Skår i gleden for Carlsen: – Merkelig tabbe

Magnus Carlsen vant samtlige av sine partier med hvite brikker, men ble nektet en superstart av tenåringen Alireza Firouzja.

Søndag fra kl. 16.30: Se dag to av gruppespillet på TV 2 Sport 1 eller TV 2 Play, eller følg partiene i TV 2s livesenter.

Etter en meget sterk start på dagen kom Carlsen til kort med svarte brikker mot stortalentet Alireza Firouzja (18). Etter å ha tatt noen tøffe valg tidlig, ble Carlsen gitt overtaket i partiet av sjakkcomputeren.

Firouzja vippet stillingen i sin favør, før et feiltrinn av Carlsen ble avgjørende. 30-åringen forbauset ekspertene da han flyttet kongen.

Tre trekk senere ble verdensmesteren satt sjakkmatt.

– Noe så sjeldent som en sjakkmatt på brettet! Magnus var i trøbbel uansett, men da ha flyttet kongen, var det «game over» med en gang, kommenterte TV 2s Jon Ludvig Hammer.

– En merkelig tabbe. Det var tross alt en stilling med mange brikker igjen og litt å spille videre på, fulgte Hans Olav Lahlum opp.

– Dette var litt en kollaps, fortsatte han, og understreket at det var en ekstremt komplisert stilling som endte opp med å bli spilt på Firouzjas premisser.

Se trekket og videoforklaring i vinduet øverst.

Carlsen slo øyeblikkelig tilbake mot Daniel Naroditsky i siste parti. Med hvite brikker var det denne gangen 30-åringen som satte motstanderen sjakkmatt, det på bare 26 trekk.

Dermed står sjakkeneren med 3,5 av fem mulige poeng.

Åpnet med seier over rival

Carlsen åpnet gruppespillet med hvite brikker mot en av hans argeste rivaler gjennom online-touren, Wesley So.

Ekspertene klødde seg i hodet da sjakkeneren ofret en bonde i midten tidlig i partiet.

– Veldig fascinerende hvordan Magnus sier «vær så god», sa Jon Ludvig Hammer under TV 2s sending.

Som så ofte før hadde 30-åringen planen klar. Midtveis i partiet var det Carlsen som hadde bondeovertallet, noe som endte i et tårnsluttspill der han fortsatt hadde én bonde mer enn So.

Carlsen skaffet seg et overtak der han på sikt ville skaffet seg en ny dronning, som gjorde at hans amerikanske motstander ga opp partiet etter 55 trekk.

Knuste Liem

I andre parti ventet Vidit Gujrathi, Carlsen med svarte brikker. Likevel valgte den norske stjernen en svært aggressiv åpning. Gujrathi utnyttet det til sin fordel, men mistet et betydelig overtak da han tråkket feil i sluttspillet. Etter 58 trekk endte partiet med remis.

Så fulgte Carlsen opp med en overlegen seier med hvite brikker over Le Quang Liem. Vietnameseren ga opp partiet etter 42 trekk. Ifølge sjakkcomputeren hadde han da spilt med ryggen mot veggen i lang tid.

– Rett og slett «en knus» fra Magnus Carlsen, roste Hammer.

Relatert