Stjernen tilbake til stedet som har satt dype spor: – Jeg ble aldri frisk mentalt

Philippe Gilbert (39) mener han ikke har vært den samme rytteren etter skrekkvelten i Tour de France for tre år siden. Tirsdag skal han tilbake til ulykkesstedet.

På tirsdagens Tour de France-etappe skal Philippe Gilbert tilbake til stedet han krasjet i et murgjerde og ble kastet ut i steinrøysa i utforkjøringen fra Col de Portet-d'Aspet under Touren i 2018.

Den belgiske sykkelstjernen er fortsatt preget av skrekkvelten.

– Jeg har mye frykt i utforkjøringene. Jeg ble aldri frisk mentalt. Det har virkelig satt sine spor. Siden velten har jeg ikke vært den samme rytteren, sier Gilbert til den franske avisen Le Dauphiné Libéré.

– Jeg presser hardere på bremsene. Jeg har vært hos sportspsykologer. Jeg har prøvd alt fordi det er et reelt problem i karrieren min, men det hjelper ikke. Da jeg skjønte at jeg var i live, ser jeg ikke lenger på ting på samme måte. Jeg ser på syklingen på en annen måte nå, utdyper Philippe Gilbert.

Gilbert kom seg tilbake på sykkelen og fullførte etappen i 2018, men han brøt før neste etappe etter å ha fått konstatert brudd i kneskålen.

VIL I BRUDD: Philippe Gilbert prøver å se fremover før tirsdagens etappe, der veteranen har varslet at han ønsker å komme med i bruddet. Foto: Tim De Waele
VIL I BRUDD: Philippe Gilbert prøver å se fremover før tirsdagens etappe, der veteranen har varslet at han ønsker å komme med i bruddet. Foto: Tim De Waele

Like før start på tirsdagens etappe var Gilbert mest opptatt av å se fremover.

– Vi skal tilbake (til ulykkesstedet), men jeg fokuserer på dagens etappe. Det viktigste er å prøve å komme med i bruddet, for det er siste mulighet for bruddseier, så det gir stor motivasjon, sier Gilbert til TV 2.

– Det var en god hviledag, så jeg føler meg bra, sier veteranen.

På den samme utforkjøringen fra Col de Portet-d'Aspe døde italienske Fabio Casartelli, som uten hjelm kjørte med hodet først inn i en betongkloss under Tour de France i 1995. Før tirsdagens etappe har Gilbert delt et innlegg i sosiale medier til minne om Casartelli.

Relatert