– Alle kan bruke en hjertestarter

Nils Ingar «Nilsi» Aadne etablerte Ida Eides Minnefond etter at samboeren hans døde av hjertestans i et mosjonsløp i september for tre år siden. Nå styrker de beredskapen ytterligere i lokalidretten ved å dele ut 40 hjertestartere og førstehjelpskurs til klubber over hele landet.

I fjor ble det registrert over 3700 hjertestans utenfor sykehus i Norge, og idretten er på ingen måte forskånet fra dramatiske og livstruende hendelser som dette.

Senest under Fotball-EM ble vi vitne til at Christian Eriksen falt om med hjertestans på direktesendt TV.

– Det ble jo ekstra tydelig da Christian Eriksen lå midt på en fotballbane i sommer. Det er i sånne tilfeller man ser verdien av en hjertestarter, sier Aadne til TV 2.

HJERTESTANS: Christian Eriksen overlevde fordi han fikk rask hjerte og lungeredning. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/Ritzau Scanpix / AFP
HJERTESTANS: Christian Eriksen overlevde fordi han fikk rask hjerte og lungeredning. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/Ritzau Scanpix / AFP

Og Nils Ingar er veldig klar over hva han tenker om fokuset på førstehjelp i idretten

– Vi må ikke bekymre oss for det som kan skje, vi må beholde idrettsglede og kose oss med idretten, for det skjer ekstremt sjeldent.

Før han fortsetter:

– Men, hvis det skjer noe som en hjertestans eller andre alvorlige hendelser kan dette være avgjørende for livet til noen. Som med Christian Eriksen. Og jeg tror mange hadde skjønt hvor enkelt det er med en hjertestarter hvis de fikk teste.

Han mistet selv samboeren grunnet hjertestans under et mosjonsløp i september 2018. Siden den gang har han startet et minnefond i hennes navn, som jobber med førstehjelpskurs og utdeling av hjertestartere.

«Sammen redder vi liv»

I den siste utdelingen har minnefondet delt ut 40 hjertestartere etter å ha fått inn over 100 søknader.

Og arbeidet har vist at hjertestarter har vært en mangelvare i norske idrettsklubber - noe som overrasket «Nilsi».

– Man skulle tro at hjertestartere var en selvfølge i norske idrettsklubber.

GIKK BORT ALTFOR TIDLIG: Ida Eide (nummer to fra venstre) fikk hjertestans under et mosjonsløp. Foto: Scanpix
GIKK BORT ALTFOR TIDLIG: Ida Eide (nummer to fra venstre) fikk hjertestans under et mosjonsløp. Foto: Scanpix

Dette arbeidet er en del av den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv» hvor sentrale aktører i norsk idrett er tungt involvert.

Norges Skiskytterforbund, Norges Idrettsforbund og olympiske og paraolympiske komité samt Norges Fotballforbund er blant disse.

Gjensidigestiftelsen (ikke å forveksle med forsikringsselskapet Gjensidige), Norges største stiftelse som årlig bevilger betydelige midler til formål som enten gjør Norge tryggere, mer aktivt eller sunnere, har bidratt med finansiering av dugnaden.

Relatert