– Det er kanskje ikke den mest anerkjente siden, men jeg har alltid vært bra på å løpe. Det er hyggelig at det synes også, men det er ikke noe spesielt jeg har gjort, annet enn å gjøre det samme som alltid.

– Det har overrasket

The Guardian-journalist Nick Ames erkjenner at Ødegaards mindre omtalte egenskap har tatt mange på sengen siden han kom til Premier League.

– Det har overrasket folk som ikke så mye av ham i Spania og Norge, altså de fleste journalister og fans i England. Vi ser hvor fundamental han er i forsvarsspillet, som en dynamisk spiller som kan presse glupsk og hindre motstandere i å bygge spillet. Det har hatt en enorm effekt, sier Ames til TV 2.

Han mener de defensive ferdighetene til Ødegaard er nøyaktig det som gjorde at han toppet Arsenals ønskeliste foran spillere som James Maddison og Emiliano Buendía.

The Athletic-reporter Art De Roche, som dekker Arsenal daglig, la raskt merke til etter at nordmannen kom på lån i januar.

– Presset hans, og hvor smart han er når han gjør det, var noe av det Mikel Arteta likte best med Martin, sier De Roche til TV 2.

– Han er veldig smart

Han beskriver Arsenal som «forvandlet» i press-spillet etter Ødegaards ankomst.

– Det hjalp enormt. De har begynt å forsvare seg i en 4-4-2-formasjon der Ødegaard står i første linje og leder presset. Det gjør at de klarer å hevde seg også uten ballen, beskriver journalisten.

Han fortsetter:

– Når man ser på Arsenal, ser man hele tiden Ødegaard gestikulere til lagkameratene om å posisjonere seg når de ikke har ballen. Han er veldig smart til å lede presset, for han klarer å stenge flere pasningsalternativer samtidig ved å gjøre buede løp.

Ødegaard får ros i engelske aviser dagen etter 3-1-seieren over Tottenham.

Både The Times og Daily Mail belønner ham med 8 av 10 på spillerbørsen.

«Som vanlig oppfinnsom», skrives The Times-kommentator Henry Winter om Ødegaard.

Daily Mails fotballredaktør Ian Ladyman beskriver ham som «fabelaktig».

Relatert