SUVEREN: Tobias Halland Johannessen tok en suveren seier opp Grand Colombier. Foto: Tour de l'Avenir (Twitter)
SUVEREN: Tobias Halland Johannessen tok en suveren seier opp Grand Colombier. Foto: Tour de l'Avenir (Twitter)

Supertalent med maktdemonstrasjon – på vei mot norsk Tour-bragd

Tobias Halland Johannessen (21) tok over ledertrøyen i Tour de l'Avenir etter knusende seier.

Dagen etter at han ble nummer to bak tvillingbror Anders, leverte Tobias Halland Johannessen en maktdemonstrasjon på sjuende etappe til Grand Colombier i U23-rittet Tour de l'Avenir.

Drønak-gutten smadret konkurrentene opp den siste stigningen og tok samtidig over ledertrøyen i etapperittet som omtales som «ungdommens Tour de France».

– Jeg fikk beskjed fra Stig (Kristiansen) om at det var brattest de første åtte kilometerne (av siste stigning), så da det var én bratt kilometer igjen, klinte jeg til. Jeg så at ingen klarte å svare. Det ga et ekstra «boost», så da var det bare å pøse på med de siste kreftene opp mot mål, sier Johannessen.

Johannessen kom i mål drøyt minuttet foran Filippo Zana fra Italia og britiske Thomas Gloag på etappen.

Johannessen leder to minutter og 17 sekunder sammenlagt foran spanske Carlos Rodríguez med to etapper igjen. Tvillingbror Anders er nummer seks med snaut fire minutter opp til Tobias.

– Jeg tror det kan gå veien hvis vi er flinke med alt vi gjør. Det er to lange etapper igjen, så mye gjenstår, men vi skal være klare til å jobbe, sier Tobias Halland Johannessen, som er opptatt med å rose lagarbeidet etter seieren.

Tour de l'Avenir avsluttes med to fjelletapper i helgen.

– En gave til norsk sykkelsport, utbrøt TV 2-kommentator Magnus Drivenes under fredagens Vuelta a España-etappe da resultatene fra Frankrike kom inn.

Tobias Helland Johannessen ble nummer to sammenlagt i Giro Ciclistico d'Italia, et U23-ritt som også kalles for Baby-Giroen, tidligere i år. Da ble han kun slått av spanske Juan Ayuso, som har brutt Tour de l'Avenir etter velt.

Tobias Foss ble tidenes første nordmann til å vinne Tour de l'Avenir sammenlagt da han gjorde det i 2019. De siste årene har også Egan Bernal og Tadej Pogacar sittet igjen med den gule ledertrøyen etter siste etappe.

Søren Wærenskjold vant de to første etappene i årets ritt, men mandalitten måtte bryte på fjerde etappe etter en velt. Det norske laget står nå med seier på fire av de sju første etappene.

Relatert