Magnus Carlsen forbløffet: – Elegant og dominerende

Sjakkgeniet hylles for nyskapende spill.

Søndag fra kl. 16.30: Se dag to av Champions Chess Tour-finalen på TV 2 Sport 1 eller TV 2 Play.

Magnus Carlsen-Jan-Krzysztof Duda 2,5-0,5

Carlsen tok ekspertene – og spesielt motstanderen – på sengen i lørdagens første parti. Med hvite brikker spilte Carlsen de første trekkene sine nærmest på sekundet.

– Sensasjonelt spill av Magnus, slo TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Ifølge ekspertkollega Maud Rødsmoen hadde Carlsens geniale åpning, der han blant annet ofret en bonde og droppet rokade ved å flytte tårnet opp på kanten, aldri blitt spilt på sjakkens høyeste nivå før. Se videoforklaringen her:

Allerede etter 16 trekk hadde Carlsen skaffet seg høyest mulig vinnerprosent av sjakkcomputeren. En fortapt Duda tenkte lenge på trekkene sine, før han ga opp partiet etter 18 trekk.

– Et fantastisk parti av Magnus. Måten han gir bort den bonden på, lar kongen gå glipp av rokaderetten og istedenfor spiller tårnet ut på kanten var elegant, dominerende og akkurat som bestilt, sa Hammer.

Carlsen følte at han måtte ta anledningen da han først fikk den.

– Det var ikke forberedt spesifikt i dag, men det er noe jeg har tenkt på lenge akkurat det bondeofferet der, sier han til TV 2.

– Man kan si at det fungerte veldig bra. Pussig nok var det nærmest en fordel for meg å miste rokade-retten fordi tårnet står mye bedre når det kan utvikles på siden, fortsetter 30-åringen.

– Det var veldig gøy bare å vinne et parti rett fra åpningen, sånn som jeg gjorde en god del, føler jeg, i 2019.

Duda fikk en dårlig start på en dårlig dag.

– For Duda må dette ut av minnet så fort som mulig. Dette er kanskje så ille han er blitt knust noensinne, fortsatte eksperten.

Polakken så ut til å ha utnyttet pausen før neste parti godt. Denne gangen var det Duda som ble gitt klart størst vinnersjanse tidlig i partiet. Med mange brikker igjen på brettet klarte han imidlertid ikke å utnytte overtaket.

I stedet snudde stillingen på hodet etter en feilberegning fra Duda:

Ti trekk senere ga polakken opp partiet.

Da Duda ikke klarte å skape vinnersjanser med svart i tredje parti, endte partiet med en svært rask remis etter trekkgjentakelse.

– Det har vært en fryktelig dag. Jeg gjorde mange feil, sier Duda til TV 2.

Seieren gir Carlsen tre poeng i Champions Chess Tour-finalen.

Ettersom han hadde gjort det best i de ni foregående turneringene, startet han turneringen med fire poengs forsprang til Wesley So på andreplass.

Carlsen, Duda og Anish Giri spiller fra arrangørens studio i Nydalen i Oslo. De andre spillerne er med i online-turneringen hjemmefra.

Søndag fra kl. 16.30: Se dag to av Champions Chess Tour-finalen på TV 2 Sport 1 eller TV 2 Play.

Relatert