PÅ PLASS: Jon Vetle Furuheim (t.v) anses av flere som Norges største MMA-talent noensinne. Her sammen med landslagstrener Jon Olav Einemo i Praha. Foto: Silje Wahl
PÅ PLASS: Jon Vetle Furuheim (t.v) anses av flere som Norges største MMA-talent noensinne. Her sammen med landslagstrener Jon Olav Einemo i Praha. Foto: Silje Wahl

Norges største MMA-talent (19) betaler alle mesterskap av egen lomme: – Flaut!

MMA-landslaget er på plass for World Cup i Praha etter å ha ligget brakk i fem år, men får ingen økonomisk støtte. Nå er en kronerulling satt i gang for utøverne.

– Vi klør i fingra etter å komme i gang, sier landslagssjef Jon Olav Einemo på telefon fra den tsjekkiske hovedstaden.

Det norske MMA-landslaget ble lagt ned i 2016, men er endelig stablet på beina igjen. Dét, med en tropp fullstappet av unge talenter.

Einemo er tydelig på at den kommende generasjonen er mer talentfull enn noen gang.

– Uten tvil, sier han, før han fortsetter:

– Tidligere har det kommet til mange utøvere fra andre idretter, blant annet bryting og boksing, men mange av de som kommer nå har trent MMA fra dag én. De kommer til å nå et helt annet nivå enn gamlegutta, som har byttet idrett fra en annen til MMA.

UFC-stjernen Jack Hermansson er blant dem som representerer Norges MMA-landslag i Praha. Foto: Mauro Pimentel / AFP
UFC-stjernen Jack Hermansson er blant dem som representerer Norges MMA-landslag i Praha. Foto: Mauro Pimentel / AFP

– Vant til det

Sporten Mixed Martial Arts (MMA) er verdens raskest voksende kampsportidrett.

Men det å bli MMA-utøver i Norge er ingen enkel eller lønnsom sak. Idretten får ingen økonomisk støtte ettersom den ikke er lovlig å konkurrere i på norsk jord - kun trening blir akseptert.

Hele delegasjonen, som blant andre inkluderer trenere, utøvere og lagledere, reiser derfor på egen regning.

– Det er flaut, sier Einemo, før han påpeker at det ikke kun gjelder deres idrett.

– Men vi er vant til det. Vi er en liten sport, og har aldri fått støtte til noe som helst. Det synes jeg er for gærent; at det ikke finnes plass til vår idrett også, fortsetter landslagssjefen.

Innsamlingsaksjon

Han gleder seg over at det nå er startet en innsamlingsaksjon på nettsiden Spleis. I skrivende stund er det samlet inn nærmere 22.000 kroner til de norske utøverne.

Han anslår at mesterskapet i Praha alene koster rundt 60.000 kroner. Det er utenom alle små og store ekstraavgifter som kommer i forkant og underveis i mesterskapet.

Et av Norges store medaljehåp i mesterskapet og blant verdens største talenter er 19 år gamle Jon Vetle Furuheim fra Sofiemyr i Oppegård.

– Vi er gira, fastslår han før konkurranseuken.

Stortalentet er vant til å spare: Som niåring prutet han en Finn-annonse på en tredemølle ned fra 5000 til 2000 på penger oppspart fra bursdagsgaver og feriepenger:

Jon Vetle Furuheim på tredemøllen han kjøpte med egne sparepenger som niåring. Foto: Privat
Jon Vetle Furuheim på tredemøllen han kjøpte med egne sparepenger som niåring. Foto: Privat

Frykter talenter glipper

Han er lei av at ikke sporten hans blir anerkjent.

– Det er utrolig trist. Vi elsker denne sporten og representerer landet vårt i en sport som er utrolig stor internasjonalt. De fleste andre land får støtte, på lik linje som ski- og fotballen får her til lands, sier Furuheim.

– Vi må jobbe med å skaffe private sponsorer. Det er ikke alltid like lett. Vi er nødt til å jobbe og trene som toppidrettsutøvere, selv om ikke idretten vår er definert som toppidrett, fortsetter 19-åringen.

Han har en drøm om å få konkurrere i sitt eget hjemland.

– Det hadde vært helt utrolig kult. Dette er det eneste jeg vil. Det er min eneste drøm, forklarer Furuheim.

På plass i Tsjekkia er landslagssjefen sikker på at det sitter MMA-utøvere som ikke tør å satse på idretten av økonomiske årsaker.

– Dem som melder seg på nå, stiller på samling fullt klar over at man må betale av egen lomme. Det er nok mange som ikke dukker opp fordi de ikke har råd. Studenter og så videre, sier Einemo.

Mesterskapskampene i Praha starter onsdag og avsluttes 11. september.

Relatert