VM-RIVALER: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjastsjij. Foto: Berit Roald
VM-RIVALER: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjastsjij. Foto: Berit Roald

Trøbbel for Carlsens VM-rival før mestermøte

Jan Nepomnjasjtsjij må utsette sitt første parti i Norway Chess.

Se Norway Chess på TV 2 Sport 2 og Play fra kl. 16.30 tirsdag.

Den internasjonale sjakkverdenen har i måneder ventet i spenning på Norway Chess 2021.

I særdeleshet fordi de to utøverne som i november og desember ska kjempe om VM-tittelen; Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij, møter hverandre i en klassisk sjakkturnering for siste gang før VM-matchen.

Men per søndag morgen så Nepomnjasjtsjijs deltakelse i Norway Chess 2021 til å ha gått i vasken. Russeren hadde ikke gyldig visum og kunne ikke komme seg til Stavanger.

Kan ikke reise via tredjeland

– Søndag morgen ringte Jan og fortalte at han likevel ikke hadde gyldig visum til å kunne komme til Norge, forteller Norway Chess-general Kjell Madland. Da var gode råd dyre.

Men en lettet arrangør sender nå en takk til såvel grensepolititet i Rogaland, den norsk ambassaden i Moskva og UDI.

– Ambassaden var i gang med å hjelpe oss allerede søndag. I dag var Nepomnjasjtsjij der og fikk visum til Norge. Men det var noen utfordringer: Jan kunne ikke reise via tredjeland. Så vi kunne ikke bruke den opprinnelige ruten via Amsterdam. Og det ferske visumet er gyldig fra og med tirsdag. Så i morgen setter VM-utfordreren seg på fly fra Moskva til Oslo. Og siden til Stavanger.

Åpningspartiet mot Karjakin utsatt

På dagens trekning i Norway Chess ble det klart at Nepos åpningsparti er med hvite brikker mot Sergej Karjakin. Men ettersom Oslo-flyet først lander på Sola rett før kl. 16 tirsdag har Karjakin gått med på å utsette det partiet til hviledagen på lørdag.

Nepomnjasjtsjij møter Carlsen i fjerde runde fredag og igjen i 10. runde avslutningsdagen 17. september.

Den norske verdenseneren åpner mot Alireza Firouzja tirsdag.

Relatert