Pogacar med maktdemonstrasjon – vant knallhard etappe

Tadej Pogacar vant i gul trøye for første gang.

Se sammendrag i videovinduet øverst!

Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard og Richard Carapaz kom inn på de siste hundre meterne av den knallharde etappen til Col de Portet, men der viste gulkledde Pogacar at han er utilnærmelig i årets Tour de France.

Pogacar gikk til og tok seieren foran Vingeaard og Carapaz.

– Det betød mye for Tadej Pogacar å vinne en såpass tøff, prestisjefylt klatreetappe i den gule trøyen. Dette etterspør sponsororene, og det er bilder som dette han ønsker å ha på peishyllen når han legger opp, kommenterte TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Det er første gang Pogacar vinner i den gule trøyen.

– Det var en fantastisk dag. Å vinne i gult er ubeskrivelig, sier Pogacar.

Pogacar leder nå Tour de France sammenlagt med 5.39 ned til Vingegaard. Det er ytterligere fire sekunder ned til Richard Carapaz.

– Jonas er en fantastisk kriger. En superprestasjon. Vi var godt forberedt, og visste det var en svært krevende avslutning. Han ga oss frysninger, og vi er alle veldig, veldig stolte, sier Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman om Vingegaard.

TV-brudd

Da det omsider var et brudd som klarte å stikke av på onsdagens etappe, var det en gruppe på seks ryttere: Dorian Godon (AG2R Citroën), Anthony Turgis (TotalEnergies), Anthony Perez (Cofidis), Maxime Chevalier (B&B Hotels), Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) og Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert). Da de gikk inn i det første fjellet, førstekategoristigningen Col de Peyresourde, hadde utbryterne et forsprang på drøyt åtte minutter.

Seksmannsgruppen kom samlet over Col de Peyresourde, men forspranget hadde krympet. På vei inn til det andre fjellet, førstekategoristigningen Col de Val Louron-Azet, var avstanden til hovedfeltet nede på drøyt fire minutter.

På vei opp Col de Val Louron-Azet gikk seksmannsgruppen i oppløsning. Perez satt alene i front og var snaut fire minutter foran hovedfeltet over toppen. Etter hvert fikk Perez selskap av Godon, som også satt i det opprinnelige bruddet, men på vei opp målfjellet Col de Portet stakk Perez fra Godon igjen. Det holdt imidlertid for Perez, som ble hentet av sammenlagtrytterne.

Carapaz forsøkte seg

Bak i favorittgruppen gikk sammenlagtleder Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) til med 8,4 kilometer igjen til mål. Rytterne falt av, og det var kun Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) som klarte å følge den slovenske fjorårsvinneren.

Richard Carapaz tok ingen føringer opp fjellet, men med 1,4 kilometer igjen til mål satte Ineos Grenadiers-rytteren inn støtet som gjorde at Vingegaard ikke klarte å følge.

Men danske Vingegaard fikk kontakt med duoen i tet med 200 meter igjen. Da gikk Pogacar til, holdt unna til mål og tok årets andre etappeseier i Touren.

Torsdag kommer en ny knalltøff fjelletappe til Luz Ardiden. Spurterne får sjansen igjen på fredagens etappe, før alt avgjøres med tempo lørdag.

Relatert