PROTEST: Dette banneret svevde høyt over Old Trafford mens Manchester United og Cristiano Ronaldo spilte mot Newcastle, lørdag.
PROTEST: Dette banneret svevde høyt over Old Trafford mens Manchester United og Cristiano Ronaldo spilte mot Newcastle, lørdag. Foto: Martin Rickett

Feministgruppe med Ronaldo-protest

Samtidig som at Cristiano Ronaldo briljerte for Manchester United i sin andre debut for klubben, benyttet en feministgruppe muligheten til å rette søkelyset mot voldtektsanklagene mot verdensstjernen.

36 år gamle Cristiano Ronaldo ble lørdag tomålsscorer i sitt Premier League-comeback, da Manchester United slo Newcastle 4-1 på Old Trafford.

Feministgruppen Level Up benyttet anledningen til å minne supporterne på Old Trafford om voldtektsanklagene som tidligere har blitt rettet mot Manchester Uniteds stjernespiss.

Underveis i kampen fløy det nemlig et fly med et banner på slep over arenaen, med budskapet «Tro på Kathryn Mayorga». Det skriver BBC. Kathryn Mayorga har tidligere hevdet at hun ble voldtatt av Ronaldo på et hotell i Las Vegas i 2009.

BANNER: Feministgruppens protest har fått mye oppmerksomhet i britiske medier.
BANNER: Feministgruppens protest har fått mye oppmerksomhet i britiske medier. Foto: Martin Rickett

Ronaldo har ikke nektet for at de to møttes i Las Vegas i 2009, men har på sin side sagt at alt som skjedde dem imellom var med samtykke.

– La oss si nei til stillhetskulturen rundt misbruk fra fotballsamfunnet, skriver feministgruppen på Twitter.

Videre har de linket til en underskriftskampanje, hvor man skrive under på at man tror på Mayorgas anklager mot Ronaldo.

Signaturkampanje

På signaturkampanjens hjemmesider skriver feministgruppen at «en av verdens største fotballstjerner har blitt anklaget for voldtekt, likevel har det vært en nesten universell stillhet rundt temaet».

Videre skriver de at kampanjen også ønsker å gjøre det lettere for andre å tre frem med sine historier om voldtekt.

– Dette handler om at fotballklubber og spillere ikke lenger kan våkne opp til en verden hvor de kan handle ustraffet – eller betale seg ut av ansvaret.

Forlik

Mayorga og Ronaldo inngikk et forlik i 2010, hvor Ronaldo angivelig betalte Mayorga om lag 3,3 millioner kroner i bytte mot at hun lot voldtektsanklagene ligge.

ANKLAGER: Cristiano Ronaldo har alltid benektet voldtektsanklagene som har blitt rettet mot ham.
ANKLAGER: Cristiano Ronaldo har alltid benektet voldtektsanklagene som har blitt rettet mot ham. Foto: Isabel Infantes

Ronaldos advokater sa da at forliket «ikke var en erkjennelse av skyld», men at fotballspilleren kun «fulgte sine rådgiveres anbefalinger om å sette en stopper for de skandaløse anklagene mot ham for å hindre forsøk, slik som vi nå ser, på å ødelegge et rykte som er bygget opp takket være hardt arbeid, atletisk evne og selvkontroll».

I 2018 bekreftet politiet i Las Vegas at de hadde åpnet en sak om voldtektsanklagene, etter forespørsel fra Mayorga. Senere meldte de imidlertid at de ikke kunne fremlegge bevis tilstrekkelig for anklagene, og at de dermed ikke kunne tiltale Ronaldo.

De understreket imidlertid også at Mayorga anmeldte voldtekten i 2009, men at hun da ikke ville si noe om hvor voldtekten hadde funnet sted eller hvem gjerningsmannen var. Derfor kunne heller ikke «politiet innlede en etterforskning av betydning».

I forbindelse med at saken kom opp igjen i 2018 la Ronaldo ut en Twitter-melding, hvor han skrev:

– Jeg benekter bestemt anklagene som har blitt rettet mot meg. Voldtekt er en avskyelig forbrytelse, som strider imot alt jeg er og tror på. Selv om jeg gjerne vil renvaske navnet mitt, så kommer jeg ikke til å fôre mediekaoset som er laget av folk som ønsker å promotere seg selv på min bekostning.

Relatert