Politirazzia på hotellet til Tour de France-lag

Bahrain Victorius-laget bekrefter selv at de fikk besøk av politiet på hotellet onsdag kveld. Politiet har startet dopingetterforskning.

Det er overfor Cyclingnews at Bahrain Victorious-lagsjef Milan Erzen bekrefter at politiet besøkte hotellet deres onsdag kveld.

Lagets pressesjef Rayan Ajaji sier til TV 2 at politiet holdt på i én til to timer etter at rytterne ankom hotellet ved 20.30-tiden etter onsdagens etappe.

PRESSESJEF: Rayan Ajaji i Brahrain Victorious. Foto: Øyvind Brattegard, TV 2
PRESSESJEF: Rayan Ajaji i Brahrain Victorious. Foto: Øyvind Brattegard, TV 2

– Det er ikke ideelle forberedelser til en dag som dette med kamp om lagkonkurransen og klatretrøyen. Å gjennomsøke rommene var politiets prioritet og så var det å laste ned treningsfilene. Inntil nå er det ingen opplysninger til hvorfor de gjennomførte razziaen, så neste steg er å finne ut hvorfor det skjedde, sier Ajaji, som er klar på at laget har ingenting å skjule.

Like før start på torsdagens etappe fra Pau til Luz Ardiden bekrefter politiet i Marseille at de åpnet dopingetterforskning av Bahrain Victorious. RMC skriver at etterforskningen ble innledet 3. juli.

Matej Mohoric, som står med én etappeseier i Tour de France så langt i årets utgave, har ikke problemer med at politiet kom på besøk på rommet hans.

– Jeg er ikke ukomfortabel med at de gikk gjennom alt, for jeg har ikke noe å skjule. De sjekket alles telefoner og datamaskiner, alt av søppel og eiendeler. De tok også noens telefoner og PC-er. De fant ingenting fordi vi ikke har noe å skjule. Det er litt merkelig at man i 2021 fortsatt tror vi gjør noe ulovlig. Dette gjør oss enda mer bestemt til å vise oss frem og gjøre det så bra som vi har gjort det frem til nå. Jeg tror vi kommer til å fly i dag, sier Mohoric til RMC.

ETAPPEVINNER: Matej Mohoric vant etappe sju i Tour de France. Foto: Tim De Waele
ETAPPEVINNER: Matej Mohoric vant etappe sju i Tour de France. Foto: Tim De Waele

Ajaji sier han ikke vet om politiet tok med seg medisinsk utstyr fra razziaen.

– Rytterne er superpositive. De har kjørt veldig bra, men det gir åpenbart en trist følelse når noe sånt skjer, spesielt før en så viktig etappe. Vi er imidlertid klare til å kjempe hele veien til Paris. I går fikk vi en fantastisk avslutning på fjelletappen. Dessverre er det dette som preger nyhetene i dag, og ikke nok en spennende fjelletappe, sier pressesjefen.

– Er det ikke logisk at en politirazzia er viktigere for folket enn en etappe i Tour de France?

– Vi jobber alle med sykling, så det er ikke så bra når det viktigste ikke handler om sykling, svarer Ajaji.

Vet ikke grunnen til razziaen

Treningsdata ble konfiskert. Lagets buss, samt rytternes og støtteapparatets hotellrom ble også gjennomsøkt, men ingen skal ha blitt arrestert.

– Ikke noe spesielt, vi hadde et besøk av politiet. De spurte om rytternes treningsdata, de sjekket bussen. Og det var det. De forstyrret rytterne i en time før de sa takk. De fortalte oss ikke hva grunnen til besøket var, men vi kommer til å finne ut av det i dag gjennom våre adovkater, sier slovenske Erzen til sykkelnettstedet.

Vladimir Miholjevic, sportsdirektør i Bahrain Victorious, sier i en pressemelding fra laget at de gjorde alt politiet ba om, selv om de hevder ikke å ha fått noen forklaring på politiets razzia.

– Vi er forpliktet til høyeste nivå av profesjonalitet og overholdelse av alle lover, og vi vil alltid samarbeide på en profesjonell måte, sier Miholjevic.

HOTELLET: På denne hotellet bor Bahrain Victorious. Det samme gjør Movistar og Groupama-FDJ. Foto: Mats Wedervang, TV 2
HOTELLET: På denne hotellet bor Bahrain Victorious. Det samme gjør Movistar og Groupama-FDJ. Foto: Mats Wedervang, TV 2

Reuters-journalist Julien Prétot skriver på Twitter at politiet har jobbet med Bahrain Victorious-saken siden i fjor.

Bahrain Victorious, som ligger først i lagkonkurransen, har hatt et solid Tour de France så langt med to etappeseirer, samtidig som Wout Poels leder klatrekonkurransen. Pellp Bilbao er lagets best rangerte rytter i sammendraget på tiendeplass.

Ifølge Cyclingnews skal opp mot 50 politifolk ha kommet til hotellet. Movistar og Groupama-FDJ bor også på hotellet, men skal ikke ha fått besøk av politiet.

– Det er klart det påvirker hele Tour de France og ikke minst laget å få en sånn mistanke over seg, spesielt når politiet rykker inn, sier TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen.

LAGBUSSEN: Bahrain Victorious' buss før start på torsdagens etappe. Foto: Sindre Olsen, TV 2
LAGBUSSEN: Bahrain Victorious' buss før start på torsdagens etappe. Foto: Sindre Olsen, TV 2

Rettet mistanke mot laget

Bahrain Victorious-laget har fått dopingmistanker kastet mot seg etter en sesong preget av gode resultater i de store etapperittene. Det skal ha blitt rettet anonyme dopingmistanker mot dem ifølge Le Parisien.

Lagsjef Erzen er selv blitt koblet til Operasjon Aderlass, som startet med dopingavsløringene under ski-VM i 2019 hvor Max Hauke ble tatt på fersken mens han gjennomførte en blodinfusjon. Idrettslege Mark Schmidt ble dømt som hovedmannen bak dopingnettverket. Erzen ble aldri dømt for medvirkning.

– Bahrain Victorious har vært det laget som kanskje har hevet seg mest som kollektiv denne sesongen. Politiet gjør nok ikke undersøkelser for å se på treningsfiler. Erzen har vært i søkelyset før i forbindelse med Operasjon Aderlass, så han og Bahrain har sikkert vært i søkelyset hos politiet og dopingjegerne en god stund. Jeg vil tro de har en god grunn for å gjennomføre undersøkelsene, men vi må bare håpe at de er rene, sier TV 2s sykkelekspert Magnus Drivenes.

Relatert