TV 2-ekspert: – Alvorlig at spillerne løy til brasilianske myndigheter

TV 2-ekspert Mina Finstad Berg spår en skikkelig oppvask etter at kaoskampen mellom Brasil og Argentina ble stoppet på grunn av brudd på karantereglene som gjaldt fire spillere.

Storkampen mellom Brasil og Argentina i VM-kvalifiseringen ble stoppet etter bare sju minutter. Argentinerne reiste hjem, og kampen er utsatt på ubestemt tid.

Kampen ble stoppet da brasiliansk politi og helsemyndigheter gikk ut på banen i São Paulo søndag. Årsaken var at helsemyndighetene mener at de fire Argentinas-spillerne som spiller i Premier League, Emiliano Martínez, Emiliano Buendia (begge Aston Villa), Cristian Romero og Giovani Lo Celso (begge Tottenham), brøt karanteneplikten ved å møte opp til kampen.

Ifølge brasilianske myndigheter skal Argentina-spillerne ha løyet om at de ikke har vært i Storbritannia den siste tiden for å få innpass i Brasil. Myndighetene anser spillerne som «en betydelig helserisiko».

– Alvorlig at spillerne løy

TV 2-ekspert Mina Finstad Berg beskriver hendelsene i storkampen mellom rivalene som «helt absurd».

– Det kommer til å bli litt av en oppvask. Det er en absurd situasjon der mange peker på alle andre enn seg selv. Brasilianske myndigheter var blant annet lovlig sent ute med å komme på plass før kampen, og det gikk jo så langt at de først grep inn når kampen var i gang, poengterer Finstad Berg, før hun slår fast:

– Samtidig skal det sies at spillerne som kom fra Premier League har løyet til brasilianske myndigheter, og det er alvorlig, konstaterer hun.

En rekke andre Premier League-klubber har holdt igjen spillere hjemmehørende i for eksempel Brasil nettopp på grunn av koronasituasjonen i landet. Argentina-laget reiste inn i Brasil bare timer før storkampen, men landet slipper ikke inn utenlandske personer som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene.

– Det er nettopp derfor mange klubber i Premier League nektet å slippe sine spillere, på grunn av frykt for karantene, minner Finstad Berg om.

Ifølge The Telegraph hadde ikke Tottenham Hotspur gitt Romero og Lo Celso tillatelse til å akseptere å dra på landslagssamling med Argentina. De kan i tillegg til Davinson Sanchez forvente seg bøter når de reiser tilbake til klubben.

Overrasket over at Argentina tok sjansen

Både FIFA og Conmebol hadde gitt sin godkjenning til at Premier League-proffene Emiliano Martínez, Emiliano Buendia (begge Aston Villa), Cristian Romero og Giovani Lo Celso (begge Tottenham) kunne spille oppgjøret. Men det ville ikke helsetilsynet i Brasil, Anvisa, godta.

Mina Finstad Berg undrer seg over at Argentina tok sjansen på å starte med de fire spillerne som til daglig spiller i Premier League.

– Det er et godt spørsmål med tanke på hvordan dette kunne skje. Fotballforbundet må ha trodd at de hadde fått klarsignal fra brasilianske myndigheter, men helsemyndighetene mener at de hadde brutt karanteneregelverket og dessuten løyet. Det var derfor helsemyndighetene brøt inn og ville deportere dem, de hadde åpenbart ikke tid til å vente til kampen var ferdigspilt, sier hun.

Mener FIFA har hovedansvaret

Finstad Berg mener både fotballforbundene i Argentina og Brasil må ta sin del av ansvaret, men mener Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) på ta størstedelen av ansvaret på sin kappe.

– Problemet er at enkelte fotballforbund tror de kan omgå reglene. Både FIFA og det sør-amerikanske fotballforbundet virker å ha trodd at kampene kan gå som normalt, selv under en pandemi, og det har jo ført til kjempetrøbbel. Dette fremstår som veldig dårlig planlagt fra FIFA sin side, mener eksperten.

Brasil er et rødlistet land, og dermed må Emiliano Martínez, Emiliano Buendia (begge Aston Villa), Cristian Romero og Giovani Lo Celso (begge Tottenham) i åtte dagers karantene når de returnerer fra Sør-Amerika til Storbritannia.

Tottenham møter Crystal Palace førstkommende lørdag, mens Aston Villa gjester Chelsea i kveldskampen samme dag.

– Disse fire spillerne må i karantene, ettersom de har vært i et land som er rødlistet av myndighetene i Storbritannia, sier Finstad Berg.

Utsatt på ubestemt tid

Søndag kveld norsk tid meldte Conmebol (Det søramerikanske fotballforbundet) at kampen mellom Brasil og Argentina er utsatt på ubestemt tid. Både kommissæren og dommeren kommer til å levere en rapport til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Fifa kan bekrefte at VM-kvalifiseringskampen mellom Brasil og Argentina er stoppet. Ytterligere detaljer vil komme etter hvert, opplyser Fifa.

Natt til mandag ble det rapportert at det argentinske laget allerede har forlatt Brasil.

Relatert