Grealish ville ta straffe – Southgate nekter å ta selvkritikk

Gareth Southgate får massiv kritikk for sine valg av straffeskyttere i finalen mot Italia. Han mener at han gjorde de riktige valgene.

Italia knuste Englands drøm om nasjonens første EM-trofé etter å ha vunnet straffesparkkonkurransen på Wembley 3-2.

Det startet godt for England, men så bommet Marcus Rashford og Jadon Sancho, før den 19 år gamle unggutten Bukayo Saka heller ikke taklet presset. Han misset på straffespark og sendte EM-troféet til Roma.

I etterkant av finalen mottok landslagssjef Gareth Southgate massiv kritikk av sine valg av straffeskyttere. Spesielt fikk valget av den urutinerte unggutten Bukayo Saka til å ta Englands avgjørende straffespark ekspertene til reagere.

Etterpå måtte Southgate svare for seg. Han tar på seg det fulle ansvaret, og svarte slik på valget av Saka:

– Det er min avgjørelse. Jeg valgte straffeskytterne basert på hva vi har gjort på trening, og ingen av spillerne valgte det selv. Vi vinner sammen som et lag, og når vi ikke vant kampen og straffesparkkonkurransen, så taper vi sammen som et lag, sa Southgate på pressekonferansen etter kampen, ifølge Sky Sports News.

Flere eksperter, deriblant Roy Keane, uttalte i etterkant at for eksempel Jack Grealish burde tatt straffe for England.

– Hvis du er Sterling eller Grealish så kan du ikke la en ung gutt gå foran deg og ta straffen, det kan du ikke, sa Keane til ITV.

På Twitter svarer Aston Villa-stjernen på kritikken.

– Jeg sa jeg ville ta en!!! Sjefen (Southgate, journ.anm.) har tatt så mange riktige valg gjennom turneringen og han gjorde det samme i kveld! Men jeg nekter å se på at folk sier jeg ikke ønsket å ta en straffe da jeg sa jeg ville, skriver Grealish.

Englands landslagssjef bedyrer at laget hadde forberedt seg godt på at finalen kunne bli avgjort i en straffesparkkonkurranse.

– Vi forberedte oss godt, og startet straffesparkkonkurransen bra. Men dessverre gikk det ikke veien. Uansett kan spillerne ikke se tilbake på at de ikke var godt nok forberedt, fordi de kunne ikke gjort noe mer eller bedre, mente han.

– Saka hadde en helt fantastisk turnering

Southgate føler seg sikker på at unggutten Saka kommer seg over straffesmissen.

– Saka er en super gutt. Han er så populær i gruppen. Han hadde en helt fantastisk turnering og han er en stjerne. Han vil fremdeles være en stjerne i fremtiden, konkluderte han, og slo fast:

– I finalen spilte han eksepsjonelt bra da han kom inn i kampen. Vi er der for å støtte ham, og jeg er sikker på at han får kjærlighet og støtte fra alle andre også, ikke minst med tanke på hvordan han har vist seg frem i denne turneringen.

– Vi måtte gjøre endringer

Valgene av Marcus Rashford og Jadon Sancho var også noe ekspertene stusset over. Southgate tar imidlertid heller ingen kritikk av de valgene.

– Vi tok av to straffeskyttere tidligere i kampen. Det var derfor vi gjorde de endringene vi gjorde. Vi har fulgt hva spillerne har gjort i sine klubber fra straffemerket over en lengre periode, og vi har sett hva de har gjort på trening. Det fungerte for oss i Russland og i Nations League, men i kveld gikk det dessverre ikke veien, forklarte England-sjefen, som mente spillerne ikke kunne gjort noe annerledes i finalen.

– Vi er selvsagt svært skuffet, men spillerne fortjener all ros de kan få. De ga alt de absolutt kunne i finalen, de løp så de stupte. I perioder spilte vi svært godt, men klarte dessverre i perioder ikke å beholde ballen i laget så ofte som vi ønsket, oppsummerte han.

Relatert