Carlsen lekte med VM-rivalen: – Hadde ikke noe imot å torturere ham litt

Lovende takter fra Magnus Carlsen drøyt to måneder før VM-duellen med Jan Nepomnjasjtsjij.

Søndag fra kl. 16.30: Se Norway Chess på TV 2 Sport 1 eller TV 2 Play.

Magnus Carlsen-Jan Nepomnjasjtsjij 1,5-1

Etter remis i langsjakk, fikk Carlsen armageddon-partiet inn i sitt spor.

Carlsen ble midtveis i partiet gitt enorme vinnersjanser av sjakkcomputeren.

Selv om noen små brøkdeler av det enorme overtaket forsvant, var hans russiske motstander sjanseløs. «Nepo» ga opp partiet etter 40 trekk.

Da hadde Carlsen to bønder mer.

Verdensmesteren mener at det fantes en måte å vinne partiet på enda tidligere. Han gikk heller for den trygge løsningen.

– Jeg ville være helt sikker på å vinne. Også hadde jeg ikke noe imot å torturere ham litt, heller, sier 30-åringen og ler.

Det var hans fjerde strake armageddon-seier i Norway Chess. Dermed står han med seks av tolv mulige poeng i turneringen.

Uaktuelt å drepe partiet

Bare to og en halv måned før VM-matchen spiller Carlsen og Nepomnjasjtsjij to klassisk-partier mot hverandre i Stavanger.

Det første fredag, der Carlsen spilte med hvitt. Sjakkongen hinter til at han ikke ville gi bort for mye informasjon til russeren.

– Man skal ikke si noe for sikkert, men det er ikke nødvendigvis det man kommer til å få se i VM, sier Carlsen om fredagens partier.

Det var imidlertid aldri aktuelt bare å drepe langsjakkpartiet med en rask remis.

– Mange har sett frem til dette partiet. Selv om det kunne vært smart på noen måter, var ikke det noe jeg vurderte i det hele tatt. Jeg følte meg også ganske mye bedre i dag. Så jeg ville gjerne spille, forklarer han.

– Interessant psykologisk

Hans søster, Ellen Carlsen, var gjest i TV 2s studio under kampen.

– Det er litt interessant hvor mye psykologi som potensielt er på spill, sa hun tidlig i partiet.

«Nepo» hadde da åpnet med det såkalte Berlin-forsvaret.

– VM-åpningen over alle VM-åpninger, lød det fra TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, som viste til at den er blitt brukt en rekke ganger i VM-kamper tidligere.

– Sjanserikt

Carlsen forklarte at han hadde kjørt inn i noe ukjent farvann:

– Det kan godt hende at de egentlig har røpet mye. Det vet ikke vi mye om. Svaret får vi antageligvis ikke før VM-matchen, sa Ellen Carlsen, og la til at broren trolig var fornøyd med stillingen fordi den var spillbar, men uten store risikoer.

Senere meldte verdensmesteren selv at han hadde sett en unøyaktighet fra «Nepo», og at det var sjanserikt.

Uten at det kom til syne. Ifølge sjakkcomputeren var stillingen svært jevn. Før det var spilt 40 trekk tok spillerne remis.

Aryan Tari fortsetter å unngå tap mot verdensstjernene. Lier-gutten spilte remis med hvitt mot Sergej Karjakin, men tapte i armageddon.

Lørdag er det hviledag i Norway Chess for Carlsen og Taris del. De er tilbake søndag på TV 2 Sport 1 og TV 2 Play fra kl. 16.30.

Relatert