Dramatisk velt for Brun og Strandli: – Det svartner

Kristoffer Brun og Are Strandli lå an til å ta seg til OL-finale, men veltet og havnet i vannet under semifinalen i lettvekt dobbeltsculler.

Det var sterke vindkast på rostadion når de to norske herrene rodde semifinale, og det var knyttet spenning om dette ville påvirke utfallet av løpet.

Kristoffer Brun og Are Strandli kom godt ut fra start, men måtte se at den tyske dobbeltsculleren tok føringen fra start i heatet. De tyske roerne fortsatte i et høyt tempo, og økte ledelsen til de norske gutta utover i løpet.

Den norske duoen så ut til å ha en god mulighet til å ta en finaleplass. Men så begynte de norske herrene å slite med å holde balansen. Til slutt endte det i en dramatisk velt for de norske gutta. TV-bildene viste den norske duoen i vannet. Dermed ble det ingen OL-finale, som hadde mål om å kjempe om gullet på øvelsen.

Det var to skuffede roere som møtte pressen etter den dramatiske hendelsen. Are Strandli forteller om hva som gikk gjennom hodet når de havner i vannet.

– Det svartner. Det er helt uforståelig. Det har aldri skjedd før, forteller Strandli til TV 2.

Strandli fikk etter litt tid i vannet hjelp opp fra vannet og opp i en redningsbåt. Kristoffer Brun rodde den norske båten ensom over mål. Seks minutter bak de tyske vinnerne.

Han mener det er vanskelig å ta inn over seg hva som har skjedd.

– Det er helt grusomt. Det er vanskelig å sette ord på. Vi ligger godt an, også roter vi litt. Jeg mister åren og den skjærer rett ned i vannet. Og plutselig ligger vi i vannet. I en OL-semifinale er det helt uvirkelig, forteller Are Strandli etter den dramatiske konkurransen.

– Det er som et mareritt som man ikke våkner opp fra. Samtidig er jeg stolt av alt vi har gjort i årevis. Så ender det med dette. Det finnes ikke ord for hvor vondt dette føles.

GOD KLEM: Kristoffer Brun og Are Weierholt Strandli etter at de veltet under semifinalen i dobbeltsculler. Foto: Lise Åserud / NTB
GOD KLEM: Kristoffer Brun og Are Weierholt Strandli etter at de veltet under semifinalen i dobbeltsculler. Foto: Lise Åserud / NTB

Brun forteller om følelsen av å ligge i vannet med kameraten.

– Det er kanskje det mest absurde øyeblikket i mitt liv. At det skjer i en OL-semifinale der vi skal sikre finaleplassen, forteller Brun.

Are Strandli legger opp som roer etter OL. Han håpet det skulle ende på en annen måte.

– Det er absolutt ikke sånn jeg trodde det skulle endre. Det har vært en ære å få ro sammen med Kristoffer. Vi hadde fortjent bedre. Toppidretten er brutal, så det går opp og ned. Vi har hatt mange oppturer, men ikke i dag. Det må prøve å ta det som menn, avslutter en skuffet Strandli.

De to roerne vil ikke ta stilling til en potensiell B-finale på nåværende tidspunkt.

– Forholdene er ekstreme

Trener Kjetil Undset synes det var tungt å se den norske duoen havne i vannet.

– Are og Kristoffer har nok fått et voldsomt vindkast, og årene griper fart. Da klarer de ikke stå i mot, forteller Kjetil Undset til TV 2 etter løpet.

Han kan ikke huske å ha sett noe lignende i OL-sammenheng.

– Jeg har aldri sett noe lignende på dette nivået. Det er nok forholdene som er ekstreme.

– Det er fryktelig

Landslagssjef Johan Flodin følger Brun og Strandli tett. Han

– Det er en feil som blir fulgt opp av en feil. Det er vanskelige forhold. Båten stopper opp, og når man skal sette i gang igjen så setter begge årene på tvers isteden for på rett måte. Da velter bare båten, forteller landslagssjef Johan Flodin etter løpet.

Han mener de norske gutta rodde godt før den dramatiske velten.

HENTET OPP: Are Strandli ble hentet opp av vannet etter den dramatiske velten. Foto: Lise Åserud / NTB
HENTET OPP: Are Strandli ble hentet opp av vannet etter den dramatiske velten. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er fryktelig. Vi vet jo at det kan skje når man blir sliten i armene. Jeg så at de prøvde å kontrollere inn andreplassen. De rodde bra før dette skjedde. Jeg trodde de skulle redde inn etter det første dårlige taket. Men så havnet de i vannet, forteller en skuffet landslagssjef.

Han tror at Brun og Strandli får ro B-finale, selv om det bare var førstnevnte som krysset målstreken.

Tyskland vant heatet foran Uruguay og Tsjekkia.

Relatert