Richard Carapaz knekte konkurrentene og sikret seg OL-gullet

Ecuadorianske Richard Carapaz (28) var sterkest på den 234 kilometer lange OL-fellesstarten lørdag.

De siste 50 kilometer ble en ren kamp mellom forhåndsfavorittene. Tidlig på den siste virkelig lange stigningen, Mikuni Pass, forsøkte Tour de France-vinner Tadej Pogacar å stikke fra, og sloveneren fikk med seg kanadiske Michael Woods og amerikanske Brandon McNulty.

Målet med angrepet var nok i all hovedsak å kjøre av belgiske Wout van Aert, som også imponerte stort i årets Tour de France, men belgieren kjempet seg tilbake, og hang med over toppen. Flere ryttere kjempet seg tilbake i fronten, og det var en større gruppe som samlet seg etter toppen på Mikuni Pass.

Derfra og ut ble det gjort flere forsøk på å komme seg løs, og det var til slutt McNulty og Richard Carapaz som kom seg løs. Med 5,8 kilometer igjen til mål rykket Carapaz fra bruddkonkurrenten, og kunne kjøre alene inn til mål. OL-gullet er tidenes andre OL-gull for Ecuador.

McNulty sprakk, og dermed ble det gruppa bak som kjempet om de resterende medaljene. I spurten så det ut som Tadej Pogacar kom seg forbi Wout van Aert i siste liten, men målfoto viser at van Aert så vidt var foran. Dermed måtte Tour de France-vinneren nøye seg med bronse.

– Kanskje den mest brutale løypa jeg har vært gjennom

Åtte ryttere kom seg tidlig av gårde i et brudd på lørdagens drøyt 230 kilometer lange løp. Hovedfeltet lot utbryterne få en luke som på det meste var oppe i hele 20 minutter, men med drøyt hundre kilometer igjen satte hovedfeltet, anført av slovenske Jan Tratnik, virkelig satte fart.

Med fem mil igjen var bruddet spist opp, og derfra og inn ble det en kamp mellom forhåndsfavorittene.

For de unge norske gutta ble det ikke noen stor dag. Tobias Foss, Markus Hoelgaard og Tobias Johannessen måtte slippe i bunnen av siste stigning, mens Andreas Leknessund fikk problemer med sykkelen og måtte slippe litt tidligere.

Hoelgaard ble beste nordmann på en 34. pass, 10.12 bak vinneren. Foss kom inn et drøt minutt senere, mens Andreas Leknessund kom inn 19.46 bak vinneren. Johannessen kom inn sammen med Leknessund.

– Det var så brutalt som det så ut som. Det er kanskje den mest brutale løypa jeg har vært gjennom, sa Tobias Foss til Eurosport etter målgang.

24-åringen forteller at han sparte seg litt til den kommende tempoen da han skjønte at han ikke hadde sin beste dag i løypa.

Relatert