BAMSESAMLER: Odd Christian Eiking var på podiet i Vuelta a España for syvende gang tirsdag. Der mottok han hyllest og enda en bamse fra sponsorene.
BAMSESAMLER: Odd Christian Eiking var på podiet i Vuelta a España for syvende gang tirsdag. Der mottok han hyllest og enda en bamse fra sponsorene. Foto: Lalo R. Villar

Legendens råd til Eiking: – Vær rolig og nyt øyeblikket

Alberto Contador har vunnet Vuelta a España tre ganger. Nå lar han seg imponere av Odd Christian Eiking i den røde ledertrøyen.

Selv om alle de største stjernene for lengst hadde passert pressesonen og gått i dusjen, nektet reporterne fra TV-stasjoner verden over å forlate plassene sine etter tirsdagens etappe.

De ventet fortsatt på én mann: Odd Christian Eiking fra Askøy. Kledd i rød ledertrøye for anledningen.

En slik status har 26-åringen aldri hatt før. Få har pleid å vente på ham, noen av dem har knapt visst hva han heter.

Men nå vet hele sykkelverdenen hvem Eiking er. Og de fleste har meninger om hva han bør gjøre for å beholde ledertrøyen - og ikke minst hvilken etappe han vil miste den på.

EKSPERT: Alberto Contador har lagt opp som syklist. Han jobber nå som TV-ekspert.
EKSPERT: Alberto Contador har lagt opp som syklist. Han jobber nå som TV-ekspert. Foto: Dan Balilty

En av dem er den spanske sykkellegenden Alberto Contador, som har vunnet alle de tre største etapperittene: på sykkelkalenderen: Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España.

Nå følger han rittet som TV-ekspert, og er mildt sagt imponert av det Eiking har prestert i årets Vuelta.

– Han er veldig sterk. Han bør ha en god mulighet til å ende høyt oppe i sammendraget, sier Contador til TV 2.

Ikke overrasket

Når startskuddet for onsdagens etappe går i landsbyen Unquera, vil Eiking ta fatt på sin syvende strake etappe som leder av rittet.

– Er du overrasket, Contador?

– Nei. Vi har sett før at han er en god rytter, og når han har ledertrøyen får både han og laget ekstra krefter, sier spanjolen.

I FOKUS: Den røde ledertrøyen får mye oppmerksomhet under Vueltaen.
I FOKUS: Den røde ledertrøyen får mye oppmerksomhet under Vueltaen. Foto: Lalo R. Villar

– Hvor lenge tror du han kan holde på ledelsen?

– Vi fikk se forrige uke at laget er veldig sterkt, så selv om de neste etappene er ganske harde, bør han ha en god mulighet til å ende høyt oppe i sammendraget, sier han.

Avgjørende dager

At etappene er harde er en underdrivelse. Både onsdag og torsdag venter flere knallharde fjelloverganger og avslutninger oppe på fjelltopper.

– Hvis jeg hadde begynt rett på de etappene etter hviledagen, hadde jeg fått en time i sekken, sier Odd Christian Eiking etter å ha kommet i mål på tirsdagens flate spurtetappe.

– Har du fortsatt den røde trøyen etter målgang onsdag?

– Jeg har lyst til å si ja, men det blir dødstøft. Enten blir det blytungt, eller så har jeg en god dag og er heldig med løpsutviklingen. Da vil jeg slippe helt mot slutten, om jeg slipper i det hele tatt, sier Eiking.

Contadors råd

Contador mener alt vil avhenge av hvordan de største lagene, som kom til Vueltaen med ambisjoner om å vinne rittet sammenlagt, kjører på den neste etappen.

– Hvis Jumbo-Visma og Team Ineos venter med å sette opp tempoet til den siste stigningen, vil det være veldig bra for Eiking. Men dersom de kjører på for å ødelegge feltet fra start, vil han få det vanskelig, sier den tidligere Vuelta-vinneren.

SPENT: Odd Christian Eiking er usikker på om han klarer å henge med de beste på de neste etappene, men han tror det kan være mulig.
SPENT: Odd Christian Eiking er usikker på om han klarer å henge med de beste på de neste etappene, men han tror det kan være mulig. Foto: Jorge Guerrero

– Hvilken plassering tror du han vil ende på til slutt?

– Jeg tror han er god nok til å holde seg i topp ti, men det er vanskelig å si hvilken plassering, sier Contador, som har følgende råd til askøyværingen:

– Han må prøve å nyte hvert øyeblikk og forholde seg rolig. De andre lagene må ta ansvar. Hvis jeg var ham, ville jeg holdt meg på hjulet til Jumbo-Visma.

Eiking synes det høres ut som en god idé.

– De er interessert i å vinne løpet, så de vil nok styre det. Rådet hans er nok ikke så dumt.

Onsdagens etappe er nummer 17 av 21 totalt. Vueltaen avgjøres med en tempoetappe søndag.

Se alle etappene på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.