KLAR FOR NOK EN SESONG: I helgen tar Jürgen Klopp fatt på sin syvende sesong som manager for Liverpool. Foto: Alex Pantling/NTB
KLAR FOR NOK EN SESONG: I helgen tar Jürgen Klopp fatt på sin syvende sesong som manager for Liverpool. Foto: Alex Pantling/NTB

Klopp vil ikke love forsterkinger: – Vi trenger ikke flere spillere

I et eksklusivt intervju med TV 2 forklarer Liverpool-manager Jürgen Klopp hvorfor klubben ikke har vært særlig aktive på overgangsmarkedet.

Ingenting gikk som planlagt for Jürgen Klopp forrige sesong. En rekke uforutsette problemer spolerte sjansene for å forsvare Premier League-tittelen han vant med Liverpool året før.

Nå har verken Klopp eller Liverpool noe å forsvare. Etter til slutt å ha havnet på tredjeplass i ligaen, 17 poeng bak mesterne Manchester City, er de igjen i angrepsposisjon.

Etter nok en treningsøkt i en av de lengste sesongoppkjøringene i Klopps trenerkarriere, har tyskeren tatt seg tid til intervjuer med utvalgte TV-stasjoner.

Til TV 2 forteller han om forrige sesongs få oppturer og mange nedturer, og hvorfor han tror Liverpool igjen kan være med i tittelkampen.

– Det hjelper jo å ha et forsvar. Det hjelper enormt!

Se Norwich-Liverpool på TV 2 Premium og Play fra 18.00 søndag!

Stopperforbannelsen

For det hvilte nærmest en forbannelse over Liverpools midtstoppere forrige sesong. Joel Matip var allerede skadet da korsbåndet til Virgil van Dijk røk. Kort tid etter ble også Joe Gomez langtidsskadet.

Matip kom tilbake, men like over nyttår satte en ankelskade ham igjen ut av spill.

– Vi hadde jo ikke midtstoppere i klubben. Noen unggutter, ja, men de var ikke klare for å spille. Så vi måtte bruke midtbanespillere i forsvar, og mistet rytmen fullstendig. Det var tøft, sier Klopp.

De regjerende mesterne fra Merseyside ledet Premier League og var på god vei mot nok en tittel da van Dijk ble skadet i oktober. Med vikarer fra reservelaget og midtbanespillere på stopperplass, begynte Liverpool å falle på tabellen.

Og det ble ikke bedre av at midtbanespillerne som vikarierte på stopperplass, Jordan Henderson og Fabinho, også havnet på den allerede lange skadelisten etter hvert.

Få med deg TV 2-ekspertenes tabelltips på TV 2 Play fra 17.00 på torsdag!

SKJEBNESVANGERT: Denne taklingen fra Jordan Pickford sørget for en nesten en hel sesong på sidelinjen for Virgil van Dijk. Foto: Peter Byrne
SKJEBNESVANGERT: Denne taklingen fra Jordan Pickford sørget for en nesten en hel sesong på sidelinjen for Virgil van Dijk. Foto: Peter Byrne

Så da kalenderen viste mars var Liverpool på sjetteplass, over 20 poeng bak ligaleder Manchester City.

– Vi hadde en spesiell sesong. Vi hadde en del problemer som var vanskelige å håndtere. Vi kunne nok ha håndtert det enda bedre, men det kom så overraskende på oss. Vi forsøkte så godt vi kunne å finne løsninger på de to-tre dagene det er mellom kampene, sier Klopp, og fortsetter:

– Men vi klarte å holde de viktige plasseringene på tabellen innenfor rekkevidde. Vi skjønte fort at vi ikke kom til å bli mestere igjen, så da måtte vi konsentrere oss om å kvalifisere for Champions League – som er viktig for en klubb som Liverpool.

Stopperne er tilbake

Med midlertidige løsninger på stopperplass klarte Jürgen Klopps mannskap å finne tilbake til rytmen da det gjeldt som mest. Av de ti siste kampene vant Liverpool åtte. Ingen av dem endte med tap.

Liverpool ble til slutt nummer tre i Premier League.

– At vi klarte det, var en stor seier for oss. Det var noe helt spesielt. Vi forventet det ikke, så da vi klarte det, var det stort for hele klubben. Det skal vi bygge videre på, sier Klopp.

I løpet av sommeren har Virgil van Dijk, Joe Gomez og Joel Matip alle kommet tilbake etter sine skadeavbrekk. I tillegg har klubben kjøpt stopperen Ibrahima Konaté fra RB Leipzig.

Før årets sesong ser alt mye lysere ut enn midtveis i den forrige.

– Vi bygger opp spillet etter forsvaret, så vi trenger et stabilt forsvar. Så langt ser det veldig bra ut. Vi har hatt den lengste sesongoppkjøringen jeg har vært med på, så vi har trent mye sammen og snakket mye sammen, sier Klopp, som er fornøyd med at de fleste også har fått verdifull kamptrening i oppkjøringen.

TILBAKE: Virgil van Dijk har fått sine første kampminutter siden oktober i sesongoppkjøringen. Foto: Andrew Couldridge
TILBAKE: Virgil van Dijk har fått sine første kampminutter siden oktober i sesongoppkjøringen. Foto: Andrew Couldridge

Men om den største stjernen, Virgil van Dijk, blir spilleklar til sesongpremieren mot Norwich, er fortsatt høyst usikkert.

– Han på vei tilbake, men det handler ikke om å gjøre ham klar til den første kampen, det handler om å gjøre han klar til resten av karrieren. Det arbeidet tar vi veldig seriøst, sier Klopp.

– Hvor viktig er han for Liverpool?

– Han er veldig viktig. Han er den beste midtstopperen i verden.

Forlenger med nøkkelspillere

Utover at nøkkelspillere har kommet tilbake fra skade, og at Ibrahima Konaté er hentet inn som stopperalternativ, er troppen til Liverpool forholdsvis uforandret sammenlignet med forrige sesong.

Georginio Wijnaldum har gått til Paris Saint-Germain. Ingen nye offensive spillere er blitt hentet inn.

– Overgangsmarkedet har vært interessant, sier Klopp.

– Vi har forsøkt å forlenge kontrakter med nøkkelspillere i klubben, noe vi fortsatt kommer til å forsøke på. Noen klubber har en annen tilnærming, som sett utenfra kanskje er mer spennende, men å forlenge kontrakter med gode spillere er en utfordring i seg selv i dagens fotball, fortsetter han.

Wijnaldum forsvant fra klubben etter å ha latt være å signere ny kontrakt. Derfor har klubben sørget for å sikre seg langtidskontrakter med både keeper Alisson Becker og backen Trent Alexander-Arnold.

NY KONTRAKT: Trent Alexander-Arnold er en av spillerne Liverpool har gitt langtidskontrakt. Foto: Phil Noble
NY KONTRAKT: Trent Alexander-Arnold er en av spillerne Liverpool har gitt langtidskontrakt. Foto: Phil Noble

Kontraktsforlengelser har vært Liverpools førsteprioritet, ikke å hente nye spillere. Klopp kan heller ikke love at klubben kommer til å foreta seg så mye mer på overgangsmarkedet i sommer.

– Det er sommer og overgangsvinduet er åpent, da forventer alle noen spillerkjøp. Vi får se hva som skjer, sier Klopp, som er fornøyd med troppen han allerede har.

For stor stall

– La oss gå gjennom stallen. Vil du kjøpe en ny back? En ny keeper? Vi har allerede gode spillere der. På midtbanen har vi spillere med mye erfaring, som Thiago, Fabinho, Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain og Naby Keita. I tillegg har vi spennende unggutter i Harvey Elliott og Curtis Jones, sier Klopp, og fortsetter:

– I angrep har vi Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah, Diogo Jota, Xherdan Shaqiri, Takumi Minamino og Divock Origi. Jeg har garantert glemt noen... Hvis du vil kjøpe slike spillere, må du bruke mye penger. Vi slipper å gjøre det, for spillerne er allerede her.

FORNØYD MED STALLEN: Jürgen Klopp har stor tro på de spillerne som allerede er i Liverpool. Roberto Firmino og Mohamed Salah, for eksempel. Foto: Tim Keeton
FORNØYD MED STALLEN: Jürgen Klopp har stor tro på de spillerne som allerede er i Liverpool. Roberto Firmino og Mohamed Salah, for eksempel. Foto: Tim Keeton

Dessuten mener tyskeren at stallen er for stor. Hans egen opptelling, som inkluderer keepere og noen utvalgte spillere fra akademiet, gir en tropp på rundt 35 spillere.

– Man må gjøre forandringer fra tid til annen, men da må det finnes rom til å gjøre det. Vi vil ikke ha flere spillere. Om noe skjer et sted, kan det skje noe et annet sted. Men det gir ingen mening å fylle på med flere spillere, sier Klopp.

Etterlyser flaks

Han vet at spillerne han har i troppen er gode, flesteparten av dem har jo vært med på å vinne Premier League før.

Men om de er gode nok til å gjøre det i år, har ikke Klopp et godt svar på.

– Vi er et godt fotballag, det er alt jeg vet. Jeg vet ikke hvem som blir best. Men noen klubber har muligheten til å bli det, og vi skal gjøre vårt for å være med i kappløpet om ligatittelen, sier Liverpool-manageren, og legger til:

– Når du ser hva de andre lagene gjør på overgangsmarkedet, så er det tydelig at også de har store ambisjoner. Men vi er fortsatt her, og skal gjøre vårt beste.

Og så håper Klopp på litt mindre uflaks, denne gangen.

– For å ha suksess, må man også ha litt flaks. Det hadde vi ikke mye av i fjor, ikke før de siste ti kampene. Da scoret Alisson et viktig mål på overtid mot West Brom, og det var jo litt flaks, men det var ikke sånn at flaksen forfulgte oss hele sesongen. Vi trenger litt mer flaks i år, sier han.

TRENGER FLAKS: Jürgen Klopp mener at litt flaks er nødvendig for å vinne Premier League. Forrige sesong hadde Liverpool lite av det, mener han. Foto: Alex Livesey
TRENGER FLAKS: Jürgen Klopp mener at litt flaks er nødvendig for å vinne Premier League. Forrige sesong hadde Liverpool lite av det, mener han. Foto: Alex Livesey

– Hva må dere oppnå for at du skal være fornøyd med sesongen?

– Jeg aner ikke akkurat nå. Hvis du hadde spurt meg på denne tiden i fjor, ville jeg nok ikke sagt tredjeplass. Men slik sesongen forløp, ble tredjeplass den nye førsteplassen, sier Klopp.

– Men vi skal virkelig prøve å presse maksimalt ut av denne sesongen. I øyeblikket vet jeg ikke hva det vil si. Sesongen har ikke begynt ennå, så still heller spørsmålet igjen etter sesongen. Da vet jeg om vi har hatt suksess eller ikke, fortsetter han.

Fansen tilbake

Når Liverpool møter Burnley til årets sesongens første hjemmekamp 21. August, vil det være første gang Anfield er fullsatt etter at klubben vant Premier League for godt over et år siden.

Den gang ble de avgjørende kampene spilt for tomme tribuner som følge av pandemien, men før årets sesong har den britiske regjeringen åpnet for at publikum kan komme tilbake på arenaene i England.

Fotballstadionene kan igjen fylles.

– Det er fantastisk, og det skal vi utnytte, sier Klopp.

– Vi vet at vi er gode. Vi vet at vi kan være ukomfortable å spille mot. Vi er Liverpool. Vi er en stor klubb. Vi kan skape den beste atmosfæren i verden på vårt stadion. Vi er klare, men jeg aner ikke hvordan det vil ende, avslutter han.

Relatert