– Jeg ser «Den nye kannibalen» i ham

Flere mener Tadej Pogacar kan bli den største sammenlagtrytteren i Tour de France-historien.

Tadej Pogacar har ikke rukket å fylle 23 år ennå, men sloveneren stormer allerede mot sin andre sammenlagtseier i Tour de France.

– Jeg ser «Den nye kannibalen» i ham, sier Eddy Merckx til Sporza.

Merckx ble selv kalt kannibalen for sin dominans og utrolige appetitt for seirer.

Spørsmålet mange spørrer seg er hvor mange gule trøyer Pogacar kan vinne i løpet av karrieren. Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil og Miguel Indurain står alle med fem seirer hver. Det er fortsatt rekordantallet.

Merckx tror Pogacars dominans kan fortsette i årene som kommer.

HYLLER POGACAR: Eddy Merckx, ofte regnet som tidenes syklist. Foto: Reuters
HYLLER POGACAR: Eddy Merckx, ofte regnet som tidenes syklist. Foto: Reuters

– Han er ekstremt sterk. Jeg ser for meg at han vinner flere utgaver av Tour de France de kommende årene. Hvis ingenting skjer med ham, kan han absolutt vinne Tour de France flere enn fem ganger, sier den belgiske sykkellegenden.

Håper Evenepoel utfordrer

Vegard Stake Laengen har vært med på begge Pogacars Tour-deltakelser. 32-åringen fra Asker tror også det kan bli mer slovensk jubel i årene som kommer.

– Det kan bli mange seirer i Tour de France. Han er fortsatt ung. Det er vel mulighet for fem-seks seirer. Han må holde motivasjonen oppe. Det er en utfordring, men først må vi vinne i år. Alle må være fokuserte, men det ser veldig lovende ut, sier Stake Laengen til TV 2.

Gino van Oudenhove, som bor i Tønsberg og er sportsdirektør for Qhubeka NextHash i Touren, mener også at Pogacars motivasjon blir avgjørende.

– Mange venter på en duell mellom Pogacar og Remco Evenepoel, så det kan endre seg fort, men slik det ser ut nå kan han gå for rekorden. Han er en bra rytter, og det virker lett for ham i år. Lag som Jumbo-Visma og Ineos Grenadiers forbereder seg for fullt og kommer hit for å vinne, men Pogacar klarer det likevel. Vi får håpe det blir mer konkurranse og rivalisering, men all respekt for ham. Nå har han vunnet to ganger og er 22 år. Han kan godt vinne et par ganger til, sier Gino van Oudenhove til TV 2.

MÅ VENTE: Remco Evenepoel får ikke Tour de France-debuten i 2022, men han blir igjen å se i Giro d'Italia også neste sesong. Belgieren fikk Grand Tour-debuten i årets Giro. Foto: Luca Bettini / AFP
MÅ VENTE: Remco Evenepoel får ikke Tour de France-debuten i 2022, men han blir igjen å se i Giro d'Italia også neste sesong. Belgieren fikk Grand Tour-debuten i årets Giro. Foto: Luca Bettini / AFP

Lagsjef i Deceuninck-Quick Step, Patrick Lefevere, gjorde det imidlertid klart overfor belgiske RTBF at Evenepoel ikke slippes løs i Tour de France før tidligst i 2023. Også neste sesong blir det Giro d'Italia for den belgiske 21-åringen, som gjorde sin Grand Tour-debut i Italia rundt tidligere denne sesongen.

– Litt som gamledager

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen er sikker på at Pogacar potensielt har mange Tour de France-seirer i seg.

– Mange har sagt at han kan vinne fem-seks ganger – eller enda flere, men vi sa det samme om Egan Bernal for få år siden. Han kom inn som en ung mann og vant Tour de France, sier Lauritzen.

Ineos Grenadiers' unggutt Egan Bernal gikk til topps Tour de France i 2019, men i fjor var han sjanseløs og brøt etter ryggtrøbbel. I årets utgave er ikke colombianeren med, men han vant Giro d'Italia sammenlagt tidligere i år.

– Tour de France er litt som gamledager igjen. Det er ikke så kontrollert som vi har sett med Ineos’ tog, som tidligere har kontrollert fra første dag, vunnet litt i fjellene og knust de andre. Nå er det rykking til høyre og venstre. De gutta på 20-22 år kommer til å regjere, og jeg tror det kommer enda flere bak. Det er litt deilig at det ikke bare er de alvorlige, gamle og litt blaserte som har vært med i mange år som vinner, sier Dag Otto Lauritzen.

Før lørdagens avgjørende tempoetappe er UAE Team Emirates' Tadej Pogacar hele 5.45 foran danske Jonas Vingegaard fra Jumbo-Visma.

Relatert