SKUFFET: Henrik Christiansen etter 1500-meteren.
SKUFFET: Henrik Christiansen etter 1500-meteren. Foto: Heiko Junge

Tirade etter mareritt-OL: – Det er flaut

Henrik Christiansen var ikke nådig med seg selv.

En revansjelysten Henrik Christiansen startet forsøksheatet på 1500 meter fri sterkt, men stivnet fullstendig.

Det ble ingen opptur på den siste OL-øvelsen etter skuffelse både på 400 og 800 meter fri.

Med tiden 15.11,14 ble han nummer sju i sitt heat og var sjanseløs på avansement. Det ga til slutt en 21. plass for mannen som har vært nummer fem på distansen i de to siste VM-ene.

– OL har vært én av ti, var Christiansens dom til Eurosport umiddelbart etter løpet.

MISFORNØYD: Ikke vanskelig å tyde Henrik Christiansens sinnsstemning etter å ha sett eget resultat.
MISFORNØYD: Ikke vanskelig å tyde Henrik Christiansens sinnsstemning etter å ha sett eget resultat. Foto: Heiko Junge

Han forteller at han ikke har følt seg helt på topp og at han derfor har vært gjennom sjekker og blodprøver. Ifølge Christiansen er det nærmest en rutine og noe han har lav terskel på. Resultatene har ikke vist noe bekymringsverdig.

Tirade mot seg selv
Han var ikke mindre skuffet da han møtte den skrivende pressen kort tid etterpå. Christiansen pisket seg selv verbalt.

– Jeg dro ikke til OL for å svømme så sakte. Jeg er kjempeskuffet. Det suger. Det er helt jævlig. Det er ikke noe positivt, sier Christiansen som fulgte opp med enda flere ukvemsord av stilen «dritt, møkk og elendig».

Noen god forklaring har han ikke.

– Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Jeg har ikke så mange svar. Det er litt det samme som etter 800. Jeg har ikke noe godt svar, dessverre. Jeg skulle ønske jeg hadde det.

Sprakk

24-åringen startet friskt, og ved 400 meter var han halvsekundet raskere enn da han satte sin norske rekord i 2019, men etter passering halvveis var tanken tom.

STARTET GODT: Henrik Christiansen ut av pallen.
STARTET GODT: Henrik Christiansen ut av pallen. Foto: Heiko Junge

Siste halvdel av løpet taper han 26 sekunder sammenlignet med sin egen rekordfart (14.45,35).

OL-finalisten fra 2016 kan ikke huske å ha hatt en lignende sprekk, og fortsetter med å ta negative ord i bruk.

– Fy flate jeg svømte sakte siste halvdel. Det er flaut, slår han fast.

– Jeg bestemte meg for at jeg måtte gå for det, og jeg gjorde slik jeg skulle til halvveis. Så holder det ikke inn i det hele tatt. Jeg får det så jævlig.

Best i forsøket var Mykhailo Romantsjuk på 14.45,99, siste finalebillett gikk på 14.52,66. På normalt nivå ville det vært ingen problemer for den norske svømmeren.

Fiasko-OL

Det har vært et skuffende OL for Henrik Christiansen. På favorittøvelsen 800 meter fri kom han seg ikke til finalen. Der ble ble vinnertiden bak hans personlige rekord.

Tidligere i OL mislyktes Henrik Christiansen på 400 meter fri der han ble nummer 21, to og et halvt sekund over personlig rekord.

– Jeg har hatt dårlige løp, men har ikke hatt et så dårlig mesterskap før. Også er det OL. Det er jævlig kjipt, sier Christiansen.

Planen som har vært lagt er gjennomført til punkt og prikke. Nå venter en evaluering der de ifølge ham må se på «alt sammen» og nevner spesifikt: treningshistorikk, de siste dagene og de mentale forberedelsene.

Men å gi opp kommer ikke på tale:

– Det blir litt ferie nå. Dette er egentlig bare bensin på bålet. Jeg lar det ikke knekke meg på noen som helst måte. Jeg må bruke det for det som det er verdt.

– Målet mitt om å bli verdens beste svømmer har ikke endret seg. Jeg klarte det ikke nå, men jeg skal klare det lenger fremme.

Relatert