Tror Solbakken har lært: – Ødegaard kommer overhodet ikke til sin rett

Ståle Solbakken lyktes med grepet sitt mot Nederland, mener TV 2s fotballekspert Morten Langli.

Se landskamper hver dag på TV 2 Play og Latvia-Norge lørdag fra kl. 17.00.

Det norske landslaget klarte 1-1 hjemme mot Nederlands stjernegalleri onsdag. Det gjør at håpet om VM-deltakelse i Qatar neste år fortsatt lever.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mente det var den beste landskampen under Solbakkens ledelse. Det var den tidligere FCK-trenerens sjette i rekken.

– Det var bedre kollektivt. Spillerne hadde kortere avstander, løp mer og ofret seg, sier TV 2s fotballekspert Morten Langli.

Morten Langli mener Solbakkens grep i andre omgang ble avgjørende for at ett poeng ble igjen på Ullevaal.

– Formasjonsendringen hvor vi la om fra 4-4-2 til 4-5-1 etter pause fungerte veldig bra. Martin Ødegaard som kantspiller i 4-4-2 når han omtrent ikke får ballen, fungerer ikke særlig bra. Men når de er fem mann i midtbaneleddet, har vi større muligheter til å plukke opp løpene som kommer, slik som vi så med Georginio Wijnaldum i første omgang, sier Langli.

BYTTET FORMASJON: TV 2s fotballekspert Morten Langli mener Martin Ødegaard kom mer til sin rett etter pause mot Nederland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN
BYTTET FORMASJON: TV 2s fotballekspert Morten Langli mener Martin Ødegaard kom mer til sin rett etter pause mot Nederland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

– Kan avgjøre kampen

Langli mener det er avgjørende for å få Ødegaard til å skinne.

– Det var ikke ofte Ødegaard ble satt opp, men sentralt kommer han i sånne situasjoner som kan avgjøre kampen. Det var han som satte opp Erling Braut Haaland da han skjøt i stolpen. Han er den spilleren som kan tre den perfekte pasningen, selv om han må tåle å løpe mye uten ball, takle og kanskje ikke spille den fotballen han liker, fortsetter Langli.

Han tror Solbakken tar med seg lærdom fra Nederland-kampen.

– Jeg tror det er slutt på det at vi ser Norges landslag i 4-4-2 og Ødegaard på kant mot toppnasjoner, for han kommer overhodet ikke til sin rett når Norge har ballen 35 prosent av tiden, sier Langli.

– Hvor mange underdogs som ikke har ballen mest i kampen ligger og forsvarer seg med en firer i midtbaneleddet? Atlético Madrid har gjort det en del, men de har gått bort fra det de også, sier han.

Solbakken: – Evnen til å hvile med ball

Solbakken hadde to årsaker til endringen.

– Vi klarte å dekke banens bredde og holde intensiteten i en halvtime med en firer på midtbanen, men så glapp vi de siste ti-tolv minuttene før pause. Vi måtte ha inn en til på midtbanen, og få Martin litt mer på ball, for han har evnen til å hvile med ball når vi blir slitne, sier landslagssjefen til TV 2.

– Det er to grunner til at vi gjorde det, men den største var å dekke banebredden bedre og være mer kompakte, legger han til.

Ødegaard følte han ikke var borti ballen før pause.

– Jeg sto ute på siden og ble stengt ganske bra, så da var det vanskelig. Jeg kom litt mer inn i det i andre omgang. Det var synd med den til Erling som gikk i stangen. Jeg trodde den skulle gå inn, det hadde vært deilig, men sånn er det, sier landslagskapteinen til TV 2.

Nå venter Latvia på lørdag, før landslagsoppholdet avsluttes mot Gibraltar.

Relatert