Tokyo, Japan 20210722. 
Treningen til roerne Kristoffer Brun (t.v.) og Are Strandli på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo, Japan, torsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB
Tokyo, Japan 20210722. Treningen til roerne Kristoffer Brun (t.v.) og Are Strandli på roarenaen Sea Forest Park i Tokyo, Japan, torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud

Strandli kastet opp etter OL-starten.

Are Strandli (32) og Kristoffer Brun (33) er godt i gang i Tokyo-OL, men det ble en tøff start for magen til Strandli.

De vant sitt heat i lettvekt dobbeltsculler like foran Belgia, som også tok seg rett til semifinalen. Resten må gjøre et nytt forsøk i oppsamlingsheatet søndag.

I bane 2 startet duoen godt og ledet ved passering på 500 meter i solskinnet på roarenaen Sea Forest Waterway lørdag formiddag japansk tid. Den ledelsen beholdt de hele veien. Til slutt var de komfortabelt inne til tiden 6.25,74. Den olympiske rekorden er 6.10,99 og ble satt i Beijing i 2008.

Landslagstrener Flodin var godt fornøyd etter løpet, så fornøyd at journalistene lurte på om de kunne slå fast at det går mot OL-gull.

– Jeg synes potensialet er der, iallfall, slo Flodin fast.

Måtte kaste opp etter løpet

Strandli måtte ned i knestående og kaste opp etter løpet.

Kombinasjonen av varmen, som har skapt problemer i OL-innledningen i Tokyo, og melkesyre etter første OL-konkurranse, ble for mye for Strandli.

– Det er ikke unormalt at man må kaste opp litt. Det var litt kombinasjonen av melkesyre og varmen. Overraskende er det ikke, dessverre, sa Strandli i pressesonen etter forsøksheatet.

Der fikk nordmannen hjelp av pressesjefen til å få en kald vannflaske holdt inntil hodet mens han svarte på spørsmålene.

– Jeg ble litt sliten etterpå, men det er sånn det er. Jeg er glad jeg har Kristoffer i båten. Jeg tror vi kjente på det begge to, det er klassisk i første løp i et mesterskap at man må over en liten kneik, sa Strandli.

Den norske duoen var overlegne i sitt heat og tok seg greit videre til semifinalen, som går natt til tirsdag.

– Resultatmessig gikk det som vi håpet på, men det var en litt sjokkartet opplevelse, oppsummerte Brun.

De to roerne slo fast at det var viktig å gå rett til semifinale, så de får noen dager til å komme seg på.

Drømmen lever

Flodin er klar på at drømmen om OL-gull lever.

– Det er mulig, absolutt. Jeg synes ikke vi er lenger fra den drømmen enn før vi startet OL. Jeg tror dette løpet var en viktig del for å spisse formen. Det virker veldig trygt, sa Flodin.

Litt stress var det. De siste justeringene på båten ble gjort bare to timer før OL-starten.

– Vi er ganske vant til det. Vi har jobbet med båten for å få orden på innstillingene, og det har vært litt forstyrrende, men nå er vi på rett vei, og det er bare små ting som gjenstår, sa Flodin.

Om selve løpet sa treneren at det var et typisk første løp i et mesterskap.

– Vi har sett det mange ganger før, de kommer ut ganske overlegent og sitter på en god rytme. Så blir de litt trøtte og får litt lav rytme. Vi visste at det kunne skje på en sånn dag, sa Flodin.

Overlegne

– Men de vant sitt heat og virket ganske overlegne. Det kommer til å bli bedre og bedre gradvis, sa treneren.

Brun og Strandli tok bronsen i samme øvelse i Rio-OL for fem år siden. De har også vunnet VM-gull og EM-sølv. Strandli legger opp etter lekene i Tokyo. Brun har ikke bestemt seg for om han skal fortsette karrieren.

Tyskland, Italia, Irland og Tsjekkia gikk også direkte til semifinalen, som avvikles natt til tirsdag.

(©NTB